WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIAN W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmian zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"Σητεία Λασιθίου Κρήτης" (Sitia Lasithiou Kritis)
Nr UE: PDO-GR-0052-AM01 - 18 grudnia 2019
ChNP (X) ChOG ( )
Zasadniczo gleby, na których uprawia się oliwki, są glebami o strukturze średnioziarnistej (gliniasto-piaszczyste i piaszczysto-gliniaste), o średniej głębokości i kwaśnym lub lekko zasadowym odczynie pH (7-7,5) ze względu na ich zawartość wapnia.
Specyficzny charakter oliwy z oliwek "Σητεία Λασιθίου Κρήτης / Sitia Lasithiou Kritis" wynika z:
Szczególne cechy jakościowe i właściwości organoleptyczne produktu wynikają z połączenia uprawianej odmiany, szczególnych cech geologicznych i klimatycznych oraz czynnika ludzkiego związanego z wieloletnią tradycją uprawy oliwek.
Uprawiana odmiana oliwek - Koroneiki - idealnie wpisuje się w określony obszar geograficzny, ponieważ służy jej gorący i suchy klimat, ale jest wrażliwa na zimno.
Występująca na obszarze gleba i warunki klimatyczne znacząco wpływają na owocowość oliwy z oliwek. Z literatury wiadomo, że gleby wapienne i długie godziny nasłonecznienia przyczyniają się do zwiększenia stężenia składników aromatycznych w owocach, co wpływa na owocowość, której wartość przekracza 3. Ponadto pagórkowate ukształtowanie terenu na obszarze wpływa pozytywnie na jakość, ponieważ uważa się, że oliwa wytwarzana na obszarach pagórkowatych charakteryzuje się wyższą jakością i większą trwałością.
Czynnik ludzki przejawia się w wieloletnim doświadczeniu producentów oliwy z oliwek. Przycinanie drzew na obszarze obejmuje również usunięcie części odrostów zimą lub wiosną przed rokiem, w którym spodziewane są duże plony, aby zapobiec zmienności wielkości zbiorów. Szczególnej wiedzy fachowej wymaga także zbiór oliwek w najodpowiedniejszym stadium dojrzałości, gdy ich barwa zmienia się z żółtawozielonej na atramentowy fiolet, co wskazuje na najwyższą zawartość oleju, dzięki czemu oliwa zawiera liczne składniki aromatyczne. Przetwarzanie oliwek w temperaturze poniżej 27 oC (ekstrakcja na zimno) oraz przechowywanie oliwy z oliwek w odpowiednich zbiornikach pozwala zachować doskonałe właściwości organoleptyczne owocu w oliwie. Współczynnik ekstynkcji Κ232 jest niski ze względu na dobre praktyki stosowane podczas przetwarzania oliwek (ekstrakcja oliwy na zimno) i krótki czas, jaki mija między zbiorem a mieleniem, tj. nie więcej niż 48 godzin. Oliwki przewozi się przeważnie w luźno tkanych workach wykonanych z materiału do przechowywania żywności, ale także w skrzyniach z tworzyw sztucznych, co ma zapewnić odpowiedni obieg powietrza, aby zapobiec wzrostowi grzybów, przy czym nie można stosować worków z tworzyw sztucznych.
Dzięki swojej wyjątkowej jakości oliwa z oliwek "Σητεία Λασιθίου Κρήτης / Sitia Lasithiou Kritis" zdobyła liczne nagrody zarówno w konkursach krajowych, jak i międzynarodowych, a największym osiągnięciem są trzy nagrody w konkursie Mario Solinas organizowanym przez Międzynarodową Radę ds. Oliwy z Oliwek.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia)
http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/prodiagrafes_siteia_lasithiou160321.pdf
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2021.226.12 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych. |
Data aktu: | 08/06/2021 |
Data ogłoszenia: | 14/06/2021 |