Produkcja oraz umieszczanie na rynku niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 6 kwietnia 2005 r.
w sprawie produkcji oraz umieszczania na rynku niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego 2

Na podstawie art. 5a ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 33, poz. 288 oraz z 2005 r. Nr 10, poz. 68 i Nr 23, poz. 188) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
wykaz chorób zakaźnych zwierząt, ze względu na które wprowadza się zakaz albo ograniczenie umieszczania na rynku produktów pochodzenia zwierzęcego, stanowiący załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2)
sposób produkcji i znakowania produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych na obszarach podlegających ograniczeniom ustanowionym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt;
3)
wymagania, jakie powinno spełniać świadectwo zdrowia dla produktów pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w pkt 2.
§  2.
1.
Dopuszcza się produkcję produktów pochodzenia zwierzęcego na obszarach podlegających ograniczeniom ustanowionym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, jeżeli produkty te:
1)
przed poddaniem obróbce określonej w pkt 2 nie zostały pozyskane, przetworzone, transportowane lub składowane razem z produktami pozyskanymi od zwierząt lub ze zwierząt, które spełniają wymagania weterynaryjne określone w przepisach o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, a warunki transportu zostały zatwierdzone przez powiatowego lekarza weterynarii;
2)
zostały poddane obróbce w celu wyeliminowania czynnika chorobotwórczego, której rodzaje są określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
3)
zostały oznakowane w sposób umożliwiający ich identyfikację.
2.
Obróbkę produktów pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w ust. 1 pkt 2, przeprowadza się w zakładzie zatwierdzonym przez powiatowego lekarza weterynarii na podstawie art. 10 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego.
§  3.
1.
Świeże mięso, o którym mowa w art. 4a ust. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego, znakuje się znakiem weterynaryjnym określonym w ust. 2, a następnie znak ten przestemplowuje się znakiem składającym się z 2 linii prostych przecinających się pod kątem prostym, z punktem skrzyżowania w środku pieczęci tak, aby informacja na nim umieszczona była czytelna.
2.
Znak, o którym mowa w ust. 1, ma kształt owalny o średnicy 6,5 cm oraz wysokości 4,5 cm, zawierający:
1)
w górnej części - litery PL,
2)
na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu,
3)
w dolnej części - litery WE

- przy czym wysokość liter PL oraz WE wynosi co najmniej 0,8 cm, natomiast wysokość weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego zakładu wynosi co najmniej 1 cm.

§  4.
1.
Produkty pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w § 2, zaopatruje się w świadectwo zdrowia wydane przez powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce wysyłki.
2.
Świadectwo, o którym mowa w ust. 1, powinno:
1)
być oznaczone numerem seryjnym;
2)
składać się z jednej kartki papieru lub, jeżeli jest to konieczne, z większej liczby kartek stanowiących integralną całość.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ CHORÓB ZAKAŹNYCH ZWIERZĄT, ZE WZGLĘDU NA KTÓRE WPROWADZA SIĘ ZAKAZ ALBO OGRANICZENIE UMIESZCZANIA NA RYNKU PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

1) klasyczny pomór świń (Classical swine fever - CSF, Hog cholera);

2) afrykański pomór świń (African swine fever - ASF);

3) pryszczyca (Foot and mouth disease - FMD);

4) wysoce zjadliwa grypa ptaków d. pomór drobiu (Highly pathogenic avian influenza - HPAI d. Fowl plague);

5) rzekomy pomór drobiu (Newcastle disease - ND);

6) księgosusz (Rinderpest);

7) pomór małych przeżuwaczy (Peste des petits ruminants - PPR);

8) choroba pęcherzykowa świń (Swine vesicular disease - SVD);

9) zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych (Infectious haematopoietic necrosis - IHN);

10) zakaźna anemia łososi (Infectious salmon anaemia - ISA);

11) wirusowa posocznica krwotoczna (Viral haemorrhagic septicaemia - VHS);

12) bonamioza;

13) marteilioza.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

RODZAJE OBRÓBKI, KTÓREJ PODDAJE SIĘ PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO W CELU WYELIMINOWANIA CZYNNIKA CHOROBOTWÓRCZEGO

CZĘŚĆ  A

MIĘSO I PRODUKTY MIĘSNE

Lp. Rodzaj obróbki1) Rodzaj choroby zakaźnej zwierząt
pryszczyca klasyczny pomór świń choroba pęcherzykowa świń afrykański pomór

