(2009/C 300/09)
(Dz.U.UE C z dnia 10 grudnia 2009 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"FAGIOLO CANNELLINO DI ATINA"
NR WE: IT-PDO-0005-0681-25.02.2008
ChOG ( ) ChNP (X)
1. Nazwa:
"Fagiolo Cannellino di Atina"
2. Państwo członkowskie lub kraj trzeci:
Włochy
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:
3.1. Rodzaj produktu (zgodnie z załącznikiem II):
Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone
3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:
ChNP "Fagiolo Cannellino di Atina" określa produkt otrzymywany z upraw rośliny Phaseulus vulgaris L lokalnego ekotypu "Cannellino di Atina". W momencie wprowadzenia do obrotu fasola "Fagiolo Cannellino di Atina" musi mieć następujące cechy:
Kształt: nerkowaty, lekko eliptyczny i spłaszczony.
Wymiary: długość od 0,9 cm do 1,4 cm i szerokość od 0,5 cm do 0,6 cm.
Barwa: biała matowa.
Okrywa ziarna: delikatna.
Średnia waga 100 ziaren: nie mniej niż 38 g i nie więcej niż 50 g.
Epikarp: delikatny, a po ugotowaniu rozpływający się na podniebieniu.
Wilgotność fasoli suchej w
momencie wprowadzenia do obrotu: ≤ 13 %.
"Fagiolo Cannellino di Atina", w odróżnieniu od innych gatunków fasoli, nie wymaga uprzedniego namoczenia przed gotowaniem.
3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):
-
3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):
-
3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:
Wszystkie etapy procesu produkcyjnego muszą odbywać się na terenie obszaru określonego w pkt 4.
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:
Pakowanie ChNP "Fagiolo Cannellino di Atina" musi odbywać się na obszarze geograficznym określonym w pakt 4. Produkt nie jest konserwowany żadnymi środkami, dlatego też transport poza obszar produkcji mógłby narazić go na wpływ zmian temperatury i wilgotności, co nie tylko zmieniłoby jego cechy organoleptyczne, ale także stworzyło warunki do rozwoju strąkowca fasolowego, przez co ziarna nie nadawałyby się do wykorzystania w konsumpcji.
Dopuszczalne są następujące rodzaje opakowań: torebki o pojemności od 250 g do 5 kg; torebki zamykane próżniowo o pojemności od 250 g do 5 kg; pojemniki o pojemności od 250 g do 3 kg; pojemniki zamykane próżniowo o pojemności od 250 g do 3 kg; produkt zamrożony w ww. opakowaniach.
3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:
Na opakowaniu należy obowiązkowo umieścić na etykiecie drukowanymi wyraźnymi i czytelnymi literami - oprócz wspólnotowego znaku graficznego i wymaganych przepisami prawa informacji - następujące informacje dodatkowe: napis "Fagiolo Cannellino di Atina", a po nim skrót DOP; nazwisko, nazwę, adres producenta i przedsiębiorstwa pakującego; zabrania się dodawania jakichkolwiek określeń, które nie są wyraźnie przewidziane. Niemniej dopuszczalne jest umieszczenie informacji odnoszących się do prywatnych znaków towarowych, pod warunkiem, że nie mają znaczenia reklamującego i nie wprowadzają konsumenta w błąd, podanie nazwy gospodarstwa, z którego upraw produkt pochodzi, a także innych zgodnych z prawdą i dających się udokumentować informacji, których umieszczanie jest zgodne z przepisami wspólnotowymi, krajowymi lub regionalnymi. Nazwy "Fagiolo Cannellino di Atina" nie tłumaczy się. Logo nazwy "Fagiolo Cannellino di Atina" składa się z dwóch współśrodkowych kół: koło wewnętrzne ma tło pomarańczowe, jest w nim umieszczony rysunek ziarna fasoli "Cannellino di Atina" koloru kości słoniowej. Pod rysunkiem fasoli umieszczona jest girlanda, składająca się z liści koloru zielonego związanych na środku wstążką w kolorze czerwonym. Nad rysunkiem fasoli umieszczona jest korona, której kontury koloru czarnego wypełnione są w wewnętrznej części kolorem zielonym, a w zewnętrznej - żółtym; ponad koroną umieszczono napis DOP (CHNP) czcionką Times New Roman koloru czarnego. Kontury zewnętrznego i wewnętrznego koła są wyznaczone brązową linią; między konturami wytłuszczonym drukiem umieszczony jest napis "Fagiolo cannellino di Atina" czcionką Times New Roman koloru czarnego, natomiast w górnej części widnieją trzy żółte gwiazdy na niebieskim tle, a obok nich trzy kolory flagi włoskiej. Logo można dostosowywać proporcjonalnie do różnych wymiarów opakowań, na których jest umieszczane.
Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX
Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.
..................................................
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:
Obszar produkcji fasoli objętej chronioną nazwą pochodzenia "Fagiolo Cannellino di Atina" obejmuje następujące gminy w prowincji Frosinone: gmina Atina: miejscowości Settignano, Oboca, Sacco, Sabina, S. Marciano i Case di Melfa; - gmina Villa Latina: miejscowość Saccoccia; - gmina Picinisco: miejscowości Di Vito i Immoglie; - gmina Casalvieri: miejscowości Guagno, Casal Delle Mole i Plauto; gmina Casalattico: miejscowości S. Nazzario i S. Gennaro; - gmina Gallinaro: miejscowość Rosanisco. W ten sposób określony obszar obejmuje tereny nawadniane wodą z rzek Melfa, Mollarino i ich dopływów.
5. Związek z obszarem geograficznym:
5.1. Specyfika obszaru geograficznego:
Na obszarze upraw "Fagiolo Cannellino di Atina" występują osady aluwialne, ukształtowane w Holocenie. Podglebie jest przepuszczalne, ułożone na warstwie żwirowej lub skałach okruchowych. Morfologiczne i litologiczne cechy to ukształtowanie pagórkowate z wewnętrznymi dolinami, formy wulkaniczne, warstwy lawy i jej pochodnych. Lokalnie gleby nazywa się "focaleti" (teren żwirowy bogaty w mangan), ponieważ są ciemne i bogate w mangan. Temperatura zmienia się w zależności od wysokości, lecz rzadko spada poniżej - 2 °C zimą, a latem nie przekracza 25 °C. Wiatry wieją z południa, a położone na północy góry zatrzymują zimne masy powietrza. Opady występują głównie w okresie jesienno-zimowym, niemniej również latem pojawiają się deszcze, które uniemożliwiają powstanie suszy w lipcu i sierpniu.
5.2. Specyfika produktu:
Specyficznymi cechami fasoli "Fagiolo Cannellino di Atina" są: łagodny smak, biały matowy kolor, charakterystyczny nerkowaty kształt, ale przede wszystkim niezwykle delikatny epikarp, rozpływający się na podniebieniu po ugotowaniu. "Fagiolo Cannellino di Atina" w odróżnieniu od innych gatunków fasoli nie wymaga uprzedniego namoczenia przed gotowaniem.
