Wykaz substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 15 maja 2002 r.
w sprawie wykazu substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.

Na podstawie art. 14 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 16 marca 2001 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. Nr 38, poz. 452) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Określa się wykaz dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego:
1)
substancji dodatkowych, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia,
2)
innych składników wspomagających, stanowiący załącznik nr 2 do rozporządzenia,
3)
składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne, stanowiący załącznik nr 3 do rozporządzenia.
§  2. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ SUBSTANCJI DODATKOWYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

Lp. Numer wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej Nazwa Uwagi
1 2 3 4
1 E 170 Węglany wapnia -
2 E 270 Kwas mlekowy -
3 E 290 Dwutlenek węgla -
4 E 296 Kwas jabłkowy -
5 E 300 Kwas askorbinowy -
6 E 306 Mieszanina tokoferoli przeciwutleniacz w tłuszczach i olejach
7 E 322 Lecytyna -
8 E 330 Kwas cytrynowy -
9 E 333 Cytryniany wapnia -
10 E 334 Kwas winowy (L(+)-) -
11 E 335 Winiany sodu -
12 E 336 Winiany potasu -
13 E 341(i) Fosforan monowapniowy środek spulchniający do mąki
14 E 400 Kwas alginowy -
15 E 401 Alginian sodu -
16 E 402 Alginian potasu -
17 E 406 Agar -
18 E 407 Karagen -
19 E 410 Mączka chleba
świętojańskiego -
20 E 412 Guma guar -
21 E 413 Tragakanta -
22 E 414 Guma arabska -
23 E 415 Guma ksantanowa -
24 E 416 Guma karaya -
25 E 422 (Gliceryna) glicerol ekstrakt roślinny
26 E 440(i) Pektyna -
27 E 500 Węglany sodu -
28 E 501 Węglany potasu -
29 E 503 Węglany amonu -
30 E 504 Węglany magnezu -
31 E 516 Siarczan wapnia nośnik
32 E 524 Wodorotlenek sodu wykorzystywany do polewy na pierniczkach ługowanych
33 E 551 Dwutlenek krzemu zapobiegający zbrylaniu się zmielonych ziół
i korzeni w dawce do 30 g/kg
34 E 938 Argon -
35 E 941 Azot -
36 E 948 Tlen -
37 - Substancje aromatyczne aromaty naturalne lub ekstrakty z jadalnych surowców roślinnych,
wyprodukowane metodami ekologicznymi
38 - Woda pitna
39 - Sól chlorek sodu, chlorek potasu jako główne komponenty, ogólnie
stosowane w przetwórstwie żywności
40 - Kultury mikroorganizmów, używane w przetwórstwie żywności
z wyjątkiem organizmów genetycznie zmodyfikowanych
41 - Sole mineralne (łącznie z mikroelementami), witaminy, aminokwasy i inne związki azotowe dopuszczone do stosowania tylko wtedy, gdy ich użycie w środkach spożywczych jest dozwolone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYKAZ INNYCH SKŁADNIKÓW WSPOMAGAJĄCYCH DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

Lp. Nazwa Uwagi
1 2 3
1 Woda pitna
2 Chlorek wapnia środek koagulujący
3 Węglan wapnia -
4 Wodorotlenek wapnia -
5 Siarczan wapnia środek koagulujący
6 Chlorek magnezu środek koagulujący
7 Węglan potasu używany do suszenia winogron
8 Węglan sodu używany do produkcji cukru
9 Kwas cytrynowy używany do produkcji oleju i hydrolizy skrobi
10 Kwas siarkowy używany do produkcji cukru
11 Izopropanol używany do procesów krystalizacji w produkcji cukru*
12 Dwutlenek węgla -
13 Azot -
14 Etanol rozpuszczalnik
15 Kwas taninowy środek filtracyjny
16 Albumina białka jaja -
17 Kazeina -
18 Żelatyna -
19 Karuk rybi -
20 Oleje roślinne używane do smarowania oraz jako środek antyadhezyjny lub antypieniący
21 Dwutlenek krzemu (żel lub roztwór koloidalny) -
22 Węgiel aktywny -
23 Talk -
24 Bentonit -
25 Kaolin -
26 Ziemia okrzemkowa -
27 Perlit -
28 Mączka ryżowa -
29 Wosk pszczeli środek antyadhezyjny
30 Wosk carnauba środek antyadhezyjny
31 Kultury mikroorganizmów, z wyjątkiem organizmów genetycznie zmodyfikowanych używane w przetwórstwie żywności
32 Enzymy używane w przetwórstwie żywności
* Dopuszczony do stosowania do dnia 31 grudnia 2006 r.

ZAŁĄCZNIK Nr  3

WYKAZ SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ROLNICZEGO WYTWORZONYCH METODAMI INNYMI NIŻ EKOLOGICZNE, DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA PRZY PRZETWARZANIU PRODUKTÓW ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

1. Produkty roślinne nieprzetworzone

1) Jadalne owoce, orzechy i nasiona:

a) owoce męczennicy (marakuja) (Passiflora edulis),

b) orzeszki kola (Cola acuminata),

c) agrest (Ribes uva-crispa L.),

d) suszone maliny (Rubus idaeus L.),

e) suszone czerwone porzeczki (Ribes rubrum L.).

2) Jadalne przyprawy i zioła:

a) alpinia lekarska (gałgant chiński) (Alpinia officinarum),

b) pieprz peruwiański (Schinus molle L.),

c) rukiew wodna (Nasturtium officinale).

3) Algi jadalne, włącznie z wodorostami - dopuszczone do stosowania po ich konwencjonalnym przygotowaniu.

2. Produkty roślinne przetworzone

1) Tłuszcze i oleje roślinne, rafinowane lub nierafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, z wyjątkiem uzyskiwanych z następujących roślin:

a) kakao,

b) kokos,

c) oliwka,

d) słonecznik,

e) palma,

f) rzepak,

g) krokosz barwierski,

h) sezam,

i) soja.

2) Cukier, skrobia oraz pozostałe produkty z roślin zbożowych i okopowych:

a) fruktoza,

b) ryżowy papier,

c) skrobia ryżowa i kukurydziana, niemodyfikowane chemicznie,

d) wafle (opłatki).

3) Białka z grochu (Pisum spp).

4) Rum otrzymywany z soku trzciny cukrowej.

5) Wyrób spirytusowy "kirsch", otrzymany przy użyciu substancji aromatycznych wymienionych w lp. 37 załącznika nr 1 do rozporządzenia.

3. Produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcego

1) Żelatyna.

2) Serwatka w proszku "herasuola".

3) Jadalne organizmy wodne, niepochodzące z upraw wodnych (akwakultur), dopuszczone do stosowania tylko wtedy, gdy ich użycie w środkach spożywczych jest dozwolone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.77.700

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykaz substancji dodatkowych, innych składników wspomagających i składników pochodzenia rolniczego wytworzonych metodami innymi niż ekologiczne dopuszczonych do stosowania przy przetwarzaniu produktów rolnictwa ekologicznego.
Data aktu: 15/05/2002
Data ogłoszenia: 18/06/2002
Data wejścia w życie: 03/07/2002