(Dz.U.UE C z dnia 25 lutego 2019 r.)
Spis treści
Legenda ......................................................................
Lista gatunków roślin warzywnych ....................................................
1. Allium cepa L ..............................................................
1.1 Allium cepa L. Grupa Aggregatum - Szalotka ...................................
1.2 Allium cepa L. Grupa Cepa - Cebula, Szalotka Echalion ............................
2. Allium fistulosum L. Cebula siedmiolatka (czosnek dęty) .................................
3. Allium porrum L. Por ........................................................
4. Allium sativum L. Czosnek pospolity ..............................................
5. Allium schoenoprasum L. Szczypiorek ..............................................
7. Apium graveolens L. Seler zwyczajny ..............................................
7.1 Apium graveolens L. Seler naciowy ...........................................
7.2 Apium graveolens L. Seler korzeniowy ........................................
8. Asparagus officinalis L. Szparag ..................................................
9. Beta vulgaris L.. ...........................................................
9.1 Beta vulgaris L. Burak ćwikłowy ............................................
9.2 Beta vulgaris L. Burak liściowy .............................................
10. Brassica oleracea L.. .........................................................
10.1 Brassica oleracea L. Jarmuż ................................................
10.2 Brassica oleracea L. Kalafior ................................................
10.3 Brassica oleracea L. Brokuł ................................................
10.4 Brassica oleracea L. Kapusta brukselska ........................................
10.5 Brassica oleracea L. Kapusta włoska ..........................................
10.6 Brassica oleracea L. Kapusta głowiasta biała ......................................
10.7 Brassica oleracea L. Kapusta głowiasta czerwona ...................................
10.8 Brassica oleracea L. Kalarepa ................................................
11. Brassica rapa L.. ............................................................
11.1 Brassica rapa L. Kapusta pekińska ............................................
11.2 Brassica rapa L. Rzepa ....................................................
12. Capsicum annuum L. Papryka ....................................................
13. Cichorium endivia L. Endywia ....................................................
13.1 Cichorium endivia L. Endywia kędzierzawa ......................................
13.2 Cichorium endivia L. Endywia eskariola .........................................
14. Cichorium intybus L. Cykoria .....................................................
14.1 Cichorium intybus L. Cykoria - sałatowa ........................................
14.2 Cichorium intybus L. Cykoria liściowa ..........................................
14.3 Cichorium intybus L. Cykoria korzeniowa .......................................
15. Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. et Nakai Kawon (arbuz) .................................
16. Cucumis melo L. Melon ........................................................
17. Cucumis sativus L. Ogórek ......................................................
17.1 Cucumis sativus L. Ogórek - sałatkowy .........................................
17.2 Cucumis sativus L. Ogórek - konserwowy .......................................
18. Cucurbita Maxima Duchesne Dynia olbrzymia ..........................................
19. Cucurbita pepo L. Dynia zwyczajna ................................................
20. Cynara cardunculus L.. .........................................................
20.1 Cynara cardunculus L. Karczoch zwyczajny ......................................
20.2 Cynara cardunculus L. Karczoch hiszpański (kard) ..................................
21. Daucus carota L. Marchew ......................................................
21.1 Daucus carota L. Marchew jadalna ............................................
21.2 Daucus carota L. Marchew pastewna ..........................................
22. Foeniculum vulgare Mill. Koper włoski (fenkuł) .........................................
23. Lactuca sativa L. Sałata ........................................................
24. Solanum lycopersicum L. Pomidor ..................................................
26. Phaseolus coccineus L. Fasola wielokwiatowa ...........................................
27. Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła ................................................
27.1 Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła karłowa ......................................
27.2 Phaseolus vulgaris L. Fasola zwykła tyczna .......................................
28. Pisum sativum L. (partim) Groch siewny .............................................
28.1 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny łuskowy - Pomarszczony .......................
28.2 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny łuskowy - Gładki ............................
28.3 Pisum sativum L. (partim) Groch siewny cukrowy ..................................
29. Raphanus sativus L.. ..........................................................
29.1 Raphanus sativus L. Rzodkiewka .............................................
29.2 Raphanus sativus L. Rzodkiew ...............................................
32. Solanum melongena L. Oberżyna ..................................................
33. Spinacia oleracea L. Szpinak .....................................................
34. Valerianella locusta (L.) Laterr. Roszponka warzywna .....................................
35. Vicia faba L. (partim) Bób ......................................................
36. Zea mays L. (partim) ..........................................................
36.1 Zea mays L. Kukurydza cukrowa ............................................
36.2 Zea mays L. Kukurydza pękająca ............................................
37. Gatunki i krzyżówki międzygatunkowe do użytku jako podkładki ...........................
37.1 Cucurbita ficifolia Bouché ..................................................
37.2 Cucurbita maxima Duch. x C. moschata Duch ......................................
37.3 Lagenaria siceraria (Mol.) Standl.. ............................................
37.4 Lycopersicon esculentum L. x S. habrochaites .......................................
37.5 Solanum lycopersicum L. x S. pimpinellifolium .....................................
37.6 Sicyos angulatus ........................................................
37.7 Cucurbita moschata ......................................................
37.8 Solanum torvum Sw.. ....................................................
37.9 Solanum melongena x Solanum torvum ..........................................
37.10 Solanum lycopersicum L. x S. peruvianum ........................................
37.11 Solanum lycopersicum L ....................................................
37.12 Solanum aethiopicum .....................................................
37.13 Capsicum annuum .......................................................
37.14 Citrullus lanatus ........................................................
37.15 Cucumis melo flexuosus x Cucumis melo melo ......................................
37.16 Solanum melongena x Solanum aethiopicum .......................................
LEGENDA
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2019.71.1 |
Rodzaj: | Informacja |
Tytuł: | Wspólny katalog odmian roślin warzywnych - pierwszy suplement do 37. pełnego wydania. |
Data aktu: | 25/02/2019 |
Data ogłoszenia: | 25/02/2019 |