Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2022/C 397/10)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA

Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012

"Colline di Romagna"

Nr UE: PDO-IT-0211-AM02 - 16.2.2022 r.

ChNP (X) ChOG ()

1. Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes

Organizzazione di Produttori Associazione Regionale Produttori tra Olivicoli dell'Emilia-Romagna [Organizacja producentów zrzeszająca plantatorów oliwek z regionu Emilia-Romania] - Società Cooperativa Agricola [spółka/spółdzielnia rolnicza z ograniczoną odpowiedzialnością] z siedzibą pod adresem Via XXIII Settembre 1845 No 112/a - 47921 Rimini (RN); Tel.: +39 0541/741762; E-mail: a.r.p.o@libero.itInternet: mailto:a.r.p.o@libero.it; E-mail certyfikowany: arporimini@legalmail.it

Organizacja producentów ARPO jest uprawniona do złożenia wniosku o zmianę specyfikacji produktu zgodnie z art. 13 dekretu Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej z dnia 14 października 2013 r.

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Włochy

3. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany

Nazwa produktu

Opis produktu

Obszar geograficzny

Dowód pochodzenia

Metoda produkcji

Związek

Etykietowanie

Inne: Kontrole

4. Rodzaj zmian

Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

Zmiana specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikująca się do uznania za nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

5. Zmiany

Opis produktu

- Zmiana dotyczy pkt 6 specyfikacji produktu oraz pkt 3.2 jednolitego dokumentu, które odnoszą się do właściwości organoleptycznych, w szczególności zapachu, smaku i kwasowości ogólnej.

Obowiązujący tekst:

"Aromat: umiarkowany lub czasami intensywny aromat owoców, któremu mogą towarzyszyć nuty trawy lub liści.

Smak: smak owocowy z lekką goryczą lub ostrością, ewentualnie towarzyszą mu nuty migdałów, karczochów lub pomidorów; liczba punktów w badaniu przeprowadzonym przez zespół degustatorów: ≥ 7;

maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego: nie przekracza 0,5 grama na 100 gramów oliwy;"

otrzymuje brzmienie:

"Aromat: umiarkowany lub czasami intensywny aromat owoców (mediana > od 3 do ≤ 7), któremu mogą towarzyszyć nuty trawy (lub liści) lub migdałów, karczochów lub pomidorów;

Smak (zapach i smak):owocowy smak oliwek, któremu mogą towarzyszyć nuty trawy lub migdałów, karczochów lub pomidorów z łagodnym/umiarkowanym gorzko-ostrym posmakiem (mediana > 1,5 <=6);

maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego: nie przekracza 0,4 g na 100 gramów oliwy.".

W odniesieniu do właściwości organoleptycznych specyfikację dostosowano do odpowiednich przepisów UE poprzez wprowadzenie median typowych deskryptorów metody przewidzianej w rozporządzeniu (WE) nr 796/2002. Usunięto starą metodę analizy sensorycznej, która nie jest już istotna, oraz liczbę punktów w badaniu przeprowadzonym przez zespół degustatorów, wynoszącą ≥ 7.

Maksymalną kwasowość ogólną, wyrażoną jako zawartość kwasu oleinowego, zmniejszono do maksymalnie 0,4 %. Takie zmniejszenie wartości ma na celu poprawę jakości.

Dowód pochodzenia

- Specyfikacja w obecnym brzmieniu nie zawiera punktu dotyczącego dowodu pochodzenia. W związku z tym dodaje się następujący punkt:

"Punkt 8 - Pochodzenie:

W celu zapewnienia pochodzenia produktu każdy etap procesu produkcji musi być monitorowany i obejmuje dokumentowanie produktów wchodzących i wychodzących dla każdego etapu. Proces ten - w ramach którego organ kontrolny prowadzi rejestr działek katastralnych, na których uprawia się oliwki, a także rejestr upoważnionych producentów rolnych, olejarni oraz akredytowanych rozlewni - w połączeniu z regularnym zgłaszaniem organowi kontrolnemu uprawianych ilości, gwarantuje identyfikowalność produktu.".

