Zatwierdzenie norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących produktów spożywczych i rolnictwa.

ROZPORZĄDZENIE
PRZEWODNICZĄCEGO PAŃSTWOWEJ KOMISJI PLANOWANIA GOSPODARCZEGO
z dnia 3 lutego 1955 r.
w sprawie zatwierdzenia norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących produktów spożywczych i rolnictwa.

Na podstawie art. 13 ust. 2 dekretu z dnia 4 marca 1953 r. o normach i o Polskim Komitecie Normalizacyjnym (Dz. U. Nr 15, poz. 61) zarządza się, co następuje:
§  2.
Zatwierdza się jako normy państwowe (PN) obowiązujące na całym obszarze Państwa następujące normy ustalone przez Polski Komitet Normalizacyjny:
Lp. Numer normy Tytuł normy Data ustalenia normy
1 A-74013 Przetwory zbożowe.

Kontrola organoleptyczna.

30 czerwca 1952 r.
2 A-74017 Przetwory zbożowe.

Opakowanie i transport.

22 października 1951 r. ze zmianą z dnia 20 sierpnia 1953 r.
3 A-74102 Pieczywo.

Oznaczanie porowatości.

23 maja 1952 r.
4 A-74104 Pieczywo.

Pobieranie próbek.

15 października 1952 r.
5 A-74118 Pieczywo.

Kontrola organoleptyczna.

14 października 1952 r.
6 A-74154 Pieczywo.

Oznaczanie wilgotności.

14 października 1952 r.
7 53/A-74851 Cukier rafinowany. 4 listopada 1953 r.

ze zmianą z dnia 29

maja 1954 r.

8 53/A-74855 Cukier.

Metody badania.

5 grudnia 1953 r.
9 53/A-74856 Cukier.

Pobieranie próbek.

4 listopada 1953 r.
10 53/A-74857 Cukier biały przemysłowy. 4 listopada 1953 r.
11 A-75019 Przeciery owocowe.

Oznaczanie alkoholu etylowego.

24 marca 1952 r.
12 A-75020 Przeciery owocowe.

Oznaczanie ekstraktu.

30 czerwca 1952 r.
13 A-75021 Przeciery owocowe.

Oznaczanie kwasowości lotnej.

31 lipca 1952 r.
14 A-75022 Przeciery owocowe.

Oznaczanie ogólnego dwutlenku siarki.

29 maja 1952 r.
15 A-75023 Przeciery owocowe.

Oznaczanie substancji nierozpuszczalnych w wodzie.

21 maja 1952 r.
16 A-75026 Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie cynku.

7 listopada 1952 r.
17 A-75027 Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie miedzi.

5 listopada 1952 r.
18 A-75029 Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie kwasu benzoesowego.

31 grudnia 1952 r.
19 A-75031 Przetwory owocowe i warzywne.

Oznaczanie cyny.

7 listopada 1952 r.
20 A-75036 Przeciery owocowe.

Oznaczanie zdolności galaretowacenia.

31 grudnia 1952 r.
21 A-77710 Przetwory warzywne.

Kapusta kwaszona.

Pobieranie próbek do oznaczeń laboratoryjnych.

27 października 1952 r. ze zmianą z dnia 16 listopada 1953 r.
22 A-85809 Słonina surowa.

Pobieranie próbek.

13 grudnia 1952 r.
23 A-85814 Smalec.

Kontrola organoleptyczna

19 grudnia 1952 r.
24 A-85815 Smalec.

Pobieranie próbek.

19 grudnia 1952 r.
25 A-86007 Mleko.

Oznaczanie ogólnej ilości drobnoustrojów.

16 lipca 1952 r. ze zmianą z dnia 11 marca 1953 r.
26 A-86008 Mleko.

Pobieranie próbek.

30 kwietnia 1952 r.
27 A-86011 Mleko.

Oznaczanie miana Coli.

16 lipca 1952 r.
28 A-86015 Mleko i przetwory mleczne.

Przygotowanie sprzętu do badań bakteriologicznych.

29 lutego 1952 r.
29 A-86016 Mleko.

Próba reduktazowa.

29 lutego 1952 r.
30 53/A-86735 Przetwory rybne.

Oznaczanie trójmetyloaminy.

5 września 1953 r.
31 53/A-86736 Przetwory rybne.

Oznaczanie lotnych zasad.

20 lipca 1953 r.
32 53/A-86737 Przetwory rybne.

Wykrywanie siarkowodoru.

20 lipca 1953 r.
33 53/A-86738 Przetwory rybne.

Oznaczanie saletry.

3 września 1953 r.
34 53/A-86739 Przetwory rybne.

Oznaczanie soli kuchennej.

4 lipca 1953 r.
35 53/A-86740 Przetwory rybne.

Oznaczanie cukru w zalewach.

4 lipca 1953 r.
36 53/A-86741 Przetwory rybne.

Oznaczanie liczby kwasowej zalewy olejowej.

4 lipca 1953 r.
37 53/A-86742 Przetwory rybne.

Oznaczanie liczby nadtlenkowej zalewy olejowej.

4 lipca 1953 r.
38 53/A-86743 Przetwory rybne.

Oznaczanie surowego białka.

28 września 1953 r.
39 53/A-86744 Przetwory rybne.

Oznaczanie zanieczyszczeń mineralnych.

3 września 1953 r.
40 53/A-86745 Przetwory rybne.

Oznaczanie suchej substancji zalewy pomidorowej.

5 września 1953 r.
41 53/A-86746 Przetwory rybne.

