Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2019/C 273/07)

(Dz.U.UE C z dnia 14 sierpnia 2019 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"SNEEM BLACK PUDDING"

Nr UE: PGI-IE-02353 - 3.3.2017

ChNP ( ) ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy

"Sneem Black Pudding"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Irlandia

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.2. Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.)

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Sneem Black Pudding" to tradycyjna kiszka krwista bez osłonki, pieczona na blasze (o wymiarach około 500 mm × 200 mm × 75-100 mm) i najczęściej sprzedawana w postaci kwadratów lub bloków o masie od 500 g do 1 kg. Gotowy "Sneem Black Pudding" sprzedawany klientowi ma głęboki czerwonobrązowy kolor. Kiszka ta, stosownie do upodobań, może być spożywana bez dalszego gotowania.

"Sneem Black Pudding" ma gładką, zbliżoną do musu konsystencję w porównaniu z większością pozostałych irlandzkich kaszanek, która sprawia, że pozostawia on w ustach wrażenie wyjątkowej gładkości.

Do produkcji "Sneem Black Pudding" wykorzystuje się następujące składniki, a odsetki wykorzystywanych składników muszą mieścić się w poniższych zakresach:

-
łój wołowy lub jagnięcy - od co najmniej 8 % do maksymalnie 15 %,
-
płatki owsiane - od co najmniej 20 % do maksymalnie 25 %,
-
cebula - od co najmniej 15 % do maksymalnie 25 %,
-
krew owcza, wołowa lub wieprzowa - od co najmniej 15 % do maksymalnie 25 %,
-
woda - od co najmniej 15 % do maksymalnie 25 %,
-
przyprawy - od co najmniej 0,5 % do maksymalnie 2,5 %.

"Sneem Black Pudding" nie może zawierać sztucznych barwników, aromatów, substancji wypełniających ani konserwantów. Jego średnia zawartość wilgoci wynosi 75-80 %, a średnia wartość odżywcza porcji 100 g jest następująca:

-
wartość energetyczna: 130-150 kcal,
-
białko: 10-15 g,
-
węglowodany: 10-15 g,
-
tłuszcz: 4-7 g,
-
żelazo: 20 mg.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy przygotowania i produkcji "Sneem Black Pudding" są przeprowadzane w pomieszczeniach i muszą dobywać się w obrębie określonego obszaru geograficznego w kontrolowanych i monitorowanych warunkach, aby zapewnić spójność pod względem jakości produktu.

Krew pozyskuje się od zwierząt poddanych ubojowi bezpośrednio w zatwierdzonej rzeźni na danym obszarze geograficznym i niezwłocznie schładza na miejscu w oznakowanych pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, co zapewnia pełną wewnętrzną identyfikowalność. Do produkcji "Sneem Black Pudding" wykorzystuje się zazwyczaj krew owczą, wołową lub wieprzową.

Łój pozyskuje się bezpośrednio od zwierząt poddanych ubojowi w zatwierdzonej rzeźni na danym obszarze geograficznym. Wykorzystanie łoju jagnięcego uzupełnia się łojem wołowym w okresach, gdy zawartość tłuszczu jest niższa niż średnia (np. w przypadku stosowania jagnięciny wczesnowiosennej).

Następnie ostrożnie waży się, przygotowuje i miesza suche składniki wraz z łojem, aby zapewnić jednolity produkt i równomierne rozprowadzenie składników w produkcie. Dodanie mokrych składników powoduje powstanie gęstej papki.

Mieszanina mokrych składników jest następnie przenoszona na prostokątne blachy, ponieważ produkt ten nie ma osłonki. Wymiary blachy wynoszą w przybliżeniu 500 mm długości na 200 mm szerokości i 75-100 mm głębokości.

Mieszaninę można upiec w piekarniku na dwa sposoby:

-
przez zastosowanie wysokiej temperatury i krótkiego czasu pieczenia (250 °C przez 2 godziny),
-
przez zastosowanie niskiej temperatury i długiego czasu pieczenia (100 °C przez 6 godzin).