Metoda produkcji

- Zmiana dotyczy pkt 4 (Metody uprawy) specyfikacji produktu, w szczególności ustępu odnoszącego się do okresu zbiorów.

Obowiązujący tekst:

"Okres zbioru oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia objętej chronioną nazwą pochodzenia »Colline di Romagna« trwa od 20 października do 15 grudnia każdego roku."

otrzymuje brzmienie:

"Okres zbioru oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia objętej chronioną nazwą pochodzenia »Colline di Romagna« trwa od początku okresu dojrzewania do 15 grudnia każdego roku.".

Zmiana ta jest spowodowana występowaniem szczególnych warunków pogodowych, udokumentowanych danymi dotyczącymi pogody z dziennych analiz klimatu prowadzonych w latach 1961-2018, z których wynika, że w ostatnich latach nastąpił wyraźny wzrost temperatur na obszarze produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Colline di Romagna".

Wspomniane warunki klimatyczne mają wpływ na produkcję oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, ponieważ wpływają na czas dojrzewania oliwek. W związku z tym usunięto datę zbiorów i powiązano ją z czynnikami sezonowymi, a więc z początkiem dojrzewania oznaczającym idealną porę na rozpoczęcie zbiorów i zapewnienie optymalnej jakości oliwy z oliwek.

Związek

- Związek ze środowiskiem nie został uwzględniony w aktualnie obowiązującej wersji specyfikacji, lecz jedynie w opublikowanym streszczeniu. W specyfikacji produktu uwzględniono punkt zawierający tekst występujący w arkuszu streszczenia. Składa się z pkt 4.4 akapit pierwszy arkusza streszczenia oraz tekstu zawartego w pkt 4.6 opublikowanego streszczenia. Części te zawarto w pkt 5 jednolitego dokumentu.

W związku z powyższym tekst specyfikacji uzupełnia się w następujący sposób:

"Punkt 10

Związek

Od czasów kultury willanowiańskiej poprzez średniowiecze aż do początku XX w. w zapisach kościelnych i innych zapisach urzędowych można znaleźć liczne wzmianki zarówno o drzewach oliwnych porastających wzgórza Romanii, jak i o znaczeniu oliwy z oliwek dla lokalnej gospodarki wiejskiej.

Na początku XX w. oliwę tłoczono z lokalnie uprawianych oliwek w 22 gminach prowincji. Uprawie oliwek poświęcano szczególną uwagę, o czym świadczy publikacja broszury pt. »Ulivo e olio« w Rimini w 1901 r. Również w pierwszych latach XX w. w czasopiśmie »Rivista agraria romagnola« ukazywała się regularna rubryka z informacjami i poradami dotyczącymi uprawy oliwek. W połączeniu z odpowiednimi metodami uprawy mikroklimat przyczynia się do uzyskania wysokiej jakości oliwy o znakomitych właściwościach chemicznych i organoleptycznych.

Czynniki naturalne obejmują dwie cechy - glebę oraz przede wszystkim mikroklimat - które mają bezpośredni wpływ na właściwości chemiczne i organoleptyczne oliwy, ponieważ oliwki są zbierane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, co zapewnia wysoką jakość produkowanej oliwy. Na terenie tym występują głównie gleby średnie z tendencją do gleb gliniastych. Charakteryzują się wysoką zawartością kredy i mają dobrą strukturę, co sprzyja wzrostowi oliwek. Mikroklimat, w którym większość opadów występuje wiosną i jesienią, oraz niskie średnie roczne temperatury, które ograniczają wzrost roślin do okresu od kwietnia do października, powodują stopniowe i późne dojrzewanie oliwek, a w konsekwencji produkcję oliwy z oliwek o wysokich właściwościach chemicznych i organoleptycznych. Czynnik ludzki najlepiej ilustruje przywiązanie do tradycyjnej uprawy oliwek okazywane przez miejscowych rolników oraz wprowadzone przez nich techniki służące zachowaniu tej praktyki na przedmiotowym obszarze.

