Kwalifikacja w zakresie podstawowych zagadnień higieny wymaganych od osób biorących udział w produkcji lub obrocie środkami spożywczymi, używkami lub substancjami dodatkowymi dozwolonymi oraz zasady uzyskiwania takich kwalifikacji.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 14 sierpnia 1997 r.
w sprawie kwalifikacji w zakresie podstawowych zagadnień higieny wymaganych od osób biorących udział w produkcji lub obrocie środkami spożywczymi, używkami lub substancjami dodatkowymi dozwolonymi oraz zasad uzyskiwania takich kwalifikacji.

Na podstawie art. 17 ust. 3b ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456 oraz z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 60, poz. 369 i Nr 88, poz. 554) zarządza się, co następuje:
§  1.
Osoby biorące udział w produkcji i obrocie środkami spożywczymi, używkami lub substancjami dodatkowymi dozwolonymi powinny posiadać kwalifikacje w zakresie podstawowych zagadnień higieny, zwanych dalej "podstawowymi zagadnieniami higieny", określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§  2.
Uznaje się, że osoby, które ukończyły szkołę średnią lub wyższą, przygotowującą do pracy w zawodach związanych z produkcją i obrotem żywnością albo posiadają dyplom mistrza w tych zawodach lub zdały egzamin z zakresu podstawowych zagadnień higieny, posiadają kwalifikacje, o których mowa w § 1.
§  3.
1.
Egzamin z zakresu znajomości podstawowych zagadnień higieny przeprowadza komisja egzaminacyjna, powołana przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego, w terminie i miejscu wskazanym przez tego inspektora.
2.
W skład komisji egzaminacyjnej wchodzi - jako jej przewodniczący - państwowy wojewódzki inspektor sanitarny lub upoważniony przez niego kierownik działu (oddziału) wojewódzkiej stacji sanitarno-epidemiologicznej oraz członkowie - 2 pracowników wojewódzkiej stacji sanitarno-epidemiologicznej lub terenowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, posiadających wyższe wykształcenie. W skład komisji egzaminacyjnej dla osób biorących udział w produkcji i obrocie żywnością pochodzenia zwierzęcego wchodzi ponadto przedstawiciel Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej.
3.
Z postępowania egzaminacyjnego komisja egzaminacyjna sporządza protokół, który podpisują przewodniczący oraz członkowie komisji. Protokół podlega przechowywaniu przez okres 5 lat.
§  4.
1.
Osoby biorące udział w produkcji i obrocie środkami spożywczymi zdają egzamin z zakresu znajomości podstawowych zagadnień higieny przed komisją egzaminacyjną powołaną przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego, właściwego ze względu na wykonywanie zatrudnienia lub miejsce zamieszkania albo siedzibę podmiotu gospodarczego zatrudniającego te osoby.
2.
Komisja egzaminacyjna nie może uzależnić dopuszczenia do egzaminu od uprzedniego ukończenia szkolenia.
3.
Osoba, która zdała egzamin, otrzymuje zaświadczenie według wzoru określonego w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§  5.
Wysokość kosztów egzaminu, w tym egzaminu poprawkowego, z zakresu znajomości podstawowych zagadnień higieny określa umowy cywilnoprawna zawarta pomiędzy państwowym wojewódzkim inspektorem sanitarnym a podmiotem gospodarczym zatrudniającym osoby, o których mowa w § 1.
§  6.
W razie stwierdzenia w trakcie kontroli sanitarnej nieprzestrzegania podstawowych wymogów higieniczno-zdrowotnych przez osoby, o których mowa w § 1, państwowy inspektor sanitarny może zobowiązać te osoby do zdania dodatkowego egzaminu z zakresu znajomości podstawowych zagadnień higieny.
§  7.
Zaświadczenia o zdaniu egzaminu lub o posiadaniu kwalifikacji z zakresu podstawowych zagadnień higieny, wydane przed wejściem w życie rozporządzenia, zachowują ważność.
§  8.
Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 9 grudnia 1993 r. w sprawie szczegółowych wymagań kwalifikacyjnych w zakresie podstawowych zagadnień higieny dla osób zatrudnionych przy produkcji, przechowywaniu i obrocie środkami spożywczymi (Dz. U. Nr 129, poz. 608).
§  9.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