Produkt końcowy jest następnie schładzany do temperatury otoczenia w pomieszczeniu (około 15 °C) przed schłodzeniem do temperatury 2-4 °C. Ze względu na fakt, że jest to produkt niepakowany, całkowicie naturalny i bez dodatków chemicznych i konserwantów, jego okres trwałości jest stosunkowo krótki i wynosi 14-21 dni. Gotowy pudding zwykle tnie się na kwadraty lub bloki o masie od 500 g do 1 kg.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Produkt, który ma zostać oznakowany jako "Sneem Black Pudding", a także opakowania i materiały promocyjne będą opatrzone poniższym logo:

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszarem geograficznym, na którym prowadzona jest produkcja "Sneem Black Pudding", jest wioska Sneem na półwyspie Iveragh w hrabstwie Kerry. Współrzędne geograficzne tego obszaru to: 51°50'00"N, 9°54'00"W.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Związek przyczynowy między produktem a obszarem jego produkcji opiera się na renomie produktu, która z kolei jest uzależniona od pochodzenia produktu z wioski Sneem i wiedzy rzeźników, którzy go produkują.

Produkcja "Sneem Black Pudding" w obecnej formie sięga wczesnych lat 50. XX wieku - czasów bardzo trudnej sytuacji ekonomicznej w Irlandii. Ze względu na niekorzystną sytuację gospodarczą tamtych czasów rolnicy musieli dopilnować, aby każda część zwierzęcia - w tym świeża krew i łój - została w pełni wykorzystana. Regina Sexton zauważa w kolumnie w Irish Examiner z lutego 2005 r., że "kaszanka ze świeżej krwi jest jednym z produktów Irlandii w największym stopniu świadczących o wytrwałości", a "Sneem Black Pudding" jest jednym z niewielu z tych produktów, które przetrwały.

Łój stosowano tradycyjnie w prawie wszystkich irlandzkich kaszankach; jego zadaniem w przypadku "Sneem Black Pudding" jest zwiększenie zawartości tłuszczu w celu polepszenia konsystencji i posmaku, jaki kiszka pozostawia w ustach. Łój ma niską temperaturę topnienia wynoszącą 45-50 stopni Celsjusza, co sprawia, że przy przygotowaniu kiszki można go łatwo wykorzystywać w formie stałej. Wysoka wartość kaloryczna łoju sprawia, że "Sneem Black Pudding" jest idealnym pożywieniem na zimę.

Wszyscy rzeźnicy ze Sneem wytwarzają i sprzedają swoje produkty od lat 50. XX wieku, a "Sneem Black Pudding" jest od tego czasu sprzedawany pod tą nazwą. Rzeźnicy wspólnie używają nazwy "Sneem Black Pudding" i dążą do utrzymania wysokich standardów procesu produkcji oraz do zachowania związku z dziedzictwem południowego Kerry. Umiejętności i doświadczenie branży rzeźniczej w Sneem oznaczają, że wioska ta ma długą tradycję w produkcji doskonałego "Sneem Black Pudding". W rezultacie "Sneem Black Pudding" uzyskał renomę ze względu na swój smak i jakość i jest obecnie uznawany za jedną z najlepszych kaszanek dla smakoszy w Irlandii.

Wioska Sneem wyróżnia się również w mniej oczywisty sposób. Biorąc pod uwagę racjonalizację małych lokalnych rzeźni w ostatnich dziesięcioleciach, w przypadku wioski o takim rozmiarze niezwykłe jest, że dzięki stałej produkcji "Sneem Black Pudding" znajdują się w niej dwie licencjonowane rzeźnie umiejscowione tak blisko siebie.

