POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA
CZŁONKOWSKIEGO
(Rozporządzenie (UE) nr 1151/2012)
"Bardejovský Med / Med z Bardejova"
Nr UE: PDO-SK-02778-AM01 - 14.6.2023
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa produktu
"Bardejovský Med / Med z Bardejova"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Słowacja
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Úrad priemyselného vlastníctva SR (Urząd Własności Przemysłowej Republiki Słowackiej)
-
4. Opis zatwierdzonych zmian
"BARDEJOVSKÝ MED"/"MED Z BARDEJOVA"
TEKST ORYGINALNY:
Miód ze spadzi jodłowej
Właściwości fizykochemiczne
Zawartość wody: | nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji |
Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): | w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg |
w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg | |
Zawartość sacharozy: | nie więcej niż 5 g/100 g |
Zawartość glukozy i fruktozy: | co najmniej 60 % |
Zawartość mikroelementów: | ponad 1 % |
Przewodność elektryczna: | co najmniej 100 mS/m |
Zawiera bardzo duże ilości minerałów i mikroelementów. | |
Właściwości organoleptyczne | |
Wygląd | |
Barwa: | klarowna, od ciemnej po czarną z delikatnym odcieniem zieleni po skrystalizowaniu, |
95-114 mm w skali Pfunda | |
Krystalizacja: | w wyniku krystalizacji powstają niewielkie kryształki, które szybko rozpuszczają się w niskiej temperaturze podczas rozpuszczania miodu |
Aromat: | łagodny, niezbyt mocny, delikatnie słodki, maślany aromat |
Smak: | delikatnie słodki o łagodnym, niezbyt mocnym maślanym smaku |
Miód ze spadzi lipowej | |
Właściwości fizykochemiczne | |
Zawartość wody: | nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji |
Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): | w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg |
w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg | |
Zawartość sacharozy: | nie więcej niż 5 g/100 g |
Zawartość glukozy i fruktozy: | co najmniej 60 % |
Zawartość mikroelementów: | ponad 1 % |
Przewodność elektryczna: | co najmniej 90 mS/m |
Właściwości organoleptyczne | |
Wygląd | |
Barwa: | klarowna, od ciemnobrązowej po czarną z delikatnym śladem zieleni po skrystalizowaniu, 95-110 mm w skali Pfunda |
Krystalizacja: |
krystalizacja spadzi lipowej następuje stosunkowo szybko w porównaniu z krystalizacją spadzi innych gatunków; kryształki są dość duże i przypominają grube ziarenka piasku |
Aromat: | korzenny z silnym aromatem kwiatu lipy |
Smak: | delikatnie pikantny o charakterystycznym smaku podobnym do mentolu |
Miód spadziowy | |
Właściwości fizykochemiczne | |
Zawartość wody: | nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji |
Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): | w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg |
w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg | |
Zawartość sacharozy: | nie więcej niż 5 g/100 g |
Zawartość glukozy i fruktozy: | co najmniej 60 % |
Zawartość mikroelementów: | ponad 1 % |
Przewodność elektryczna: | co najmniej 95 mS/m |
Właściwości organoleptyczne | |
Wygląd | |
Barwa: | klarowna, brązowoczerwona, od brązowej po ciemnobrązową |
95-110 mm w skali Pfunda | |
Krystalizacja: | szybka, powodująca powstanie raczej grubych kryształków |
Aromat: | lekko korzenny |
Smak: | lekko maślany i pikantny o charakterystycznym smaku spadzi |
TEKST W NOWYM BRZMIENIU: | |
Miód ze spadzi jodłowej | |
Właściwości fizykochemiczne | |
Zawartość wody: | nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji |
Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): | w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg |
w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg | |
Zawartość sacharozy: | nie więcej niż 5 g/100 g |
Zawartość glukozy i fruktozy: | co najmniej 45 % |
Przewodność elektryczna: | co najmniej 100 mS/m |
Zawiera bardzo duże ilości minerałów i mikroelementów. | |
Właściwości organoleptyczne | |
Wygląd | |
Barwa: | klarowna, od ciemnej po czarną z delikatnym odcieniem zieleni po skrystalizowaniu, |
ponad 65 mm w skali Pfunda | |
Krystalizacja: | w wyniku krystalizacji powstają niewielkie kryształki, które szybko rozpuszczają się w niskiej temperaturze podczas rozpuszczania miodu |
Aromat: | łagodny, niezbyt mocny, delikatnie słodki, maślany aromat |
Smak: | delikatnie słodki o łagodnym, niezbyt mocnym maślanym smaku |
Miód ze spadzi lipowej | |
Właściwości fizykochemiczne | |
Zawartość wody: | nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji |
Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): | w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg |
w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg | |
Zawartość sacharozy: | nie więcej niż 5 g/100 g |
Zawartość glukozy i fruktozy: | co najmniej 45 % |
Przewodność elektryczna: | co najmniej 90 mS/m |
Właściwości organoleptyczne | |
Wygląd | |
Barwa: | klarowna, od ciemnobrązowej po czarną z delikatnym śladem zieleni po skrystalizowaniu, ponad 65 mm w skali Pfunda |
Krystalizacja: |
krystalizacja spadzi lipowej następuje stosunkowo szybko w porównaniu z krystalizacją spadzi innych gatunków; kryształki są dość duże i przypominają grube ziarenka piasku |
Aromat: | korzenny z silnym aromatem kwiatu lipy |
Smak: | delikatnie pikantny o charakterystycznym smaku podobnym do mentolu |
Miód spadziowy | |
Właściwości fizykochemiczne | |
Zawartość wody: | nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji |
Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): | w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg |
w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg | |
Zawartość sacharozy: | nie więcej niż 5 g/100 g |
Zawartość glukozy i fruktozy: Przewodność elektryczna: |
co najmniej 45 % co najmniej 95 mS/m |
Właściwości organoleptyczne Wygląd |
|
Barwa: | klarowna, od ciemnej po czarną z delikatnym śladem zieleni po skrystalizowaniu, ponad 65 mm w skali Pfunda |
Krystalizacja: | szybka, powodująca powstanie raczej grubych kryształków |
Aromat: | lekko korzenny |
Smak: Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument. |
lekko maślany i pikantny o charakterystycznym smaku spadzi |
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.307.38 |
Rodzaj: | Ogłoszenie |
Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 |
Data aktu: | 31/08/2023 |
Data ogłoszenia: | 31/08/2023 |