Normy wyżywienia i przypadki, w których funkcjonariusz Agencji Wywiadu otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie.

ROZPORZĄDZENIE
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 23 października 2003 r.
w sprawie norm wyżywienia i przypadków, w których funkcjonariusz Agencji Wywiadu otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie

Na podstawie art. 89 ust. 2 z dnia 24 maja 2002 r. o Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu (Dz. U. z 2020 r. poz. 27 i 2320) zarządza się, co następuje:
§  1. 
1. 
Ustala się następujące normy wyżywienia przysługujące funkcjonariuszowi Agencji Wywiadu, zwanemu dalej "funkcjonariuszem", w czasie wykonywania zadań służbowych:
1)
podstawową;
2)
dodatkowe numer: I, II i III;
3)
napojów - 1,5 litra wody mineralnej.
2. 
Ilość produktów żywnościowych zawartych w normach wyżywienia, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, określa załącznik do rozporządzenia.
§  2. 
Wyżywienie według normy podstawowej otrzymuje funkcjonariusz:
1)
pełniący służbę w systemie skoszarowanym;
2)
będący słuchaczem kursu w Ośrodku Szkolenia Agencji Wywiadu, zwanym dalej "Ośrodkiem", w czasie pobytu w Ośrodku;
3)
uczestniczący w szkoleniu, naradzie lub odprawie, organizowanych w Ośrodku przez Szefa Agencji Wywiadu lub jego zastępców oraz kierowników jednostek organizacyjnych Agencji Wywiadu lub ich zastępców;
4)
biorący udział w szkoleniu lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeśli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin;
5)
przeniesiony do pełnienia służby w Ośrodku;
6)
uczestniczący w szkoleniu specjalistycznym wymagającym zwiększonego wysiłku fizycznego;
7)
wchodzący w skład komisji egzaminacyjnych kursów szkoleniowych w trakcie sesji egzaminacyjnej.
§  3. 
Wyżywienie według normy podstawowej, w postaci posiłków wydawanych w godzinach służby, otrzymuje funkcjonariusz:
1)
pełniący służbę związaną z bezpośrednim kierowaniem lub sprawowaniem nadzoru nad gospodarką żywnościową;
2)
zajmujący stanowisko kierownika zespołu żywienia;
3)
zajmujący stanowisko lekarza kontrolującego jakość posiłków;
4)
pełniący nieetatową służbę lub dyżur trwający nieprzerwanie 24 godziny.
§  4. 
1. 
Wyżywienie według normy podstawowej, niezależnie od przysługujących w tym czasie innych norm wyżywienia, otrzymuje funkcjonariusz biorący udział w uroczystym albo promocyjnym posiłku.
2. 
Uroczyste posiłki można organizować z okazji:
1)
świąt państwowych i religijnych ustawowo wolnych od pracy oraz 24 i 31 grudnia;
2)
inauguracji kursów stacjonarnych trwających co najmniej 4 miesiące.
3. 
Promocyjne posiłki można organizować w związku z zakończeniem kursów trwających co najmniej 4 miesiące lub mianowaniem funkcjonariuszy na pierwszy stopień oficerski.
§  5. 
1. 
Funkcjonariuszowi, który otrzymuje wyżywienie według podstawowej normy wyżywienia z kilku tytułów, o których mowa w § 2 i 3, wydaje się wyżywienie tylko z jednego tytułu.
2. 
Funkcjonariuszowi, który otrzymuje wyżywienie według kilku dodatkowych norm, wydaje się wyżywienie zgodnie z jedną, najkorzystniejszą dla niego normą.
§  6. 
Wyżywienie według dodatkowej normy numer I otrzymuje funkcjonariusz:
1)
o którym mowa w § 2 pkt 6;
2)
będący słuchaczem kursu oficerskiego w Ośrodku w trakcie przebywania na specjalistycznym obozie kondycyjnym.
§  7. 
Wyżywienie według dodatkowej normy numer II, w postaci posiłku profilaktycznego, otrzymuje funkcjonariusz pełniący służbę w okresie od 1 listopada do 31 marca na wolnym powietrzu przez co najmniej 4 godziny dziennie.
§  8. 
Wyżywienie według dodatkowej normy numer III, w postaci dodatku do normy podstawowej, otrzymuje funkcjonariusz, o którym mowa w § 2 pkt 1-5.
§  9. 
1. 
Napoje, według normy, o której mowa w § 1 ust. 1 pkt 3, otrzymuje funkcjonariusz wykonujący czynności służbowe:
1)
w pomieszczeniach, w których temperatura przekracza 28 °C;
2)
na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25 °C lub poniżej 10 °C;
3)
związane z dużym wysiłkiem fizycznym.
2. 
Napoje, według normy, o której mowa w § 1 ust. 1 pkt 3, wydaje się w warunkach, o których mowa w ust. 1, wyłącznie w naturze i tylko w dniach wykonywania czynności służbowych.
§  10. 
Równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie w wysokości 100 % wypłaca się funkcjonariuszowi, jeżeli:
1)
rodzaj i warunki pełnienia służby uniemożliwiają korzystanie z przysługującego mu wyżywienia;
2)
nie ma możliwości żywienia ze względów techniczno-organizacyjnych.
§  11. 
Funkcjonariusz będący słuchaczem kursu stacjonarnego w Ośrodku, skierowany w ramach praktyk do wykonywania zadań służbowych poza Ośrodek, otrzymuje równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie zwiększony o 50 %.
§  12. 
Wysokość równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie wynosi:
1)
za podstawową normę wyżywienia - 75 % kwoty diety określonej w przepisach w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju, wydanych na podstawie art. 775 § 2 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2020 r. poz. 1320), zwanej dalej "dietą";
2)
za dodatkową normę wyżywienia numer I - 35 % diety;
3)
za dodatkową normę wyżywienia numer II - 30 % diety;
4)
za dodatkową normę wyżywienia numer III - 25 % diety.
§  13. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. 1

