Szczegółowy zakres działania Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 13 lutego 1985 r.
w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Na podstawie art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 3 lipca 1981 r. o utworzeniu urzędu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (Dz. U. Nr 17, poz. 76 i z 1983 r. Nr 44, poz. 201) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Do szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej należą sprawy:
1)
produkcji rolniczej,
2)
hodowli roślin i nasiennictwa, hodowli zwierząt gospodarskich oraz obrotu materiałem siewnym i zwierzętami hodowlanymi,
3)
gospodarki rybackiej w wodach śródlądowych,
4)
ochrony zdrowia zwierząt, produkcji leków weterynaryjnych oraz nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad żywnością pochodzenia zwierzęcego,
5)
ochrony roślin uprawnych przed chorobami, pasożytami, szkodnikami i chwastami,
6)
kontraktacji i skupu produktów rolniczych, ich przechowalnictwa i zagospodarowania,
7)
przemysłu rolno-spożywczego i przechowalnictwa artykułów żywnościowych,
8)
dostaw produktów rolniczych i artykułów żywnościowych na rynek krajowy i eksport,
9)
przemysłu paszowego i utylizacyjnego,
10)
gospodarki gruntami rolnymi oraz ich ochrony,
11)
melioracji wodnych oraz zaopatrzenia rolnictwa i wsi w wodę,
12)
budownictwa rolniczego, mechanizacji i elektryfikacji rolnictwa,
13)
usług dla rolnictwa,
14)
produkcji specjalistycznych maszyn, urządzeń i opakowań oraz produkcji i regeneracji części zamiennych dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
15)
nauki i oświaty rolniczej.
2.
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej współdziała w określaniu polityki państwa w zakresie swego działania.
§  2.
W zakresie określonym w § 1 ust. 1 Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej nadaje kierunki działania poszczególnym gałęziom rolnictwa i gospodarki żywnościowej, stosownie do potrzeb społecznych i gospodarczych, zgodnie z polityką państwa, a w szczególności:
1)
opracowuje kompleksowe analizy i oceny skuteczności podejmowanych działań i stosowanych instrumentów ekonomicznych, organizacyjnych i prawnych oraz realizacji planów i programów rozwojowych,
2)
sporządza prognozy i programy rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej oraz opracowuje propozycje do projektów narodowych planów społeczno-gospodarczych i centralnych planów rocznych,
3)
inicjuje i współdziała w ustalaniu społeczno-ekonomicznych instrumentów sterowania rolnictwem i gospodarką żywnościową oraz systemów ekonomiczno-finansowych przedsiębiorstw i innych jednostek organizacyjnych,
4)
zapewnia warunki realizacji zadań wynikających z narodowych planów społeczno-gospodarczych, programów rozwojowych i innych planów centralnych oraz koordynuje realizację tych zadań.
§  3.
W celu realizacji zadań określonych w § 2 Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej:
1)
organizuje działalność gospodarczą, a w szczególności ustala:
a)
zasady kwalifikacji polowej, warunki dopuszczania do obrotu materiału siewnego i szkółkarskiego oraz prowadzenia obrotu materiałem siewnym, a także warunki pomocy siewnej dla gospodarstw dotkniętych klęskami żywiołowymi, oraz sprawuje kontrolę obrotu materiałem siewnym,
b)
zasady ochrony roślin oraz organizacji ochrony przed przenikaniem z zagranicy i za granicę chorób i szkodników roślin, pasożytów oraz chwastów, a także wydaje zezwolenia na wyrób, wprowadzanie do obrotu i stosowanie chemicznych środków ochrony roślin,
c)
zasady organizacji doskonalenia pogłowia i oceny użytkowości zwierząt gospodarskich oraz rodzaje i zasady prowadzenia ksiąg zwierząt zarodowych,
d)
zasady prowadzenia gospodarki rybackiej w wodach śródlądowych,
e)
zasady zapobiegania i zwalczania zaraźliwych chorób zwierzęcych, badania zwierząt rzeźnych i mięsa, nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad zdrowotną jakością zwierząt, artykułów i środków pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mleka spożywczego i przetworów mlecznych, w tym będących przedmiotem eksportu i importu, oraz wydaje zezwolenia na wyrób i wprowadzanie do obrotu środków farmaceutycznych, leków i artykułów sanitarnych stosowanych w lecznictwie zwierząt,
f)
warunki uzyskiwania żywności o właściwej jakości zdrowotnej,
g)
warunki, jakim powinny odpowiadać środki żywienia zwierząt gospodarskich, oraz wydaje zezwolenia na ich produkcję i wprowadzanie do obrotu,
