Rozporządzenie 997/1999 zmieniające załączniki I, II i III do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiające wspólnotową procedurę dla określania maksymalnego limitu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 997/1999
z dnia 11 maja 1999 r.
zmieniające załączniki I, II i III do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiające wspólnotową procedurę dla określania maksymalnego limitu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę dla określania maksymalnego limitu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 954/1999(2), w szczególności jego art. 6, 7 i 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 2377/90 maksymalne poziomy pozostałości muszą być ustanawiane stopniowo dla wszystkich farmakologicznie czynnych substancji, stosowanych w weterynaryjnych produktach leczniczych we Wspólnocie, przeznaczonych do podawania zwierzętom służącym do produkcji żywności.

(2) Maksymalne poziomy pozostałości powinny zostać określone wyłącznie po przeprowadzanej w ramach Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych analizie wszelkich istotnych informacji dotyczących bezpieczeństwa tych pozostałości dla konsumentów środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz wpływu tych pozostałości na przebieg procesów przetwórstwa przemysłowego środków spożywczych.

(3) Przy ustanawianiu maksymalnych poziomów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego należy określić gatunki zwierząt mogących wykazywać obecność pozostałości; poziomy tych pozostałości w tkankach mięsnych uzyskiwanych ze zwierząt leczonych (tkanka docelowa) oraz charakter pozostałości właściwej do kontroli poziomu pozostałości (pozostałość znacznikowa).

(4) Zgodnie z przepisami odpowiedniego prawodawstwa wspólnotowego maksymalny poziom pozostałości do celów kontroli powinien być zazwyczaj ustanawiany dla tkanek docelowych wątroby lub nerek; niemniej jednak, ponieważ wątroba i nerki są często usuwane z tusz będących przedmiotem handlu międzynarodowego, należy także ustanowić maksymalne poziomy pozostałości dla tkanki mięśniowej i tłuszczowej.

(5) Należy ustanowić maksymalne poziomy pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych przeznaczonych dla kur niosek, zwierząt mlecznych lub pszczół miodnych w odniesieniu do jaj, mleka i miodu.

(6) W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 dodaje się nitroksynil.

(7) W załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 dodaje się embonian pyrantelu, bromheksynę, chlorowodorek merkaptaminy, biotynę, prazikwantel, witaminę E, glicerofosforan sodu, witaminę B1, witaminę B2, witaminę B3, witaminę B5, witaminę B6 i witaminę B12.

(8) W celu umożliwienia zakończenia badań naukowych w załączniku III do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 dodaje się morantel, halofuginon, diflubenzuron, difloksacynę i oksyklozanid.

(9) W celu uwzględnienia przepisów niniejszego rozporządzenia przed jego wejściem w życie należy przewidzieć 60-dniowy okres, aby umożliwić Państwom Członkowskim przyjęcie wszelkich dostosowań, które mogą okazać się niezbędne w związku z dopuszczeniem do obrotu określonych weterynaryjnych produktów leczniczych, przyznanym zgodnie z dyrektywą Rady 81/851/EWG(3), ostatnio zmienioną dyrektywą 93/40/EWG(4).

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach I, II i III do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się zmiany określone w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie sześćdziesiątego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 11 maja 1999 r.

W imieniu Komisji
Martin BANGEMANN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1.

(2) Dz.U. L 118 z 6.5.1999, str. 28.

(3) Dz.U. L 317 z 6.11.1981, str. 1.

(4) Dz.U. L 214 z 24.8.1993, str. 31.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

2. Środki przeciwpasożytnicze

2.1. Środki przeciw endopasożytom

2.1.4. Pochodne fenolu, w tym również salicylanidy

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny poziom pozostałości Tkanka, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Nitroksynil Nitroksynil Bydło, owce 400 µg/kg

200 µg/kg

20 µg/kg

400 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki"

W załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

1. Związki nieorganiczne

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) Gatunki zwierząt Inne przepisy
"Glicerofosforan sodu Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności"

2. Związki organiczne

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) Gatunki zwierząt Inne przepisy
"Biotyna Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
Bromheksyna Bydło

Nie stosować u zwierząt, których mleko przeznaczone jest

do spożycia przez ludzi Świnie

Drób

Nie stosować u zwierząt, których jaja przeznaczone są do spożycia przez ludzi

Chlorowodorek merkaptaminy Wszystkie ssaki służące do produkcji żywności
Prazikwantel Owce
Embonian pyrantelu Koniowate
Witamina B1 Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
Witamina B12 Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
Witamina B2 Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
Witamina B3 Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
Witamina B5 Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
Witamina B6 Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
Witamina E Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności"

W załączniku III do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

1. Środki przeciwzakaźne

1.2. Antybiotyki

1.2.6. Chinolony

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny

poziom pozostałości

Tkanka, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Difloksacyna Difloksacyna Bydło

Nie stosować u zwierząt, których mleko przeznaczone jest do spożycia przez ludzi

400 µg/kg

100 µg/kg

1400 µg/kg

800 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Maksymalny dopuszczalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.2001 r."
Świnie 400 µg/kg

100 µg/kg

800 µg/kg

800 µg/kg

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

2. Środki przeciwpasożytnicze

2.1. Środki przeciw endopasożytom

2.1.1. Pochodne fenolu, w tym również salicylanidy

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny poziom pozostałości Tkanka, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Oksyklozanid Oksyklozanid Bydło 20 µg/kg Mięśnie Maksymalny poziom pozostałości wprowa-
20 µg/kg

500 µg/kg

100 µg/kg

10 µg/kg

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Mleko

dzony tymczasowo do dnia 1.7.2000 r."
Owce 20 µg/kg

20 µg/kg

500 µg/kg

100 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

2.1.3. Tetrahydropirymidy

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny poziom pozostałości Tkanka, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Morantel Suma pozostałości, które mogą być zhydrolizowane do N-metylo-1,3-propano-diaminy i wyrażone w postaci ekwiwalentów morantelu Bydło, owce Świnie 100 µg/kg

100 µg/kg

800 µg/kg

200 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

100 µg/kg

800 µg/kg

200 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Mleko

Mięśnie

Skóra i tłuszcz

Wątroba

Nerki

Maksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.7.2001 r."

2.2. Środki przeciw ektopasożytom

2.2.5. Pochodne acylomocznika

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny poziom pozostałości Tkanka, narząd, środek spożywczy Inne przepisy
"Diflubenzuron Diflubenzuron Łososiowate 1000 µg/kg Skóra i mięśnie w naturalnych proporcjach Maksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.7.2000 r."

2.4. Środki przeciwpierwotniakowe

2.4.2. Pochodne chinazolonu

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e) Pozostałość znacznikowa Gatunki zwierząt Maksymalny poziom pozostałości Tkanka, narząd, środki spożywcze Inne przepisy
"Halofuginon Halofuginon Bydło 10 µg/kg

25 µg/kg

30 µg/kg

30 µg/kg

Mięśnie

Tłuszcz

Wątroba

Nerki

Maksymalny poziom pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.2001 r."

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1999.122.24

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 997/1999 zmieniające załączniki I, II i III do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiające wspólnotową procedurę dla określania maksymalnego limitu pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Data aktu: 11/05/1999
Data ogłoszenia: 12/05/1999
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 11/07/1999