Decyzja 97/222/WE ustanawiająca wykaz państw trzecich, z których Państwa Członkowskie dopuszczają przywóz produktów mięsnych

DECYZJA KOMISJI
z dnia 28 lutego 1997 r.
ustanawiająca wykaz państw trzecich, z których Państwa Członkowskie dopuszczają przywóz produktów mięsnych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(97/222/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 4 kwietnia 1997 r.)

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Tekst niniejszego aktu prawnego nie uwzględnia wszystkich zmian. Niektóre akty zmieniające nie zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - polskim wydaniu specjalnym, ponieważ instytucje UE uznały zmiany wynikające z nich za pochłonięte przez akty zmieniające opublikowane w kolejnych tomach tego wydawnictwa.

.................................................

KOMISJAWSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 72/462/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych i inspekcji weterynaryjnej przed przywozem z państw trzecich bydła, trzody chlewnej i świeżego mięsa(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 96/91/WE(2), w szczególności jej art. 21 lit. a) i art. 22,

uwzględniając dyrektywę Rady 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiającą warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego, regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662/EWG oraz w zakresie czynników chorobotwórczych do dyrektywy 90/425/EWG(3), ostatnio zmienioną dyrektywą 96/90/WE(4), w szczególności jej art. 10 ust. 2 lit. c);

a także mając na uwadze, co następuje:

decyzja Rady 79/542/EWG(5), ostatnio zmieniona decyzją Komisji 97/160/WE(6), sporządziła wykaz państw trzecich, z których Państwa Członkowskie dopuszczają między innymi przywóz produktów mięsnych pochodzących z mięsa pochodzącego od bydła, trzody chlewnej, zwierząt nieparzystokopytnych, owiec i kóz;

decyzja Komisji 91/449/WE(7), ostatnio zmieniona decyzją 96/92/WE(8), ustanowiła wykaz państw trzecich, z których Państwom Członkowskim zezwala się na przywóz produktów mięsnych pochodzących od bydła, trzody chlewnej, koniowatych, owiec i kóz;

decyzja Komisji 94/85/WE(9), ostatnio zmieniona decyzją 96/2/WE(10), ustanowiła wykaz państw trzecich, z których Państwa Członkowskie zezwalają na przywóz świeżego mięsa drobiowego; wykaz ten jest stosowany również przy przywozie produktów mięsnych z mięsa drobiowego;

decyzja Komisji 94/86/WE(11), ostatnio zmieniona decyzją 96/137/WE(12), ustanowiła wykaz państw trzecich, z których Państwa Członkowskie zezwalają na przywóz dziczyzny; wykaz ten jest stosowany również przy przywozie produktów mięsnych z dziczyzny;

decyzja Komisji 94/278/WE(13), ostatnio zmieniona decyzją 96/344/WE(14), ustanowiła wykaz państw trzecich, z których Państwa Członkowskie zezwalają między innymi na przywóz produktów mięsnych z mięsa króliczego, dzikiego ptactwa hodowlanego i zwierząt hodowlanych futerkowych;

decyzję Komisji 91/449/EWG odwołuje się decyzją Komisji 97/221/WE(15);

niezbędne jest ustalenie zmienionego wykazu zatwierdzonych państw trzecich, z których Państwa Członkowskie zezwalają na przywóz produktów mięsnych pochodzących od bydła, trzody chlewnej, zwierząt z rodziny koniowatych, owiec i kóz, ale również od zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka, królików domowych i zwierzyny dzikiej;

kategorie produktów mięsnych, które mogą być przywożone z państw trzecich, zależą od sytuacji zdrowotnej w państwie trzecim lub w części państwa trzeciego miejsca wytwarzania; niektóre produkty mięsne muszą być poddane szczególnej obróbce, aby mogły być przywiezione;

dyrektywa Rady 77/99/EWG(16), ostatnio zmieniona dyrektywą Rady 95/68/WE(17), określa produkty mięsne poprzez ustalenie minimalnych wymagań dotyczących obróbki; niektóre państwa trzecie lub niektóre części państw trzecich znajdujące się w wyżej wymienionych wykazach mogą być dopuszczone w zakresie przywozu jedynie produktów mięsnych poddawanych pełnej obróbce termicznej;

decyzja 97/221/WE ustanawia warunki zdrowotne zwierząt i świadectwo weterynaryjne, które mają być stosowane przez Państwa Członkowskie przy przywozie produktów mięsnych z państw trzecich;

niezbędne jest ustanowienie minimalnych obróbek wymaganych przy przywozie tych produktów z państwa trzeciego - miejsca wytworzenia;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Państwa Członkowskie zezwalają na przywóz produktów mięsnych w rozumieniu decyzji 97/221/WE z państw trzecich lub części państw trzecich znajdujących się na wykazach w częściach I, II i III Załącznika, pod warunkiem że zostały one poddane odpowiedniej obróbce ustanowionej w części IV Załącznika i że towarzyszy im odpowiednie weterynaryjne świadectwo zdrowia ustanowione w decyzji Komisji 97/221/WE.

Artykuł  2

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 marca 1997 r.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 28 lutego 1997 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 28.

(2) Dz.U. L 13 z 16.1.1997, str. 26.

(3) Dz.U. L 62 z 15.3.1993, str. 49.

(4) Dz.U. L 13 z 16.1.1997, str. 24.

(5) Dz.U. L 146 z 14.6.1979, str. 15.

(6) Dz.U. L 62 z 4.3.1997, str. 39.

(7) Dz.U. L 240 z 29.8.1991, str. 28.

(8) Dz.U. L 21 z 27.1.1996, str. 71.

