Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2013/C 361/07)

(Dz.U.UE C z dnia 11 grudnia 2013 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2

"TØRRFISK FRA LOFOTEN"

NR WE: NO-PGI-0005-01054-09.11.2012

ChOG (X) ChNP ()

1.
Nazwa

"Tørrfisk fra Lofoten"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Norwegia

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 1.7: Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

"Tørrfisk fra Lofoten" jest pochodzącym z Lofoten dorszem atlantyckim (Gadus morhua) suszonym w warunkach naturalnych. Nazwa obejmuje sztokfisze, które spełniają wymogi związane z sortowaniem, tj. wymogi standardu klasyfikacji sztokfiszy w przemyśle norweskim NBS 30-01.

Zawartość wody w "Tørrfisk fra Lofoten" wynosi 16-27 %, zawartość białka 68-78 %, a zawartość tłuszczu około 1 %. "Tørrfisk fra Lofoten" charakteryzuje intensywny rybny smak i zapach, skóra koloru złotego i wielkość 40-90 cm.

3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

"Tørrfisk fra Lofoten" jest produkowany z dorsza atlantyckiego poławianego wokół Lofoten i Vesterålen od stycznia do kwietnia. W tym okresie dojrzałe dorsze przemieszczają się z zimnych wód polarnego Morza Barentsa do morza otaczającego Lofoten i Vesterålen w celu odbycia tarła. Łowisko znajduje się na obszarze od Ø 010°00' do Ø 016°08' i od N 67°00' do N 69°30' w następujących obszarach ICES: obszar 05: 02, 07, 08, 09, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 oraz część 25, obszar 04: 03, 04, 10, 46, 47, 48. Ryby złowione na tym obszarze mają inną budowę niż ryby z mórz głębokich, w szczególności w zakresie układu mięśniowego po długiej migracji, co nadaje im cechy jakościowe niezbędne do skutecznego przeprowadzenia procesu suszenia. Dla rybaków przybrzeżnych odległość do łowiska jest niewielka, ryby mogą zatem być łowione i dostarczane tego samego dnia, co jest istotne dla ich jakości.

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

-

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

"Tørrfisk fra Lofoten" jest suszony w warunkach naturalnych i sortowany w Lofoten.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.

-

3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania

-

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Ryby do produkcji "Tørrfisk fra Lofoten" są poławiane wokół Lofoten i Vesterålen na obszarze od Ø 010°00' do Ø 016°08' i od N 67°00' do N 69°30' w następujących obszarach ICES: obszar 05: 02, 07, 08, 09, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 oraz część 25, obszar 04: 03, 04, 10, 46, 47, 48, dostarczane do miejsca wyładunku w Lofoten oraz suszone w warunkach naturalnych i sortowane w Lofoten. Lofoten obejmuje gminy Flakstad, Moskenes, Røst, Vestvågøy, Værøy i Vågan.

5.
Związek z obszarem geograficznym
5.1.
Specyfika obszaru geograficznego

Morze otaczające Lofoten i Vesterålen należy do najbogatszych na świecie łowisk, a połowy w Lofoten stanowią najważniejsze połowy sezonowe dorsza w Norwegii.

Dorsz atlantycki spędza większość życia w Morzu Barentsa, ale w okresie od stycznia do kwietnia migruje do mórz wokół Lofoten i Vesterålen w celu odbycia tarła. Ze względu na temperaturę i dostęp do obecnego w morzu w tym okresie pożywienia warunki lęgowe są tam bardzo korzystne.

Morze wokół Lofoten i Vesterålen od wieków było najważniejszym tarliskiem dorsza atlantyckiego. Szelf kontynentalny jest w tym miejscu wąski, a bogaty w pożywienie prąd przepływa niedaleko od brzegu. Zapewnia to optymalne warunki wzrostu i przetrwania.

Masowy napływ dorsza atlantyckiego do obszaru geograficznego zbiega się z okresem, w którym warunki klimatyczne są bardzo odpowiednie dla suszenia w warunkach naturalnych.