świń

księgosusz rzekomy pomór drobiu wysoce zjadliwa grypa ptaków d. pomór drobiu pomór małych przeżuwaczy
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 Obróbka cieplna w hermetycznie zamkniętym opakowaniu przy wskaźniku sterylizacji Fo w wysokości co najmniej 3,002) + + + + + + + +
2 Obróbka cieplna przeprowadzona w temperaturze co najmniej 70 °C, którą uzyskuje się wewnątrz mięsa lub produktu mięsnego + + + 0 + + + +
3 Obróbka cieplna przeprowadzona w temperaturze co najmniej 80 °C, którą uzyskuje się wewnątrz mięsa lub produktu mięsnego + + + + + + + +
4 Obróbka cieplna w hermetycznie zamkniętym opakowaniu przeprowadzona w temperaturze co najmniej 60 °C przez co najmniej 4 godziny, przy czym w tym czasie przez 30 minut utrzymuje się temperaturę co najmniej 70 °C w najzimniejszym punkcie produktu + + + + + - - +
5 Fermentacja naturalna i dojrzewanie, nie krótsze niż 9 miesięcy - w przypadku mięsa bez kości, w wyniku których osiągnięto: wartość Aw nie wyższą niż 0,93 lub wartość pH nie wyższą niż 6,0 + + + + + 0 0 0
6 Fermentacja naturalna i dojrzewanie, o którym mowa w lp. 5 - w przypadku mięsa z kością1) + + + 0 0 0 0 0
7 Obróbka przeprowadzona zgodnie z decyzją wydaną na podstawie art. 12 ust. 2 dyrektywy Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającej przepisy sanitarne regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi - w przypadku salami + + + 0 + 0 0 0
8 Obróbka obejmująca fermentację naturalną i dojrzewanie przez co najmniej 190 dni dla szynek i 140 dni dla polędwic 0 0 0 + 0 0 0 0
9 Obróbka cieplna zapewniająca utrzymanie temperatury co najmniej 65 °C w najzimniejszym punkcie produktu przez czas niezbędny do uzyskania wartości pasteryzacji (pv) równej lub wyższej niż 40 + 0 0 0 0 0 0 +

CZĘŚĆ  B

MLEKO I PRODUKTY MLECZNE (W TYM ŚMIETANA) PRZEZNACZONE DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI

Lp. Rodzaj obróbki Rodzaj choroby zakaźnej zwierząt
pryszczyca klasyczny pomór świń choroba pęcherzykowa świń afrykański pomór

świń

księgosusz rzekomy pomór drobiu wysoce zjadliwa grypa ptaków d. pomór drobiu pomór małych przeżuwaczy
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 Ultrawysoka temperatura (UHT = minimalna obróbka przeprowadzona w temperaturze 132 °C przez co najmniej sekundę) + 0 0 0 0 0 0 0
2 Prosta wysokotemperaturowa krótkotrwała pasteryzacja (HTST) - w przypadku mleka o pH poniżej 7,0 + 0 0 0 0 0 0 0
3 Podwójna wysokotemperaturowa krótkotrwała pasteryzacja (HTST) - w przypadku mleka o pH większym lub równym 7,0 + 0 0 0 0 0 0 0
Objaśnienia:

1) W czasie przeprowadzania obróbki podejmuje się środki niezbędne do uniknięcia skażenia krzyżowego.

2) Wskaźnik sterylizacji Fo określa skuteczność niszczenia form wegetatywnych i zarodników bakterii; wartość Fo w wysokości co najmniej 3,00 oznacza, że najzimniejszy punkt produktu został ogrzany w stopniu pozwalającym na osiągnięcie takiej skuteczności, jaką uzyskuje się przez ogrzewanie w temperaturze 121 °C (250 °F) w czasie 3 minut szybkiego ogrzewania i natychmiastowego chłodzenia.

+ - skuteczność rozpoznana

0 - skuteczność nierozpoznana

- - brak skuteczności

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2 Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającej przepisy sanitarne regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 18 z 23.01.2003, str. 11). Dane dotyczące ogłoszenia powyższego aktu dotyczą jego ogłoszenia w polskim wydaniu specjalnym Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2005.69.616

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Produkcja oraz umieszczanie na rynku niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Data aktu: 06/04/2005
Data ogłoszenia: 26/04/2005
Data wejścia w życie: 11/05/2005