h)
zasady zaopatrzenia rolnictwa w podstawowe środki produkcji,
i)
zasady kontraktacji i skupu produktów rolniczych, odbioru, przechowalnictwa i magazynowania produktów rolniczych i artykułów żywnościowych oraz określa normy ubytków naturalnych w poszczególnych fazach obrotu towarowego, a także sprawuje kontrolę skupu i przetwórstwa produktów rolniczych,
j)
zasady gospodarki ziemią, w szczególności scalania, ochrony i rekultywacji gruntów, przekazywania nieruchomości rolnych na rzecz Państwa, oraz tryb, warunki i ceny sprzedaży nieruchomości rolnych z Państwowego Funduszu Ziemi,
k)
warunki techniczne dla melioracji wodnych, budownictwa rolniczego, elektryfikacji rolnictwa oraz zaopatrzenia rolnictwa i wsi w wodę,
2)
prowadzi współpracę gospodarczą i naukowo-techniczną z zagranicą, szczególnie w ramach Rady Wzajemnej Pomocy Gospodarczej, bilansuje obroty z zagranicą w zakresie produktów rolniczych i artykułów spożywczych, a także współdziała w kształtowaniu polityki handlu zagranicznego artykułami rolno-spożywczymi oraz środkami do produkcji rolniczej i przemysłu rolno-spożywczego,
3)
koordynuje opracowywanie centralnych bilansów żywności i zaopatrzenia rynku wewnętrznego w produkty rolnicze i artykuły żywnościowe oraz opracowuje propozycje wielkości dostaw produktów rolniczych i artykułów żywnościowych na zaopatrzenie rynku wewnętrznego,
4)
wykonuje funkcje organu założycielskiego przedsiębiorstw, nadzoruje inne jednostki organizacyjne w zakresie ustalonym w odrębnych przepisach, współdziała z przedsiębiorstwami i innymi jednostkami organizacyjnymi w realizacji ich zadań społeczno-gospodarczych, a także udziela im pomocy w sprawach doskonalenia organizacji zarządzania i podnoszenia efektywności funkcjonowania,
5)
nadzoruje działalność spółek wodnych melioracyjnych i zaopatrzenia rolnictwa i wsi w wodę oraz ich związków,
6)
tworzy warunki do prowadzenia prac naukowo-badawczych, szerzenia oświaty rolniczej oraz szkolenia i doskonalenia kadr, a w szczególności:
a)
współdziała w ustalaniu kierunków polityki naukowej i technicznej na potrzeby rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
b)
inicjuje i koordynuje prace naukowo-badawcze i wdrożeniowe, prowadzone przez nadzorowane jednostki organizacyjne, oraz ocenia efektywność tych prac,
c)
wytycza rozwój oświaty rolniczej oraz określa formy i rozmiary kształcenia i doskonalenia zawodowego kadr dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
d)
sprawuje nadzór nad kształceniem i doskonaleniem zawodowym kadr na potrzeby rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
e)
współdziała w zakresie dostosowania programów studiów do potrzeb rolnictwa i gospodarki żywnościowej,
f)
prowadzi politykę kadrową oraz dokonuje ocen kadr kierowniczych podporządkowanych jednostek organizacyjnych,
7)
podejmuje działania na rzecz zapewnienia właściwych warunków pracy oraz socjalnych i bytowych pracowników rolnictwa i gospodarki żywnościowej oraz rolników indywidualnych,
8)
podejmuje działania na rzecz ochrony środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem bezpiecznego stosowania środków chemicznych w rolnictwie,
9)
koordynuje i nadzoruje działalność normalizacyjną oraz sprawuje kontrolę przestrzegania norm w zakresie produktów rolniczych i żywnościowych,
10)
tworzy warunki prawidłowego przepływu informacji naukowo-technicznej i ekonomicznej, upowszechnia postęp techniczny, ekonomiczny i organizacyjny oraz podejmuje działania zapewniające jego wdrażanie,
11)
realizuje zadania obronne,
12)
wykonuje inne zadania określone w odrębnych przepisach.
§  4.
Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wykonuje swoje zadania we współdziałaniu z naczelnymi, centralnymi i terenowymi organami administracji państwowej, z organizacjami politycznymi, spółdzielczymi, społeczno-zawodowymi oraz ze związkami zawodowymi.
§  5.
Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 3 maja 1974 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu (Dz. U. Nr 21, poz. 119).
§  6.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 marca 1985 r.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1985.9.31

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowy zakres działania Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Data aktu: 13/02/1985
Data ogłoszenia: 28/02/1985
Data wejścia w życie: 01/03/1985