Szczegółowy sposób produkcji wyrobów winiarskich gronowych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 4 lutego 2003 r.
w sprawie szczegółowego sposobu produkcji wyrobów winiarskich gronowych

Na podstawie art. 29 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami (Dz. U. Nr 128, poz. 1401) zarządza się, co następuje:
§  1.
W procesie produkcji wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących czynności technologicznych:
1)
napowietrzanie;
2)
dodawanie czystego tlenu gazowego;
3)
barbotaż przy użyciu argonu lub azotu;
4)
obróbkę termiczną;
5)
odwirowywanie lub filtrację przy użyciu obojętnego czynnika filtrującego, w szczególności ziemi okrzemkowej, albo bez jego użycia, pod warunkiem że w wyrobie gotowym po odwirowaniu lub filtracji nie pozostaną resztki czynnika filtrującego;
6)
eliminację dwutlenku siarki, dokonywaną metodami fizycznymi, w szczególności przez odparowanie przy obniżonym ciśnieniu w wyparce;
7)
obróbkę węglem drzewnym;
8)
oczyszczanie;
9)
odkwaszanie;
10)
leżakowanie lub stabilizację;
11)
rozlew.
§  2.
W trakcie fermentacji wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
dwutlenek węgla;
2)
argon;
3)
azot;
4)
dwutlenek siarki;
5)
drożdże;
6)
kwas winowy L(+);
7)
wodorosiarczyn potasu (dwusiarczyn potasu);
8)
metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
9)
preparaty uzyskane ze ścian komórkowych drożdży w ilości nieprzekraczającej 40 gramów na hektolitr;
10)
bakterie fermentacji mlekowej w zawiesinie winnej;
11)
fosforan amonu lub ortofosforan dwuamonu w ilości nieprzekraczającej 0,3 grama na litr;
12)
siarczan amonu lub dwusiarczan amonu w ilości nieprzekraczającej 0,2 grama na litr;
13)
chlorowodorek tiaminy w ilości nieprzekraczającej 0,6 miligrama na litr;
14)
siarczyn sodu;
15)
wodorosiarczyn sodu;
16)
pirosiarczyn sodu;
17)
siarczyn wapnia;
18)
wodorosiarczyn wapnia.
§  3.
W procesie oczyszczania wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
żelatynę spożywczą;
2)
karuk;
3)
kazeinę lub kazeinian potasu;
4)
albuminę jaja kurzego;
5)
albuminę mleka;
6)
bentonit;
7)
dwutlenek krzemu w postaci żelu lub zawiesiny koloidalnej;
8)
kaolin;
9)
taninę;
10)
enzymatyczne preparaty betaglukanazy;
11)
enzymy pektynolityczne;
12)
poliwinylopolipirolidon (PVPP) w ilości nieprzekraczającej 80 gramów na hektolitr;
13)
lizozym.
§  4.
Do odkwaszania wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
neutralny winian potasu;
2)
wodorowęglan potasu;
3)
węglan wapnia, który może zawierać niewielkie ilości podwójnej soli wapniowej kwasów winowego L(+) oraz jabłkowego L(-);
4)
winian wapniowy;
5)
jednorodny preparat składający się w równych częściach z kwasu winowego oraz węglanu wapniowego.
§  5.
W procesie stabilizacji lub konserwacji wyrobów winiarskich gronowych, z wyłączeniem soku winogronowego, zagęszczonego soku winogronowego i octów winnych, stosuje się:
1)
kwas sorbowy lub sorbinian potasu lub
2)
dwutlenek siarki.
§  6.
W procesie produkcji moszczu gronowego przeznaczonego do produkcji rektyfikowanego zagęszczonego moszczu gronowego stosuje się:
1)
jedną lub kilka z czynności technologicznych, o których mowa w § 1;
2)
żywicę jonowymienną w postaci styrenu i kopolimerów diwinylobenzenu, zawierającą kwas sulfonowy lub grupy aminowe;
3)
dwutlenek siarki;
4)
wodorosiarczyn (dwusiarczyn) potasu lub metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
5)
węglan wapnia, który może zawierać niewielkie ilości podwójnej soli wapniowej kwasów winowego L(+) oraz jabłkowego L(-);
6)
siarczyn sodu;
7)
wodorosiarczyn sodu;
8)
pirosiarczyn sodu;
9)
siarczyn wapnia;
10)
wodorosiarczyn wapnia.
§  7.
W procesie produkcji moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się:
1)
jedną lub kilka czynności technologicznych, o których mowa w § 1;
2)
elektrodializę.
§  8.
1.
Podczas trwania fermentacji moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się jedną lub kilka z substancji, o których mowa w § 2 pkt 1-4.
2.
