Stosowanie oraz oznakowanie aromatów.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 4 września 2008 r.
w sprawie stosowania oraz oznakowania aromatów2)

Na podstawie art. 13 ust. 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
warunki stosowania aromatów w żywności, w tym maksymalne dopuszczalne poziomy zawartości w aromatach pierwiastków szkodliwych dla zdrowia oraz maksymalne dopuszczalne poziomy zawartości w żywności substancji aktywnych pochodzących z aromatów i innych składników żywności o właściwościach aromatyzujących, mogących niekorzystnie oddziaływać na zdrowie człowieka;
2)
szczegółowe wymagania w zakresie oznakowania aromatów przeznaczonych i nieprzeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta finalnego.
§  2.
W 1 kg aromatu nie mogą znajdować się pierwiastki szkodliwe dla zdrowia w ilości większej niż:
1)
3 mg arsenu;
2)
10 mg ołowiu;
3)
1 mg kadmu;
4)
1 mg rtęci.
§  3.
Maksymalne dopuszczalne poziomy zawartości w żywności substancji aktywnych pochodzących z aromatów i innych składników żywności o właściwościach aromatyzujących, mogących niekorzystnie oddziaływać na zdrowie człowieka, określa załącznik do rozporządzenia.
§  4.
Aromaty przeznaczone bezpośrednio dla konsumenta finalnego znakuje się, podając co najmniej następujące informacje:
1)
określenie "aromat" albo bardziej szczegółową nazwę lub opis aromatu;
2)
określenie "do środków spożywczych" lub bardziej szczegółowe określenie rodzaju środków spożywczych, do których aromat jest przeznaczony;
3)
datę minimalnej trwałości, podaną zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach w sprawie znakowania środków spożywczych;
4)
warunki przechowywania, jeżeli zachowanie właściwości aromatu do daty minimalnej trwałości zależy od szczególnych warunków jego przechowywania;
5)
warunki i sposób stosowania, jeżeli brak tych informacji mógłby spowodować niewłaściwe użycie aromatu;
6)
zawartość netto wyrażoną w jednostkach masy lub objętości;
7)
dane identyfikujące podmiot działający na rynku spożywczym, który produkuje lub pakuje aromaty lub, jeżeli jego działalność jest zarejestrowana w państwie członkowskim Unii Europejskiej, wprowadza aromaty do obrotu, obejmujące firmę, a w przypadku podmiotu niebędącego przedsiębiorcą nazwę (imię i nazwisko), oraz adres siedziby lub miejsca zamieszkania;
8)
kod identyfikacyjny partii produkcyjnej, zamieszczony zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych;
9)
w przypadku mieszaniny aromatów z innymi substancjami, wykaz składników według ich masy w porządku malejącym, zawierający:
a)
oznaczenie aromatu lub aromatów, zgodnie z pkt 1,
b)
nazwy innych substancji lub, w przypadku substancji dodatkowych, ich numer według systemu oznaczeń Unii Europejskiej, określony w przepisach w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych.
§  5.
1.
Aromaty nieprzeznaczone bezpośrednio dla konsumenta finalnego znakuje się, podając co najmniej następujące informacje:
1)
określenie "aromat" albo bardziej szczegółową nazwę lub opis aromatu;
2)
określenie "do środków spożywczych" lub bardziej szczegółowe określenie rodzaju środków spożywczych, do których aromat jest przeznaczony;
3)
wykaz rodzajów aromatów, według ich masy w porządku malejącym, według następującej klasyfikacji:
a)
naturalne substancje aromatyczne,
b)
substancje aromatyczne identyczne z naturalnymi,
c)
syntetyczne substancje aromatyczne,
d)
preparaty aromatyczne,
e)
aromaty przetworzone,
f)
aromaty dymu wędzarniczego;
4)
w przypadku mieszaniny aromatów z substancjami dodatkowymi niezbędnymi do przechowywania lub stosowania aromatów lub z produktami używanymi do rozpuszczania lub rozcieńczania aromatów, wykaz składników według ich masy w porządku malejącym, zawierający:
a)
oznaczenie aromatu lub aromatów, zgodnie z pkt 3,
b)
nazwy innych substancji lub produktów, a w przypadku substancji dodatkowych, ich numer według systemu oznaczeń Unii Europejskiej, określony w przepisach w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych;
5)
maksymalny poziom zawartości składnika lub grupy składników podlegających ograniczeniu ilościowemu w środku spożywczym albo odpowiednią informację o składzie umożliwiającą nabywcy stosowanie przepisów mających zastosowanie do danego środka spożywczego;
6)
oznaczenie identyfikujące przesyłkę;
7)
ilość nominalną wyrażoną w jednostkach masy lub objętości;
8)
dane identyfikujące podmiot działający na rynku spożywczym, który produkuje lub pakuje aromaty lub, jeżeli jego działalność jest zarejestrowana w państwie członkowskim Unii Europejskiej, wprowadza aromaty do obrotu, obejmujące firmę, a w przypadku podmiotu niebędącego przedsiębiorcą nazwę (imię i nazwisko), oraz adres siedziby lub miejsca zamieszkania.
2.
Informacje, o których mowa w ust. 1 pkt 3-5, mogą być zamieszczone jedynie w dokumentach przewozowych, przekazywanych wraz z przesyłką aromatów lub przed jej dostarczeniem, pod warunkiem że opakowanie lub pojemnik zawierające aromaty zostaną oznaczone, w widocznym miejscu, informacją: "przeznaczone do produkcji środków spożywczych, a nie do sprzedaży detalicznej".
§  6.
1.
Oznakowanie aromatu, zarówno przeznaczonego, jak i nieprzeznaczonego bezpośrednio dla konsumenta finalnego, może zawierać określenie "naturalny" albo określenie równoznaczne jedynie w przypadku, gdy część aromatyzująca tego aromatu zawiera wyłącznie naturalne substancje aromatyczne lub preparaty aromatyczne.
2.
Jeżeli oznakowanie aromatu zawiera odniesienie do środka spożywczego lub źródła aromatu, określenie "naturalny" albo określenie równoznaczne może być stosowane jedynie w przypadku, gdy część aromatyzująca została wyizolowana w wyniku odpowiednich procesów fizycznych, enzymatycznych, mikrobiologicznych lub tradycyjnych metod produkcji wyłącznie lub niemal wyłącznie z tego środka spożywczego lub źródła aromatu.
§  7.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