Oznaczanie kwasowości ogólnej.

5 września 1953 r.
42 53/A-86747 Przetwory rybne.

Wykrywanie amoniaku.

1 listopada 1953 r.
43 53/A-86748 Przetwory rybne.

Oznaczanie kwasu benzoesowego.

30 grudnia 1953 r.
44 53/A-87052 Przetwory rybne.

Oznaczanie miedzi.

30 grudnia 1953 r.
45 53/A-87053 Przetwory rybne.

Oznaczanie kwasu bornego.

30 grudnia 1953 r.
46 53/A-87056 Przetwory rybne.

Oznaczanie arsenu.

30 grudnia 1953 r.
47 R-64784 Pasze.

Śruty poekstrakcyjne i makuchy.

Kontrola organoleptyczna.

12 lipca 1952 r. ze zmianą z dnia 24 czerwca 1954 r.
48 R-64786 Pasze sypkie i makuchy.

Oznaczanie zanieczyszczeń metalami ferromagnetycznymi.

26 czerwca 1952 r.
49 R-64787 Pasze.

Śruty poekstrakcyjne i makuchy. Stwierdzanie obecności rozkruszków.

12 lipca 1952 r.
50 53/R-74004 Ziarno zbóż.

Oznaczanie zawartości ziarn innych zbóż kłosowych, ziarn poślednich i zanieczyszczeń.

17 lipca 1953 r.
51 53/R-74006 Ziarno zbóż.

Oznaczanie wilgotności.

14 lipca 1953 r.
52 R-74007 Ziarno zbóż.

Oznaczanie gęstości.

30 kwietnia 1952 r. ze zmianą z dnia 20 sierpnia 1953 r.
53 R-74008 Ziarno zbóż.

Oznaczanie ziarn szklistych.

31 maja 1952 r.
54 R-74009 Ziarno zbóż.

Oznaczanie zaśniecenia pszenicy.

30 kwietnia 1952 r.
55 53/R-74010 Ziarno zbóż.

Pobieranie próbek.

17 lipca 1953 r.
56 R-74013 Ziarno zbóż.

Kontrola organoleptyczna.

30 czerwca 1952 r.
§  2.
Od dnia wejścia w życie rozporządzenia nie wolno w zakresie norm wymienionych w § 1 w stosunku do produktów znajdujących się w obrocie:
1)
oznaczać cech organoleptycznych przetworów zbożowych inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 1;
2)
pakować i transportować przetworów zbożowych inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 2;
3)
oznaczać porowatości, cech organoleptycznych, wilgotności pieczywa inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 3, 5 i 6;
4)
pobierać próbek pieczywa inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 4;
5)
produkować cukru rafinowanego i cukru białego przemysłowego innych jakości, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 7 i 10;
6)
pobierać próbek i badać jakości cukru inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 8 i 9;
7)
oznaczać: alkoholu etylowego, ekstraktu, kwasowości lotnej, ogólnego dwutlenku siarki, substancji nierozpuszczalnych w wodzie i zdolności galaretowacenia przecierów owocowych przeznaczonych do dalszego przerobu - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 11 - 15 i 20;
8)
oznaczać w przetworach owocowych i warzywnych cynku, miedzi, kwasu benzoesowego i cyny - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 16 - 19;
9)
pobierać próbek do oznaczeń laboratoryjnych kapusty kwaszonej inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 21;
10)
pobierać próbek słoniny surowej i smalcu inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 22 i 24;
11)
oznaczać cech organoleptycznych smalcu inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 23;
12)
pobierać próbek i oznaczać ogólnej ilości drobnoustrojów, miana Coli i próby reduktazowej mleka - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 25 - 27 i 29;
13)
przygotowywać sprzętu do badań bakteriologicznych mleka i przetworów mlecznych inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 28;
14)
oznaczać: trójmetyloaminy, lotnych zasad, saletry, soli kuchennej, cukru w zalewach, liczby kwasowej zalewy olejowej, liczby nadtlenkowej zalewy olejowej, surowego białka, zanieczyszczeń mineralnych, suchej substancji zalewy pomidorowej, kwasowości ogólnej, kwasu benzoesowego, kwasu bornego, miedzi i arsenu oraz wykrywać obecności siarkowodoru i amoniaku w przetworach rybnych - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 30-46;
15)
oznaczać cech organoleptycznych oraz stwierdzać obecności rozkruszków w śrutach poekstrakcyjnych i makuchach przeznaczonych na paszę - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 47 i 49;
16)
oznaczać zanieczyszczeń metalami ferromagnetycznymi pasz sypkich i makuchów - inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 48;
17)
oznaczać zawartości ziarn poślednich i zanieczyszczeń, ziarn innych zbóż kłosowych, wilgotności, gęstości, ilości ziarn szklistych, zaśniecenia pszenicy oraz cech organoleptycznych zbóż - inaczej, niż określają normy wymienione w § 1 lp. 50 - 54 i 56;
18)
pobierać próbek zbóż inaczej, niż określa norma wymieniona w § 1 lp. 55.
§  3.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:
1)
produktów przeznaczonych na eksport w tym przypadku, gdy zamawiający stawia inne wymagania;
2)
prac naukowo-badawczych.
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 1955 r.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1955.7.44

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zatwierdzenie norm państwowych ustalonych przez Polski Komitet Normalizacyjny, dotyczących produktów spożywczych i rolnictwa.
Data aktu: 03/02/1955
Data ogłoszenia: 18/02/1955
Data wejścia w życie: 01/04/1955