W trakcie fermentacji win gronowych musujących i win gronowych półmusujących stosuje się jedną lub kilka z substancji, o których mowa w § 2 pkt 2-4.
3.
Do wyrobów, o których mowa w ust. 1 i 2, stosuje się również jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
świeży, zdrowy i nierozcieńczony drożdżowy osad winiarski, zawierający drożdże pochodzące z ostatniej produkcji win wytrawnych w ilości nieprzekraczającej 5% tego wina;
2)
wodorosiarczyn (dwusiarczyn) potasu lub metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
3)
kwas winowy L(+) lub jego neutralną sól potasową;
4)
preparaty uzyskane ze ścian komórkowych drożdży w ilości nieprzekraczającej 40 gramów na hektolitr;
5)
bakterie fermentacji mlekowej w zawiesinie winnej;
6)
drożdże winne suszone lub w zawiesinie winnej;
7)
tiaminę w ilości nieprzekraczającej 0,6 miligrama na litr;
8)
ortofosforan dwuamonu lub fosforan amonu w ilości nieprzekraczającej 0,3 grama na litr;
9)
siarczan amonu w ilości nieprzekraczającej 0,2 grama na litr;
10)
alginian wapnia lub alginian potasu przy produkcji win musujących metodą fermentacji w butelce oraz usuwania osadu przez zlanie klarownej cieczy znad osadu (metoda dekantowania);
11)
enzymy amylolityczne;
12)
enzymy pektynolityczne;
13)
siarczyn sodu;
14)
wodorosiarczyn sodu;
15)
pirosiarczyn sodu;
16)
siarczyn wapnia;
17)
wodorosiarczyn wapnia.
§  9.
W procesie oczyszczania moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się jedną lub kilka z substancji, o których mowa w § 3, oraz:
1)
enzymy amylolityczne lub
2)
węgiel drzewny w ilości nieprzekraczającej 100 gramów suchej wagi na hektolitr.
§  10.
Do odkwaszania moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się jedną lub kilka substancji, o których mowa w § 4.
§  11.
1.
W procesie leżakowania lub stabilizacji moszczu gronowego w trakcie fermentacji przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji, wina gronowego, wina gronowego musującego, wina gronowego musującego gazowanego, wina gronowego półmusującego, wina gronowego półmusującego gazowanego i wina gronowego likierowego stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
dwutlenek siarki, wodorosiarczyn (dwusiarczyn) potasu lub metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
2)
kwas L-askorbinowy w ilości nieprzekraczającej 150 miligramów na litr;
3)
kwas cytrynowy w ilości nieprzekraczającej 1 grama na litr;
4)
dwutlenek węgla w ilości nieprzekraczającej 2 gramów na litr;
5)
wodorowinian potasu;
6)
lizozym;
7)
ureazę w ilości nieprzekraczającej 75 miligramów na litr;
8)
kwas metawinowy w ilości nieprzekraczającej 100 miligramów na litr;
9)
taninę;
10)
żelazocyjanek potasu;
11)
fitinian wapnia;
12)
kwas sorbowy lub sorbinian potasu, z tym że ostateczna zawartość kwasu sorbowego w wyrobie gotowym nie powinna przekroczyć 200 miligramów na litr;
13)
gumę arabską;
14)
siarczan miedzi w ilości nieprzekraczającej 1 grama na hektolitr.
2.
Ograniczenie ilościowe dwutlenku węgla, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, nie dotyczy win musujących gazowanych i półmusujących gazowanych.
3.
Dwutlenku węgla, o którym mowa w ust. 1 pkt 4, nie dodaje się do win gronowych musujących i win gronowych półmusujących.
4.
Zastosowanie żelazocyjanku potasu, o którym mowa w ust. 1 pkt 10, jest dozwolone pod warunkiem, że:
1)
w wyrobie gotowym pozostaną śladowe ilości żelaza;
2)
wyrób gotowy nie zawiera cyjanków pochodzących z procesu klarowania.
§  12.
W procesie leżakowania lub stabilizacji wina likierowego jest możliwe dodanie karmelu dla wzmocnienia koloru.
§  13.
Przed lub w trakcie rozlewu wyrobów winiarskich gronowych stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
kwas sorbowy;
2)
sorbinian potasu;
3)
dwutlenek siarki;
4)
wodorosiarczyn potasu (dwusiarczyn potasu);
5)
metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
6)
metasiarczyn sodu;
7)
dwutlenek węgla;
8)
kwas L-askorbinowy.
§  14.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.29.245

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowy sposób produkcji wyrobów winiarskich gronowych.
Data aktu: 04/02/2003
Data ogłoszenia: 19/02/2003
Data wejścia w życie: 06/03/2003