Uprawa oliwek jest rozpowszechniona w całej prowincji Rimini, przede wszystkim na małych i średnich wzgórzach położonych, poza obszarem przybrzeżnym, w prowincji Forlì-Cesena. Na obszarach tych uprawa oliwek -wraz z uprawą winorośli - jest jedynym możliwym rodzajem rolnictwa, prowadzonym na stromych, niekorzystnie położonych i trudnych do uprawy terenach. W związku z tym jest ona głównym elementem krajobrazu wiejskiego.

Odmiana Correggiola jest najczęstszą odmianą drzew oliwnych na tym obszarze i nadaje ona oliwie jej typowe właściwości. Dodatkową zaletą tej odmiany jest jej odporność na zimno oraz stopniowe i późne dojrzewanie, co w połączeniu z cechami gleby i klimatu przyczynia się do produkcji typowej i wysoko cenionej oliwy".

Zmiana nie powoduje modyfikacji punktu Związek.

Inne: Kontrole

- Specyfikacja w obecnym brzmieniu nie zawiera punktu dotyczącego kontroli. W związku z tym dodany został odrębny punkt.

Nowo dodany tekst ma następujące brzmienie:

"Punkt 9

Kontrole:

Zgodność produktu ze specyfikacją monitoruje organ kontroli zgodnie z przepisami art. 36 i 37 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.

Organem tym jest Kiwa Cermet Italia, via Cadriano 23, 40057 Cadriano di Granarolo (BO) - Tel. +39 051 4593111;

Faks +39 051 763382; E-mail: info@kiwacermet.it".

JEDNOLITY DOKUMENT

"Colline di Romagna"

Nr UE: PDO-IT-0211-AM02 - 16.2.2022 r.

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Colline di Romagna"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Włochy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.5. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje, itp.)

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Wprowadzana do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Colline di Romagna" o chronionej nazwie pochodzenia musi posiadać następujące właściwości:

Barwa: od zielonej po złotożółtą;

Aromat: umiarkowany lub czasami intensywny aromat owoców (mediana > od 3 do ≤ 7), któremu mogą towarzyszyć nuty trawy (lub liści), migdałów, karczochów lub pomidorów;

Smak: smak owocowy, któremu mogą towarzyszyć nuty trawy lub migdałów, karczochów lub pomidorów, z łagodnym/umiarkowanym gorzko-ostrym posmakiem (mediana > 1,5 ≤ 6);

Maksymalna całkowita kwasowość, wyrażona jako zawartość wagowa kwasu oleinowego: nie przekracza 0,4 grama na 100 gramów oliwy;

Liczba nadtlenkowa: ≤ 12 mEq O2/kg

Kwas oleinowy ≥ 72 %

Tokoferole ≥ 70 mg/kg

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Oliwa objęta ChNP "Canino di Romagna" musi być otrzymywana z następujących odmian drzew oliwnych: Correg- giolo (co najmniej 60 % w każdym gaju), Leccino (do 40 % w każdym gaju) oraz odmiany drugorzędne, takie jak Pendolino, Moraiolo i Rossina (do 10 % w każdym gaju).

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji (uprawa i zbiory oliwek oraz ekstrakcja oliwy) muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

W celu zachowania specyficznych cech i jakości oliwy z oliwek "Colline di Romagna" i przy zapewnieniu, aby kontrole przeprowadzane przez organ trzeci odbywały się pod nadzorem zainteresowanych producentów, rozlewanie oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Colline di Romagna" musi odbywać się również na obszarze produkcji, o którym mowa w pkt 4.