ZAŁĄCZNIK

ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH ZAWARTYCH W PODSTAWOWEJ ORAZ DODATKOWYCH NORMACH WYŻYWIENIA

Norma wyżywienia
Lp. Nazwa grupy artykułów żywnościowych jedn. miary podstawowa dodatkowa
I II III
1 2 3 4 5 6 7
1 Pieczywo g 670 65 50 35
2 Przetwory zbożowe i strączkowe g 100
3 Przetwory mięsne w przeliczeniu na mięso w elementach g 290 100 85 60
4 Przetwory rybne w przeliczeniu na filety z ryb g 40
5 Masło naturalne g 40 25 20 15
6 Tłuszcze zwierzęce i roślinne w przeliczeniu na smalec g 30
7 Napoje mleczne w przeliczeniu na mleko pełnotłuste g 400 190 150 105
8 Sery w przeliczeniu na ser pełnotłusty g 60 50 40 30
9 Jaja szt. 0,5 0,5 0,5 0,5
10 Ziemniaki g 700
11 Warzywa g 340
12 Owoce g 280 320 250 170
13 Soki z owoców g 320 250 175
14 Przetwory owocowe w przeliczeniu na dżem g 15
15 Cukier g 60 25 20 15
16 Herbata g 1
17 Kakao g 2 2
18 Kawa zbożowa g 6
19 Kawa naturalna g 8 8 4
20 Sól i przyprawy g 41
1 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone zarządzeniem Szefa Urzędu Ochrony Państwa z dnia 17 września 1997 r. w sprawie przypadków, w których funkcjonariusz Urzędu Ochrony Państwa otrzymuje wyżywienie, oraz norm wyżywienia (M.P.1997.73.699) oraz zarządzeniem Szefa Urzędu Ochrony Państwa z dnia 17 września 1997 r. w sprawie przypadków otrzymywania i wysokości równoważnika pieniężnego w zamian za wyżywienie przysługujące funkcjonariuszom Urzędu Ochrony Państwa (M.P.1997.69.687), zachowanymi w mocy na podstawie art. 232 ustawy z dnia 24 maja 2002 r. o Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu (Dz.U.2002.74.676).

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2021.169 t.j.

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Normy wyżywienia i przypadki, w których funkcjonariusz Agencji Wywiadu otrzymuje wyżywienie lub równoważnik pieniężny w zamian za wyżywienie.
Data aktu: 23/10/2003
Data ogłoszenia: 27/01/2021
Data wejścia w życie: 19/11/2003