Rozporządzenie 547/2000 uzupełniające Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 w sprawie wpisu niektórych nazw do "Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych" przewidzianego w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2081/92 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 547/2000
z dnia 14 marca 2000 r.
uzupełniające Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 w sprawie wpisu niektórych nazw do "Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych" przewidzianego w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2081/92 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. o ochronie oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1068/97(2), w szczególności jego art. 6, ust. 3 i 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 5 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, Hiszpania przekazała Komisji wniosek o rejestrację pewnych nazw, takich jak oznaczenia geograficzne.

(2) W następstwie deklaracji sprzeciwu wobec nazwy zawartej w załączniku I do rozporządzenia w rozumieniu art. 7 tego rozporządzenia, wysłanego do Komisji po opublikowaniu go w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich(3), zostało wyjaśnione przez przyjęcie nowego rozporządzenia Komisji (WE) 2377/99(4) zmieniającego wspólnotowe standardy dla szparagów.

(3) W odniesieniu do opisu produktu określonego w art. 4 ust. 2 lit. b) rozporządzenia (EWG) nr 2081/92, zostało dostosowane zagadnienie wielkości i tolerancji dla szparagów i spełnia obecnie nowe przepisy Wspólnoty w tej kwestii. Z tego powodu i w celu wyjaśnienia, aspekty te powinny zostać ściśle określone jako część głównych punktów specyfikacji.

(4) Zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia, uznano, że wniosek spełnia wszystkie wymagania w nim ustanowione, w szczególności zawiera wszystkie informacje określone w jego art. 4.

(5) Dlatego też nazwa powinna być wpisana do "Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych" i podlegać odtąd całkowitej ochronie Wspólnoty jako chronione oznaczenie geograficzne.

(6) Załącznik I do tego rozporządzenia uzupełnia Załącznik do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2400/96(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2107/1999(6),

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Nazwę z załącznika I do niniejszego rozporządzenia dodaje się do Załącznika do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 i wpisuje jako chronione oznaczenie geograficzne (PGI) do "Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych", przewidzianego w art. 6 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 2081/92.

Główne punkty specyfikacji są ustalone w załączniku II. Informacja ta zastępuje informację opublikowaną w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich nr C 207.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 14 marca 2000 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 208 z 24.7.1992, str. 1.

(2) Dz.U. L 156 z 13.6.1997, str. 10.

(3) Dz.U. C 207 z 3.7.1998, str. 8.

(4) Dz.U. L 287 z 10.11.1999, str. 6.

(5) Dz.U. L 327 z 18.12.1996, str. 11.

(6) Dz.U. L 258 z 5.10.1999, str. 3.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

PRODUKTY WYMIENIONE W ZAŁĄCZNIKU I DO TRAKTATU WE PRZEZNACZONE DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI

Owoce i warzywa

HISZPANIA

Espárrago de Huétor-Tájar (PGI)

ZAŁĄCZNIK  II

Rozporządzenie (EWG) nr 2081/92

WNIOSEK o rejestrację: art. 5

PDO ( ) PGI (X)

Wniosek krajowy nr: -

1. Odpowiedzialny departament w Państwie Członkowskim:

Nazwa: Subdirección General de Denominaciones de Calidad. Dirección General de Política Alimentaire e Industrias Agrarias y Alimentarias, Secretaría de Agricultura y Alimentación del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, España

Adres: Paseo de la Infanta Isabel, 1, E-28071 Madrid

Tel. (34) 913 47 55 58

Fax (34) 913 47 54 10

2. Wniosek grupowy:

2.1 Nazwa: Asociación de productores y elaboradores de espárrago autóconto de Huétor-Tájar

2.2 Adres: Carretera de la Estación s/n, E-18360 Huétor-Tájar (Granada), España

Tel. (34) 958 33 34 43

Fax (34) 958 33 34 43

2.3 Skład Producent/przetwórca (X) inny ( )

3. Rodzaj produktu: Szparagi - klasa 1.8 - Warzywa

4. Specyfikacja:

(Podsumowanie wymagań zawartych w art. 4 ust. 2)

4.1. Nazwa: Esparrago de Huétor-Tájar (PGI):

4.2. Opis: Szparagi uprawiane z fioletowo-zielonych, kruchych, czystych i zdrowych pędów, uzyskanych z rozsadnika krajowego szparaga, wywodzących się z podgatunku Asparagus officinalis.

Charakterystyka:

– kształt: szparagi cienkie, z łodygą o średnicy od 4 do 12 mm. Średnica szczytu jest większa od łodygi. Pęd jest fioletowy, brązowo fioletowy, zielony, zielono-brązowy lub zielony,

– organoleptyczna: kruche, mięsiste i zwarta struktura, delikatny słodko-kwaśny posmak, głęboki aromat,

– cytologiczna: chromosomy tetraploidalne (2n = 40)

Klasy chronione klasa ekstra i klasa I.

Rozmiar (zgodny z rozporządzeniem (WE) nr 237/1999):

a) zgodny z długością łodygi (od 20 do 27 cm). Maksymalna dopuszczalna różnica długości pędów w pęczku nie może przekraczać 5 cm.

b) zgodny ze średnicą (między 4 a 10 mm i 10 mm i ponad)

Tolerancje

a) Tolerancje dotyczące jakości:

i) klasa ekstra: 5 % liczby lub wagi pędów mogą stanowić pędy niespełniające wymagań tej klasy, lecz zgodne z wymaganiami dla klasy I lub, wyjątkowo, mieszczące się w granicach tolerancji dla tej klasy, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 2377/1999.

ii) klasa I: Do 10 % ilości lub wagi pędów mogą stanowić pędy niespełniające wymagań tej klasy, lecz zgodne z wymaganiami dla klasy II, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 2377/1999.

b) Tolerancje dotyczące wielkości: do 10 % ilości bądź wagi mogą stanowić pędy nie spełniające wymagań danej klasy wielkości, przy maksymalnym odchyleniu nie przekraczającym 1 cm długości i 2 mm średnicy, wskazane i wymagane rozmiary są zgodne z rozporządzeniem (WE) nr 2377/1999.