Położenie w odniesieniu do Prądu Zatokowego zapewnia szczególnie korzystne warunki dla suszenia ryb w warunkach naturalnych i ma zasadnicze znaczenie dla jakości "Tørrfisk fra Lofoten". Ze względu na Prąd Zatokowy zimy w Lofoten są łagodne, o przeciętnej temperaturze wynoszącej od stycznia do kwietnia od - 0,8 do + 2,2 °C, a wiosny suche przy sumie opadów 132-108 mm. Takie warunki klimatyczne stanowią niezbędny warunek właściwego suszenia ryb, w którym nie dochodzi do ich zamrożenia lub rozkładu.

Znajomość systemu sortowania ma zasadnicze znaczenie dla jakości produktu końcowego. Sortowanie wymaga dogłębnej wiedzy i jest przeprowadzane przez tzw. "sortowaczy". Z historycznego punktu widzenia ocena jakości jest umiejętnością przekazywaną z pokolenia na pokolenie w rodzinach lub w obrębie przedsiębiorstw. Dawniej sortowacze byli szkoleni w przedsiębiorstwie, dla którego pracowali, ostatnio natomiast opracowano dla tego sektora teoretyczne szkolenie sortowaczy. Kształcenie teoretyczne jest połączone ze szkoleniem praktycznym w przedsiębiorstwie produkującym sztokfisze.

Wiedza specjalistyczna w zakresie wytwarzania i wymogów rynku jest także tradycyjnie przekazywana z pokolenia na pokolenie w Lofoten.

Wiedza ta jest niezbędna w celu uzyskania wysokiej jakości "Tørrfisk fra Lofoten".

5.2.
Specyfika produktu

"Tørrfisk fra Lofoten" uzyskiwany jest z wypatroszonego, pozbawionego głowy i suszonego w warunkach naturalnych dorsza atlantyckiego (Gadus morhua), który osiągnął dojrzałość. W procesie suszenia w warunkach naturalnych ryba jest konserwowana i dojrzewa, głównie ze względu na znaczne zmniejszenie zawartości wody. Pozwala to uzyskać produkt o wysokiej trwałości i dużej zawartości składników odżywczych, tj. o wysokiej zawartości białka wynoszącej 68-78 % w porównaniu z 18 % w świeżym dorszu. Suszenie ryb jest zakończone, gdy stukając w nie uzyskuje się odpowiedni, twardy i silny dźwięk. Ocena tego dźwięku wymaga odpowiedniej wiedzy i długiego doświadczenia.

5.3.
Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

Związek opiera się na charakterystycznych cechach produktu wynikających z jego pochodzenia geograficznego.

Tradycja:

Suszenie ryb w warunkach naturalnych odbywa się w Lofoten od początku XII w. i stanowi istotny element dziedzictwa Norwegii. Umiejętności w zakresie suszenia i sortowania przez pokolenia były przekazywane wśród mieszkańców Lofoten. Sztokfisz był i jest nadal ważnym produktem eksportowym Norwegii.

Cechy związane z obszarem geograficznym:

Długa migracja ryb w zimnych wodach, od Morza Barentsa po Lofoten i Vesterålen, sprawia, że ryby są niewielkie, a ich mięso jest zwarte i umięśnione. Surowiec takiej jakości ma kluczowe znaczenie dla procesu suszenia.

Temperatura, opady, wiatr, słońce i śnieg stanowią czynniki mające istotny wpływ na proces suszenia i sprawiają, że obszar geograficzny jest szczególnie odpowiedni dla suszenia ryb. Temperatura w obszarze geograficznym ma być taka, aby ryby nie zamarzały ani nie ulegały rozkładowi, ale podlegały wysuszeniu. Odpowiednia ilość opadów oraz przybrzeżne wiatry zapewniają dobre warunki dla suszenia w warunkach naturalnych. Promienie słońca odbijające się w śniegu nadają rybom ich złoty kolor. Proces suszenia zapewnia sztokfiszom charakterystyczną konsystencję oraz intensywny rybi smak i zapach.

Klimat, podobnie jak wysokiej jakości surowce, jest niezbędny by uzyskać wysoką jakość "Tørrfisk fra Lofoten" jako produktu końcowego. Lofoten jest jedynym miejscem na świecie o tego rodzaju klimacie i posiadającym jednocześnie dostęp do wysokiej jakości dojrzałych dorszy.

/pkt

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 3 )

http://www.lovdata.no/for/sf/ld/xd-20071211-1814.html

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12. Zastąpione rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.
3 Porównaj: przypis 2.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2013.361.10

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 11/12/2013
Data ogłoszenia: 11/12/2013