ZAKRES ZNAJOMOŚCI PODSTAWOWYCH ZAGADNIEŃ HIGIENY DLA OSÓB BIORĄCYCH UDZIAŁ W PRODUKCJI I OBROCIE ŚRODKAMI SPOŻYWCZYMI, UŻYWKAMI LUB SUBSTANCJAMI DODATKOWYMI DOZWOLONYMI

1. Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych i chemicznych żywności, choroby przenoszone drogą pokarmową, zatrucia pokarmowe oraz czynniki, które je wywołują:

1) drobnoustroje - ich rodzaje i wpływ na jakość zdrowotną środków spożywczych,

2) drobnoustroje chorobotwórcze, zatrucia i zakażenia pokarmowe wywołane przez spożycie środków spożywczych zanieczyszczonych drobnoustrojami i pasożytami,

3) nosicielstwo bakterii i jego wpływ na występowanie zatruć pokarmowych,

4) zanieczyszczenia chemiczne żywności i ich skutki zdrowotne,

5) pozostałości środków ochrony roślin w żywności,

6) pozostałości antybiotyków i innych leków weterynaryjnych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego,

7) zatrucia grzybami,

8) substancje dodatkowe w żywności, ich funkcja technologiczna i wpływ na zdrowie człowieka.

2. Zagadnienie zapobiegania zatruciom i zakażeniom pokarmowym:

1) higiena osobista osób zatrudnionych w produkcji, obrocie, magazynowaniu i transporcie środków spożywczych,

2) znaczenie badań lekarskich osób zatrudnionych w produkcji, obrocie, magazynowaniu i transporcie żywności,

3) warunki sanitarne obowiązujące w produkcji, przechowywaniu i obrocie środków spożywczych,

4) zasady mycia i dezynfekcji urządzeń, naczyń, sprzętu i pomieszczeń, utrzymanie czystości i porządku, dezynfekcja pomieszczeń i magazynów,

5) zapobieganie obecności szkodników w żywności i walka z nimi,

6) stan techniczny zakładu z uwzględnieniem urządzeń sanitarnych,

7) wewnętrzna kontrola warunków sanitarnych w zakładzie produkującym i wprowadzającym do obrotu środki spożywcze,

8) wymagania w zakresie jakości zdrowotnej żywności i żywienia.

3. Zasady racjonalnego żywienia - wpływ żywienia na zdrowie.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

ZAŚWIADCZENIE

(nazwa wojewódzkiej stacji

sanitarno-epidemiologicznej,

w której został

przeprowadzony egzamin)

Niniejszym zaświadcza się, że:

Pan(i) ........................................................

urodzony(a) w ........................... dnia ................

imiona rodziców ...............................................

przed Komisją Egzaminacyjną w składzie:

1) przewodniczący .............................................

(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)

2) członek ....................................................

(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)

3) członek ....................................................

(tytuł, imię i nazwisko, stanowisko)

powołaną zgodnie z przepisami rozporządzenia Ministra Zdrowia

i Opieki Społecznej z dnia 14 sierpnia 1997 r. w sprawie

kwalifikacji w zakresie podstawowych zagadnień higieny

wymaganych od osób biorących udział w produkcji lub obrocie

środkami spożywczymi, używkami lub substancjami dodatkowymi

dozwolonymi oraz zasad uzyskiwania takich kwalifikacji

(Dz. U. Nr 105, poz. 670), zdał(a) egzamin z zakresu znajomości

podstawowych zagadnień higieny przy produkcji żywności.

............................

(podpis przewodniczącego

komisji)

(pieczęć okrągła państwowego

wojewódzkiego inspektora sanitarnego)

.................., dnia .............

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1997.105.670

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Kwalifikacja w zakresie podstawowych zagadnień higieny wymaganych od osób biorących udział w produkcji lub obrocie środkami spożywczymi, używkami lub substancjami dodatkowymi dozwolonymi oraz zasady uzyskiwania takich kwalifikacji.
Data aktu: 14/08/1997
Data ogłoszenia: 10/09/1997
Data wejścia w życie: 25/09/1997