Mogą być sprzedawane jako świeże lub konserwowane.

4.3. Pochodzenie produktu: pochodzący z zachodnich części prowincji Granada, z dolnego dorzecza rzeki Genil, między północną częścią łańcucha górskiego Suubetic a południową częścią łańcucha górskiego Penibetic. Objęte przez samorządy miejskie Huétor-Tájar, Illora, Loja, Moraleda de Zafayona Salar i Villanueva de Mesías. Razem obejmujący powierzchnię 78.000 ha.

4.4. Dowód pochodzenia: nasiona i rozsady są produkowane i wybierane przez lokalnych farmerów z zarejestrowanych rozsadników będących pod kontrolą organu regulacyjnego i umieszcza się je w uprawach w obszarze produkcji. Materiał rozmnożeniowy jest produkowany pod kontrolą organu regulacyjnego. Pola szparagów znajdują się na obszarze produkcji i są zamieszczone w specjalnym rejestrze. Techniki uprawy, zbiór i transport do punktów pakowania odbywają się pod kontrolą organu regulacyjnego, odpowiedzialnego za nadzór nad pakowaniem szparagów świeżych i szparagów do przetwarzania.

4.5. Metoda produkcji: Po wyselekcjonowaniu przez zarejestrowaną stację, pędy, krajowych szparagów są pakowane w stanie świeżym w jednorodne wiązki o wadze 0,5, 1 lub 2 kg, następnie są umieszczane w odpowiednich skrzyniach przeznaczonych do transportu.

Jeżeli szparagi są przeznaczone do sprzedaży jako produkt konserwowany, pędy podlegają procesowi przemysłowemu: łodygi są myte, ucinane do rozmiaru pojemnika (do około połowy wysokości), następnie gotowane, czyszczone, sortowane i układane w pojemniki; dodawany jest płyn, a pojemniki są podgrzewane i szczelnie zamykane, sterylizowane, mrożone itd. Cały proces odbywa się pod kontrolą organu regulacyjnego.

4.6. Powiązania: Szparagi były uprawiane po raz pierwszy przez starożytnych Rzymian. Wzmianki o zielonych, dzikich szparagach jako wysoko cenionego składnika przepisów kulinarnych zebrał andaluzyjski historyk Ibu Bassal w różnych książkach kucharskich rejonu Al-Andalus i przetrwały w tym regionie do końca panowania dynastii Narzarí pod koniec XIV wieku.

Szparagi (w zasadzie dzikie szparagi) były nadal uprawiane - w celach spożycia własnego - w małych gospodarstwach rodzinnych w dolinie rzeki Genil, będących pionierem ich uprawy, podnosząc te produkcje, począwszy od 1930 r.

Uprawa na płaskim regionie z naniesionym osadem i tarasami, gdzie wtórny trzeciorzędowy materiał wypływa na powierzchnię. Szparagi rosną na wysokości od 450 do 650 m.n.p.m. Gleba jest średnio ciężka lub w niektórych przypadkach lekko gliniasta, o pH między 7,8 a 8,4, o zwartości węglanu, wyrażonej w węglanie wapnia przekraczającej 40 %, z dużą zawartością potasu i magnezu z powodu naturalnej zawartości dolomitu w węglanie i niskiego poziomu dostępnego fosforu i masy organicznej. Duża zawartość magnezu i niska zawartość fosforu przewodzi mocny pigment do pędu rośliny, dzięki czemu łodyga jest bardziej zielona, a główka bardziej fioletowa. Wysoka zawartość potasu hamuje kiełkowanie główki. Klimat jest kontynentalny, śródziemnomorski ze średnią temperaturą 16,3°C, o średnich rocznych opadach powyżej 350 mm i lekkimi wiatrami. Techniki uprawy, przeprowadzone prace oraz zwalczanie szkodników i chorób stwarzają idealne warunki dla uprawy szparagów w charakterystycznym środowisku naturalnym.

4.7. Organ regulacyjny:

Nazwa: Consejo regulador de la denominación especifica "Espárrago de Huétor-Tájar"

Adres: Carretera de la Estación s/n, E-18360 Huétor-Tájar (Granada)

Tel. (34) 958 33 34 43

Fax (34) 958 33 34 43

4.8. Etykietowanie: Musi zawierać wyrazy: "Denominación Específica Espárrago de Huétor-Tájar". Etykiety muszą być zatwierdzone przez organ regulacyjny. Etykiety wtórne są numerowane i wydawane przez organ regulacyjny.

4.9. Wymogi krajowe: Ustawa nr 25/1970 z dnia 2 grudnia 1970 r. Zarządzenie z dnia 2 kwietnia 1997 r. zatwierdzające zasady regulujące szczególne oznakowanie "Denominación Específica Espárrago de Huétor-Tájar" i organ regulacyjny.

Nr WE: G/ES00056/97.12.04.

Data otrzymania pełnego wniosku: 11.2.2000 r.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2000.67.8

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 547/2000 uzupełniające Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2400/96 w sprawie wpisu niektórych nazw do "Rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych" przewidzianego w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2081/92 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 14/03/2000
Data ogłoszenia: 15/03/2000
Data wejścia w życie: 15/03/2000, 01/05/2004