Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych 1

(2019/C 371/10)

(Dz.U.UE C z dnia 4 listopada 2019 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 2  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"CEREJA DO FUNDÃO"

Nr UE: PGI-PT-02478 - 22.11.2018

ChNP ( ) ChOG (x)

1.
Nazwa

"Cereja do Fundão"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Portugalia

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Cereja do Fundão" to owoce czereśni (Prunus avium L.) przeznaczone do spożycia w stanie świeżym. Produkt posiada następujące główne cechy charakterystyczne:

-
wielkość wynosząca co najmniej 24 mm,
-
jędrność wynosząca co najmniej 60 jednostek w skali Durofel,
-
barwa opisana cyframi od 2 do 6 wg palety barw CTIFL (Centre Technique Interprofessionnel des Fruits et Legumes),
-
zawartość rozpuszczalnych substancji stałych wynosząca co najmniej 12° w skali Brixa.
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji (uprawa i zbiory).

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na etykiecie "Cereja do Fundão" po nazwie produktu należy umieścić napis "Indicação Geográfica Protegida" [chronione oznaczenie geograficzne] lub skrót "IGP" [ChOG].

Na etykiecie musi widnieć logo "Cereja do Fundão", które przedstawiono poniżej.

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Geograficzny obszar produkcji "Cereja do Fundão" ogranicza się do gminy Fundão, sołectw Louriçal do Campo i Lardosa (gmina Castelo Branco) oraz sołectw Ferro i Peraboa (gmina Covilhã).

5.
Związek z obszarem geograficznym

Związek między "Cereja do Fundão" a obszarem geograficznym opiera się na renomie produktu.

Dzięki swoim cechom charakterystycznym produkt "Cereja do Fundão" cieszy się ogromną popularnością i renomą w Portugalii i za granicą, przy czym zyskał tak duże znaczenie w rolnictwie, gospodarce i gastronomii, że stał się jednym z głównych znaków rozpoznawczych tego regionu.

Czereśnie z Fundão są "wyśmienite - słodkie i soczyste o wyrazistym, dojrzałym smaku" (The Guardian, 14.8.2007), "jaskrawoczerwone, soczyste i nadzwyczaj słodkie" i "unikatowe"; szef kuchni Vítor Sobral uważa je za "doskonały produkt krajowy" (Epicur, 8.5.2017). Mimo że czereśnie uprawia się praktycznie w całym kraju, "największą sławą cieszą się prawdopodobnie owoce z Fundão" (Broteria - publikacja popularnonaukowa, 1915), a są tacy, którzy uważają Fundão za "czereśniową stolicę" Portugalii (Paulo Moreira, Pão e Vinho [Chleb i wino], 2014).

Na szczególne uznanie, jakim cieszy się w opinii portugalskich konsumentów produkt "Cereja do Fundão", wskazuje fakt, że w 1941 r. w Biuletynie Junta Nacional das Frutas [Narodowej Rady ds. Owoców] podano indywidualnie cenę czereśni "Cereja do Fundão" na rynku lizbońskim (gdzie sprzedawano je po średniej cenie 3 escudo za kilogram) w odróżnieniu od ceny innych sprzedawanych na rynku czereśni.

W 2018 r. produkt "Cereja do Fundão" zdobył nagrodę "Portugal Cinco Estrelas" w kategorii produktów naturalnych. Po przyznaniu tej nagrody stwierdzono, w oparciu o przeprowadzoną w ramach badań rynku ocenę zadowolenia konsumentów, że "położony między pasmami górskimi Estrela i Gardunha obszar to miejsce, w którym można znaleźć jeden z najsmaczniejszych krajowych przysmaków, mianowicie "Cereja do Fundão". Konsumenci doceniają słodki, świeży smak produktu spożywanego nie tylko w formie deserowego owocu, ale także pod postacią kompotów, wyrobów czekoladowych oraz czereśniowych słodyczy, ciast i likierów".