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Colline di Romagna" musi być wprowadzana do obrotu w zapakowanych, hermetycznie zamkniętych pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością o następującej pojemności: 0,10 l; 0,25 l; 0,50 l; 0,75 l; 1,00 l; 3,00 l i 5,00 l.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Nazwę ChNP "Colline di Romagna" należy umieścić na etykiecie czytelną i nieusuwalną czcionką, aby można było wyraźnie odróżnić ją od wszystkich pozostałych przedstawionych informacji. Na etykiecie należy podać rok uprawy oliwek, z których wyprodukowano oliwę. Niedozwolone są dodatkowe odesłania do nazw geograficznych lub miejscowych gmin, parafii lub obszarów na obszarze produkcji.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar uprawy i tłoczenia oliwek przeznaczonych do produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia "Colline di Romagna" obejmuje część prowincji Rimini i Forli-Cesena w regionie Emilia-Romania.

5. Związek z obszarem geograficznym

Od czasów kultury willanowiańskiej poprzez średniowiecze aż do początku XX w. w zapisach kościelnych i innych zapisach urzędowych można znaleźć liczne wzmianki zarówno o drzewach oliwnych porastających wzgórza Romanii, jak i o znaczeniu oliwy z oliwek dla lokalnej gospodarki wiejskiej.

Na początku XX w. oliwę tłoczono - w 22 gminach prowincji - z lokalnie uprawianych oliwek. Uprawie oliwek poświęcano szczególną uwagę, o czym świadczy publikacja broszury pt. "Ulivo e olio" w Rimini w 1901 r.

Również w pierwszych latach XX w. w czasopiśmie "Rivista agraria romagnola" ukazywała się regularna rubryka z informacjami i poradami dotyczącymi uprawy oliwek.

W połączeniu z odpowiednimi technikami uprawy mikroklimat przyczynia się do uzyskania wysokiej jakości oliwy o znakomitych właściwościach chemicznych i organoleptycznych.

Czynniki naturalne obejmują dwie cechy - glebę, a przede wszystkim mikroklimat - które mają bezpośredni wpływ na właściwości chemiczne i organoleptyczne oliwy, ponieważ oliwki są zbierane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, co zapewnia wysoką jakość produkowanej oliwy.

Na terenie tym występują głównie gleby średnie z tendencją do gleb gliniastych. Charakteryzują się wysoką zawartością kredy i mają dobrą strukturę, co sprzyja wzrostowi oliwek. Mikroklimat, w którym większość opadów występuje wiosną i jesienią, oraz niskie średnie roczne temperatury, które ograniczają wzrost roślin do okresu od kwietnia do października, powodują stopniowe i późne dojrzewanie oliwek, a w konsekwencji produkcję oliwy z oliwek o wysokich właściwościach chemicznych i organoleptycznych. Czynnik ludzki najlepiej ilustruje przywiązanie do tradycyjnej uprawy oliwek okazywane przez miejscowych rolników oraz wprowadzone przez nich techniki służące zachowania tej praktyki na przedmiotowym obszarze.

Uprawa oliwek jest rozpowszechniona w całej prowincji Rimini, przede wszystkim na małych i średnich wzgórzach położonych, poza obszarem przybrzeżnym, w prowincji Forlì-Cesena. Na obszarach tych uprawa oliwek -wraz z uprawą winorośli - jest jedynym możliwym rodzajem rolnictwa, prowadzonym na stromych, niekorzystnie położonych i trudnych do uprawy terenach. W związku z tym jest ona głównym elementem krajobrazu wiejskiego.

Odmiana Correggiola jest najczęstszą odmianą drzew oliwnych na tym obszarze i nadaje ona oliwie jej typowe właściwości. Dodatkową zaletą tej odmiany jest jej odporność na zimno oraz stopniowe i późne dojrzewanie, co w połączeniu z cechami gleby i klimatu przyczynia się do produkcji typowej i wysoko cenionej oliwy.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

Pełny tekst specyfikacji produktu jest dostępny na stronie internetowej: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

lub:

bezpośrednio na stronie głównej Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (www.politicheagricole.it) po otwarciu zakładki "Qualità" (na górze po prawej stronie ekranu), kliknięciu "Prodotti DOP IGP e STG" (po lewej stronie ekranu), a następnie wybraniu "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.397.20

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu, która nie jest zmianą nieznaczną, zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 07/10/2022
Data ogłoszenia: 17/10/2022