5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególnymi cechami jakościowymi, renomą lub innymi właściwościami produktu (w przypadku ChOG):
CHNP "Fagiolo Cannellino di Atina" uważana jest za symbol kultury i tradycji obszaru produkcji określonego w pkt 4. Nazwa wywodzi się od nazwy obszaru geograficznego, który od wieków najlepiej nadaje się pod uprawy i ma decydujący wpływ na specyfikę produktu, sprawiając, że jest on niepowtarzalny, a pomylenie go z innymi gatunkami niemożliwe. Cechy, jakie charakteryzują "Fagiolo Cannellino di Atina" to łagodny smak, biały matowy kolor, charakterystyczny nerkowaty kształt, ale przede wszystkim delikatny, a po ugotowaniu rozpływający się na podniebieniu epikarp. "Fagiolo Cannellino di Atina" w odróżnieniu od innych gatunków fasoli nie wymaga uprzedniego namoczenia przed gotowaniem. Cechy te wynikają ze specyfiki ekotypu, a także ze składu i struktury gleb uprawnych. Gleby, które lokalnie zwane są "focaleto" (teren żwirowy bogaty w mangan), są pochodzenia aluwialnego, bogate w mangan, bardzo przepuszczalne i ciemnej barwy. Woda stosowana do nawadniania gleb charakteryzuje się bardzo niską zawartością fosforu i azotu, których ilość jest zdecydowanie niższa niż dopuszczalne limity, co świadczy o braku zanieczyszczeń wywołanych działalnością człowieka. Wapń obecny w znacznej ilości wpływa na ilość pektyn zawartych w produkcie. Również z punktu widzenia klimatycznego obszar produkcji charakteryzuje się warunkami bardzo sprzyjającymi dla upraw "Fagiolo Cannellino di Atina". Uprawy te charakteryzują się raczej krótkim cyklem produkcji, zachodzącym wyłącznie w okresie letnim, ponieważ do wzrostu potrzebne są dość wysokie temperatury w ciągu dnia i stosunkowo niskie nocą. Typowa dla obszaru produkcji różnica temperatur między dniem a nocą ma wpływ na wzrost rośliny, a w konsekwencji na cechy produktu końcowego. Opady występują głównie w okresie jesienno-zimowym, ale nie brakuje ich również latem, co skraca okresy suszy, mogące szkodzić uprawom. Czynnik ludzki w decydujący sposób przyczynia się do uzyskania dobrego produktu. Znaczna część ludności zamieszkującej na tym obszarze uprawia "Fagiolo Cannellino di Atina" z pasją i w sposób kompetentny, stosując techniki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Każde gospodarstwo reprodukuje co roku własne nasiona, których zazdrośnie strzeże. Na obszarze, gdzie sytuacja gospodarcza jest szczególnie trudna i gdzie występują problemy z zatrudnieniem, a zjawisko emigracji jest nadal bardzo powszechne, ponowne "odkrycie" fasoli "Cannellino di Atina" stanowi konkretną możliwość tworzenia miejsc pracy. Z pewnością nie brakuje historycznych świadectw, dotyczących ChNP "Fagiolo Cannellino di Atina". Istnieje bowiem wiele dokumentów, które świadczą o tym, jak ta roślina strączkowa wpisała się w życie lokalnej społeczności. Już w 1811 r. Demarco określił "Fagiolo Cannellino di Atina" jako fasolę doskonałej jakości, a Cirelli w "Il Regno delle due Sicilie" przedstawił bardzo znaczące dane statystyczne, dotyczące produkcji rolnej w 1853 r., wśród których wspomina o produkcji "Fagiolo Cannellino di Atina" na polach gminy Atina w ilości 2.500 "tomoli" ("tomolo" - stara jednostka miary) rocznie. "Fagiolo Cannellino di Atina" zawsze stanowiła główny składnik pożywienia ludności wiejskiej, która gotowała ją w charakterystycznych naczyniach zwanych "pignata", doprawiając niewielką ilością oliwy z oliwek; w przeszłości takie danie stanowiło cały posiłek spożywany w południe. Z rejestrów w tzw. "Mastri" (księgach rachunkowych) można dowiedzieć się, że fasola nie tylko przeznaczana była do spożycia własnego i do sprzedaży, ale także dawano ją w prezencie znajomym i rodzinie właśnie z powodu jej wysoko cenionej jakości. Z punktu widzenia gospodarczego uprawa "Fagiolo Cannellino di Atina" stanowi jedną z najbardziej dochodowych upraw prowadzonych w tej dolinie, a nazwa ta weszła do potocznego i handlowego języka, oznaczając produkt, który jest przedmiotem kongresów i relacji prasowych.
Odesłanie do publikacji specyfikacji:
Właściwe władze administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu, publikując propozycję uznania ChNP "Fagiolo Cannellino di Atina" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 185 z dnia 10 sierpnia 2007 r.
Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji można znaleźć na stronie internetowej za pośrednictwem poniższego linku:
lub
wchodząc na stronę internetową Ministerstwa (http://www.politicheagricole.it), otwierając zakładkę "Prodotti di Qualità" (po lewej stronie ekranu), a następnie zakładkę "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE [regolamento (CE) n. 510/2006]".
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2009.300.24 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 10/12/2009 |
Data ogłoszenia: | 10/12/2009 |