2) Rozporządzenie wdraża postanowienia następujących dyrektyw:

- dyrektywy Rady 88/388/EWG z dnia 22 czerwca 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do środków aromatyzujących przeznaczonych do użytku w środkach spożywczych i materiałów źródłowych służących do ich produkcji (Dz. Urz. WE L 184 z 15.07.1988, str. 61; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 9, str. 233),

- dyrektywy Komisji 91/71/EWG z dnia 16 stycznia 1991 r. uzupełniającej dyrektywę Rady 88/388/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do środków aromatyzujących przeznaczonych do użytku w środkach spożywczych i materiałów źródłowych służących do ich produkcji (Dz. Urz. WE L 42 z 15.02.1991, str. 25, Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 10, str. 231).

ZAŁĄCZNIK 

MAKSYMALNE DOPUSZCZALNE POZIOMY ZAWARTOŚCI W ŻYWNOŚCI SUBSTANCJI AKTYWNYCH POCHODZĄCYCH Z AROMATÓW I INNYCH SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI O WŁAŚCIWOŚCIACH AROMATYZUJĄCYCH, MOGĄCYCH NIEKORZYSTNIE ODDZIAŁYWAĆ NA ZDROWIE CZŁOWIEKA*)

Lp. Nazwa substancji Zawartość w środku spożywczym Zawartość w napojach Uwagi (wyjątki)
1 2 3 4 5
1 Agarycynowy kwas1) 20 mg/kg 20 mg/kg 100 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych i środkach spożywczych zawierających grzyby
2 Aloina1) 0,1 mg/kg 0,1 mg/kg 50 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych
3 Berberyna1) 0,1 mg/kg 0,1 mg/kg 10 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych
4 ß-Azaron1) 0,1 mg/kg 0,1 mg/kg 1 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych, oraz w przyprawach stosowanych do wyrobów typu sneksy
5 3,4-benzopiren 0,03 µg/kg 0,03 µg/kg
6 Cyjanowodorowy kwas1) 1 mg/kg 1 mg/kg 50 mg/kg w nugacie, w masach marcepanowych, ich zamiennikach lub produktach podobnych,
1 mg/kg na każdy % obj. alkoholu w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych,

5 mg/kg w sokach owocowych z owoców pestkowych w puszkach

7 Hiperycyna1) 0,1 mg/kg 0,1 mg/kg 10 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych,
1 mg/kg w wyrobach cukierniczych
8 Kwasyna1) 5 mg/kg 5 mg/kg 50 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych,
10 mg/kg w wyrobach cukierniczych w postaci pastylek
9 Kumaryna1) 2 mg/kg 2 mg/kg 10 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych,
10 mg/kg w niektórych rodzajach karmelków,

50 mg/kg w gumie do żucia

10 Pulegon1) 25 mg/kg 100 mg/kg 250 mg/kg w napojach miętowych lub miętowo aromatyzowanych,
350 mg/kg w wyrobach cukierniczych miętowych
11 Safrol i Izosafrol1) 1 mg/kg 1 mg/kg 15 mg/kg w środkach spożywczych zawierających gałkę muszkatołową i kwiat muszkatołowy,
5 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych o zawartości alkoholu większej niż 25 % obj.,
2 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych o zawartości alkoholu nie więcej niż 25 % obj.
12 Santonina1) 0,1 mg/kg 0,1 mg/kg 1 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych o zawartości alkoholu więcej niż 25 % obj.
13 Tujony (α i β)1) 0,5 mg/kg 0,5 mg/kg 5 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych o zawartości alkoholu nie więcej niż 25 % obj.,
10 mg/kg w napojach alkoholowych oraz w napojach spirytusowych o zawartości alkoholu więcej niż 25 % obj.,
35 mg/kg w napojach typu "bitters",

25 mg/kg w środkach spożywczych zawierających preparaty szałwii

Objaśnienia:

*) Podane w tabeli poziomy dotyczą środków spożywczych w takiej postaci, w jakiej są one spożywane.

1) Związki te nie mogą być dodawane do środków spożywczych lub do aromatów. Mogą występować w środkach spożywczych zarówno naturalnie, jak też w wyniku dodatku aromatów uzyskanych z surowców naturalnych.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2008.177.1092

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Stosowanie oraz oznakowanie aromatów.
Data aktu: 04/09/2008
Data ogłoszenia: 03/10/2008
Data wejścia w życie: 18/10/2008