"Czereśnie te cieszą się sławą, przyciągają tłumy ludzi i generują miliony euro dla lokalnej gospodarki" (Dinheiro Vivo, 4.6.2017). Produkt "Cereja do Fundão" "zyskał wysoką rangę, zwłaszcza od czasu gdy zaczął kojarzyć się z uczestnictwem portugalskiej piłkarskiej reprezentacji narodowej w Mistrzostwach Europy, które odbyły się w Portugalii w 2004 r.". Na przestrzeni dekady "lokalna gospodarka skupiona wokół czereśni podwoiła swoją wielkość i jest obecnie warta ok. 20 mln EUR rocznie, bazując na 2 000 ha drzew czereśniowych produkujących 7 000 ton owoców, co stanowi ponad 60 % produkcji krajowej i daje 1 500 miejsc pracy". Nazwa "Cereja do Fundão" "stanowi wartość dodaną produktu, dlatego też jest on w stanie uzyskać wyższą cenę mimo zwiększenia produkowanych ilości. Z tego właśnie powodu średnia cena owoców także uległa podwojeniu i wynosi obecnie około 3 EUR za kilogram" (Pedro Manuel Saraiva, Empreendedorismo: do conceito à aplicação, da ideia ao negócio, da tecnologia ao valor [Przedsiębiorczość: od teorii do praktyki, od pomysłu do biznesu, od technologii do wartości], Imprensa da Universidade de Coimbra, wydanie 3, 2015).

Ze względu na charakterystyczne cechy obszaru geograficznego produkcji, "pierwsze czereśnie w sezonie pojawiają się tam wcześniej niż na innych obszarach i można je bez trudu sprzedać za 30-50 EUR za kilogram, zwłaszcza na rynkach eksportowych, na których realizuje się 10 % sprzedaży" (Pedro Manuel Saraiva, op. cit.). "Kiedy rozpoczyna się sezon na czereśnie, Fundão jest "jednym z pierwszych miejsc na świecie, w których te owoce są dostępne, dlatego też cena dla konsumenta jest tak wysoka, gdy "pojawiają się po raz pierwszy w roku i trafiają na eksport". Pod koniec kwietnia 2014 r. produkt "Cereja do Fundão" sprzedawano na rynku w Helsinkach za kwotę 62 EUR za kilogram (Vida Rural, 26.5.2015).

Czereśnie "Cereja do Fundão" można spożywać w stanie świeżym lub jako składnik wyrobów cukierniczych i kulinarnych, ponieważ wykorzystywane są w rozmaitych potrawach i przepisach. "»Cereja do Fundão« to jeden z najbardziej wszechstronnych produktów kulinarnych Portugalii, który pozwala puścić wodze fantazji", gdyż używany jest do produkcji takich produktów, jak tarta z czereśniami z Fundão czy wyrabianych metodą tradycyjną lodów "Cereja do Fun-dão" (Público, 14.6.2013). "Cereja do Fundão" są także wysoko cenione przez wielu szefów kuchni, o czym świadczy wywiad z docenionym gwiazdkami Michelina szefem José Avillezem (Jornal de Negócios, 20.2.2018) oraz opublikowana w 2017 r. książka Prato do Dia [Danie dnia], stanowiąca kolekcję przepisów prezentowanych przez szefową kuchni Filipę Gomes w jej autorskim telewizyjnym programie kulinarnym na kanale 24Kitchen.

"Cereja do Fundão" stanowią tło dla wielu imprez o charakterze gastronomicznym. Na poziomie regionalnym "Cereja do Fundão" "przyciągają corocznie ok. 135 000 turystów" (Expresso, 19.2.2018), zwłaszcza w związku z wydarzeniami takimi jak "Festa da Cereja do Fundão" [Festiwal "Cereja do Fundão"], na którym można popróbować nie tylko czereśni z Fundão, ale również niezliczonych produktów zawierających te owoce, a także wziąć udział w imprezach kulturalnych i turystycznych związanych z produkcją owoców (pomoc przy zbiorze czereśni, spacery w sadach czereśniowych, adoptowanie drzewek czereśniowych itd.), jak również festiwal kulinarny "Fundão, Aqui Come-se Bem - Sabores da Cereja" [Dobre jedzenie w Fundão - Smaki czereśni], który odbywa się co roku od 2004 r. Ponadto mają miejsce wydarzenia krajowe, np. "Rota Gastronómica da Cereja do Fundão" [Szlak gastronomiczny "Cereja do Fun-dão"] organizowane corocznie od 2013 r. w Lizbonie i Porto z udziałem szefów kuchni proponujących rozmaite potrawy zawierające jako składnik "Cereja do Fundão".

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia) https://tradicional.dgadr.gov.pt/pt/cat/frutos-frescos/978-cereja-do-fundao-igp

1 Ogłoszenie zmienione przez sprostowanie z dnia 3 kwietnia 2020 r. (Dz.U.UE.C.2020.111.8).
2 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.371.19

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 04/11/2019
Data ogłoszenia: 04/11/2019