(9) Dz.U. L 44 z 17.2.1994, str. 31.

(10) Dz.U. L 1 z 3.1.1996, str. 6.

(11) Dz.U. L 44 z 17.2.1994, str. 33.

(12) Dz.U. L 31 z 9.2.1996, str. 31.

(13) Dz.U. L 120 z 11.5.1994, str. 44.

(14) Dz.U. L 133 z 4.6.1996, str. 28.

(15) Dz.U. L 89 z 4.4.1997, str. 32.

(16) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 85.

(17) Dz.U. L 332 z 30.12.1995, str. 10.

ZAŁĄCZNIK 1

CZĘŚĆ  I

Opis regionalizowanych terytoriów ustanowionych dla państw wymienionych w części II oraz III

Państwo Terytorium Opis terytorium
Kod Wersja
Argentyna AR Terytorium całego kraju
AR-1 1/2004 Terytorium całego kraju oprócz prowincji Chubut, Santa Cruz i Tierra del Fuego
AR-2 1/2004 Prowincje Chubut, Santa Cruz i Tierra del Fuego
Bułgaria BG Terytorium całego kraju
BG-1 - Zgodnie z opisem w załączniku II część I do decyzji Rady 79/542/EWG (1) (z późniejszymi zmianami)
BG-2 - Zgodnie z opisem w załączniku II część I do decyzji Rady 79/542/EWG (1) (z późniejszymi zmianami)
Brazylia BR Terytorium całego kraju
BR-1 - Zgodnie z opisem w załączniku I do decyzji Komisji 94/984/WE (2) (z późniejszymi zmianami)
Serbia i Czarnogóra CS Terytorium całego kraju zgodnie z opisem w załączniku II część I do decyzji Rady 79/542/EWG (1) (z późniejszymi zmianami)
Malezja MY Terytorium całego kraju
MY-1 95/1 Tylko Malezja Zachodnia (część kraju na Półwyspie Malajskim)
(1) Dz.U. L 146 z 14.6.1976, str. 15.
(2) Dz.U. L 378 z 31.12.1994, str. 11.
..................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

CZĘŚĆ  II

Państwa trzecie lub ich części, z których dopuszczony jest przywóz produktów mięsnych do Wspólnoty Europejskiej

CZĘŚĆ  III

CZĘŚĆ  IV

Interpretacja kodów użytych w tabelach w części II oraz III

Niespecyficzny proces obróbki:

A = Dla produktu mięsnego nie ustala się żadnej minimalnej temperatury ani innej obróbki dla celów związanych ze zdrowiem zwierząt. Jednak aby kwalifikować się jako "produkt mięsny", mięso takie musi zostać poddane obróbce, po której powierzchnia przekroju wykazuje, że nie ma ono cech mięsa świeżego, a świeże mięso użyte do jego produkcji również musi spełniać przepisy dotyczące zdrowia zwierząt stosowane przy wywozie świeżego mięsa do Wspólnoty Europejskiej.

Specyficzne procesy obróbki - wymienione w porządku malejącym ostrości reżimu:

B = Obróbka w hermetycznie zamkniętym pojemniku do wartości Fo wynoszącej trzy lub więcej.

C = A Minimalna temperatura 80 °C, która musi być osiągnięta w całej objętości mięsa w czasie przetwarzania produktów mięsnych.

D = A Minimalna temperatura 70 °C, która musi być osiągnięta w całej objętości mięsa w czasie przetwarzania produktów mięsnych, lub, dla surowej szynki, obróbka składająca się z procesów naturalnej fermentacji i dojrzewania nie krótszych niż dziewięć miesięcy, na skutek których produkt posiada następujące cechy:

- wartość Aw poniżej 0,93,

- wartość pH poniżej 6,0.

E = W przypadku mięsa suszonego w paskach skutkiem procesu obróbki muszą być następujące cechy produktu:

- wartość Aw poniżej 0,93,

- wartość pH poniżej 6,0.

F = A Obróbka termiczna, która zapewnia osiągnięcie w środku produktu temperatury wynoszącej co najmniej 65 °C w czasie niezbędnym dla osiągnięcia wartości pasteryzacji (pv) równej lub większej niż 40.

1 Załącznik:

-zmieniony przez art. 1 decyzji nr 2002/464/WE z dnia 13 czerwca 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.161.16) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

- zmieniony przez art. 9 i 10 decyzji nr 2004/118/WE z dnia 28 stycznia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.36.34) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

- zmieniony przez art. 20 Aktu dotyczącego warunków przystąpienia do Unii Europejskiej Republiki Czeskiej, Republiki Estońskiej, Republiki Cypryjskiej, Republiki Łotewskiej, Republiki Litewskiej, Republiki Węgierskiej, Republiki Malty, Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Słowenii i Republiki Słowackiej oraz dostosowań w Traktatach stanowiących podstawę Unii Europejskiej (Dz.U.UE.L.03.236.33) z dniem 1 maja 2004 r.Zmiana dotycząca części I załącznika nie została naniesiona na tekst ze względu na swą bezprzedmiotowość.

- zmieniony przez art. 1 decyzji nr 2004/857/WE z dnia 8 grudnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.369.65) zmieniającej nin. decyzję z dniem 23 grudnia 2004 r.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1997.89.39

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja 97/222/WE ustanawiająca wykaz państw trzecich, z których Państwa Członkowskie dopuszczają przywóz produktów mięsnych
Data aktu: 28/02/1997
Data ogłoszenia: 04/04/1997
Data wejścia w życie: 01/03/1997, 01/05/2004, 03/03/1997