Publikacja specyfikacji zmienionej w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/20122019/C 434/12.

Publikacja specyfikacji zmienionej w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012

(2019/C 434/12)

(Dz.U.UE C z dnia 27 grudnia 2019 r.)

Komisja Europejska zatwierdziła niniejszą zmianę nieznaczną w rozumieniu art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .

Wniosek o zatwierdzenie niniejszej zmiany nieznacznej jest dostępny w bazie danych DOOR Komisji.

SPECYFIKACJA PRODUKTU BĘDĄCEGO GWARANTOWANĄ TRADYCYJNĄ SPECJALNOŚCIĄ

"KARJALANPIIRAKKA"

Nr UE: TSG-FI-0015-AM01 - 8.5.2019

Finlandia

1.
Nazwy, które mają być zarejestrowane

"Karjalanpiirakka"

2.
Typ produktu

Klasa 2.24 Chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze

3.
Podstawy do rejestracji
3.1.
Czy produkt:

jest wynikiem sposobu produkcji lub przetwarzania odpowiadającego tradycyjnej praktyce w odniesieniu do tego produktu lub środka spożywczego, lub jego skład odpowiada takiej praktyce;

jest wytwarzany z tradycyjnie stosowanych surowców lub składników.

Czynniki determinujące tradycyjny sposób wytwarzania produktu "Karjalanpiirakka", którego nazwę można przetłumaczyć jako "tartaletka z Karelii" lub "pieróg z Karelii", są następujące: ciasto rozwałkowuje się możliwie jak najcieniej, aż do osiągnięcia przejrzystości, nadając mu kształt okrągłego lub owalnego pieroga o średnicy lub długości 10-24 cm, górą nakłada się nadzienie w odległości 1 cm lub 2 cm od krawędzi, a pokarbowane brzegi składa się do środka na wierzchu nadzienia w taki sposób, by środek pozostawał otwarty. Pieróg piecze się krótko w bardzo rozgrzanym piekarniku, co nadaje ciastu chrupiącą konsystencję i determinuje smak produktu.

3.2.
Czy nazwa:

jest tradycyjnie stosowana w odniesieniu do konkretnego produktu;

określa tradycyjny lub specyficzny charakter produktu.

Nazwa "Karjalanpiirakka" pojawiła się w latach 1600-1700 na terytorium prowincji Finlandii wschodniej, a następnie rozpowszechniła się w całej Finlandii, a nawet w Szwecji w wyniku przesiedlenia fińskich mieszkańców Karelii podczas drugiej wojny światowej. Tartaletkę o owalnym i otwartym kształcie, przypominającym pieróg, nazwano "Karjalanpiirakka", dosłownie "pieróg z Karelii", w czasach, gdy jej konsumpcja stała się powszechna poza Karelią.

4.
Opis
4.1.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1, w tym jego najważniejszych cech fizycznych, chemicznych, mikrobiologicznych lub organoleptycznych, świadczących o jego szczególnym charakterze (art. 7 ust. 2 niniejszego rozporządzenia)

"Karjalanpiirakka" to słona, otwarta tartaletka, cienka, z delikatnego ciasta, w środku której znajduje się nadzienie. Jej wielkość wynosi zwykle od 7 do 20 cm. Jest ona przeważnie owalna, ale może również być okrągła. Ciasto nie przykrywa wierzchu nadzienia. Jego krawędzie są zagięte do środka i karbowane. Ciasto jest chrupiące. Ciasto stanowi około jedną trzecią całego produktu, a nadzienie - około dwie trzecie.

4.2.
Opis metody wytwarzania produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1, obowiązkowo stosowanej przez producenta, w tym, w stosownych przypadkach, charakteru i właściwości używanych surowców lub składników oraz metody przygotowywania produktu (art. 7 ust. 2 rozporządzenia)

Aby przygotować "Karjalanpiirakka", należy najpierw ugotować nadzienie. Składają się na nie przeważnie: kasza jęczmienna lub ryż lub purée ziemniaczane. Można również stosować purée z warzyw (na przykład z brukwi, marchwi, rzepy, kapusty lub grzybów). Purée z ziemniaków można również przygotować z odwodnionych płatków ziemniaczanych.

Ciasto zagniata się z wodą, solą i mąką żytnią lub pszenną. Rozwałkowuje się je jak najcieniej, by było prawie przezroczyste, i formuje z niego małe pierogi. Cienkość ciasta warunkuje kruchość "Karjalanpiirakka". Brzegi ciasta składa się na wierzchu nadzienia i karbuje. Pierogi piecze się w bardzo gorącym piecu (250-300 C) przez 15-20 minut. Krótkie pieczenie i wysoka temperatura są niezbędne do zapewnienia smaku produktu.

W celu przygotowania nadzienia zagotowuje się do wrzenia 1 litr (1 kg) wody, mleka lub napoju mlecznego bez laktozy bądź wody i mleka w proszku lub mleka w proszku bez laktozy, mieszając z 2 dl (180 g) ryżu lub jęczmienia płatkowanego. Ryż gotuje się od pół godziny do godziny, a kaszę jęczmienną dłużej. Kaszę lub ryż można posolić. Ciasto przygotowuje się z 275-350 g mąki i 200 g wody.

Pieróg smaruje się często masłem, olejem lub roztworem wody i mleka lub wody i napoju mlecznego, zaraz po jego upieczeniu lub podgrzaniu. Czasami stosuje się również jajko.

4.3.
Opis najważniejszych elementów decydujących o tradycyjnym charakterze produktu (art. 7 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia)

Zachowały się zapisy o tradycyjnych tartaletkach w formie pieroga, składających się z ciasta i nadzienia, na obszarze geograficznym, który rozciąga się od Karelii po Syberię i Chiny. Karelia jest położona na peryferiach tego obszaru. Tartaletkę o owalnym i otwartym kształcie, przypominającym pieróg, nazwano "Karjalanpiirakka" (dosłownie "pieróg z Karelii") w czasach, gdy jej konsumpcja stała się powszechna poza Karelią.

Nazwa "Karjalanpiirakka" pojawiła się w latach 1600-1700 na terytorium obecnej Finlandii wschodniej, a następnie rozpowszechniła się w całej Finlandii, a nawet w Szwecji w wyniku przesiedlenia fińskich mieszkańców Karelii podczas drugiej wojny światowej. Pierwsze pisemne zapiski na temat "Karjalanpiirakka" pochodzą z 1686 r.

Czynniki determinujące tradycyjny sposób wytwarzania "Karjalanpiirakka" są następujące: ciasto rozwałkowuje się możliwie jak najcieniej, aż do osiągnięcia przejrzystości, nadając mu kształt okrągłego lub owalnego pieroga o średnicy lub długości 10-24 cm, górą nakłada się nadzienie w odległości 1 cm lub 2 cm od krawędzi, a pokarbowane brzegi składa się do środka na wierzchu nadzienia w taki sposób, by środek pozostawał otwarty. Pieróg piecze się krótko w bardzo rozgrzanym piekarniku, co nadaje ciastu chrupiącą konsystencję i determinuje smak produktu.

1 Dz.U L 179 z 19.6.2014, s. 17.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2019.434.25

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja specyfikacji zmienionej w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/20122019/C 434/12.
Data aktu: 27/12/2019
Data ogłoszenia: 27/12/2019