Oczywiste jest, że kaszanka stanowi element tradycyjnego irlandzkiego śniadania; styl "Sneem Black Pudding" jest jednak niezwykły w porównaniu z branżą kaszanek, o czym przypomniała Carla Blake w kolumnie w Irish Examiner Farming z lipca 1995 r., w której twierdzi ona, że "»Sneem Black Pudding« to najpyszniejsza kaszanka, jaką kiedykolwiek jadła, chociaż jest to bardzo niezwykła kiszka, która odróżnia się od tradycyjnych pęt kaszanek". Znajduje to również odzwierciedlenie na stronie internetowej Black Pudding Club, gdzie znajduje się następujące stwierdzenie: "Tradycyjnie kaszanka z Kerry była pieczona na blasze i krojona na kwadraty. Jeszcze około dziesięciu lat temu jedynymi znanymi nam kaszankami w kwadratowych blokach były [...] i »Sneem Black Pudding«. W ostatnich latach kwadratowy kształt stał się bardziej popularny, ale nadal zdecydowanie najpowszechniejszą formą jest pęto kaszanki".

Produkt końcowy sprzedawany klientowi ma głęboki czerwonobrązowy kolor i gładką, zbliżoną do musu konsystencję w porównaniu z większością pozostałych irlandzkich kaszanek, co sprawia, że pozostawia on w ustach wrażenie wyjątkowej gładkości. W innych irlandzkich kaszankach składniki takie jak cebula i płatki owsiane są wyraźnie widoczne podczas przecinania produktu lub wyczuwalne w ustach podczas spożywania go. Lucinda O'Sullivan, jeden z najczęściej czytanych krytyków branży spożywczej w Irlandii, stwierdziła w kolumnie w Sunday Independent z października 2001 r., w której przedstawiała recenzję Park Hotel Kenmare, że podany jej jako przystawka "»Sneem Black Pudding« był jedwabiście gładki [...] i zupełnie inny od wszelkich produktów, które można kupić w supermarkecie".

W artykule w Sunday Independent z października 2010 r. dotyczącym lokalnych producentów żywności Lucinda O'Sullivan stwierdziła, że "Sneem Black Pudding" to "przepis na kaszankę, która jest całkowicie odmienna od wszelkich innych potraw w okolicy". Stwierdzenie to ma duże znaczenie, ponieważ wyraża ono uznanie dla metody i stylu wytwarzania "Sneem Black Pudding" oraz poparcie dla zasady ścisłego przestrzegania tradycyjnej receptury przez producentów.

Sezon turystyczny był ważnym czasem dla lokalnych przedsiębiorstw, w tym dla rzeźników z miejscowości Sneem produkujących "Sneem Black Pudding"; do tego zjawiska odniósł się Jean Sheridan w Irish Press w sierpniu 1975 r. - produkowali oni "płyty Black Pudding dla gości z zagranicy", którzy chętnie próbowali tej ciekawej kiszki albo w ramach pamiątki, albo jako smaku okolic Kerry i Sneem.

"Sneem Black Pudding" jest kluczowym elementem lokalnego rynku żywności i cieszy się uznaniem w całym kraju, podobnie jak jego powiązanie z obszarem Sneem. Świadczą o tym wypowiedzi zamieszczone na stronie internetowej Our Mountain Home (http://sneemireland.com/wheretostay.html): "Można również spróbować tradycyjnego domowego śniadania irlandzkiego, które zawiera słynny »Sneem Black Pudding« [...]" oraz na stronie internetowej poświęconej turystyce w Irlandii (http://blog.irishtourism.com/2019/01/10/best-food-in-ireland/): "Najbardziej znane smaki kaszanki i white pudding pochodzą z Clonakilty, a w Kerry można znaleźć bardzo popularny Sneem Black Pudding. Kiszka nie jest produktem występującym jedynie w Irlandii, ale ten przepis jest zupełnie wyjątkowy".

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

http://www.agriculture.gov.ie/gi/pdopgitsg-protectedfoodnames/products/

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.273.7

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 14/08/2019
Data ogłoszenia: 14/08/2019