Dyrektywa 2003/95/WE zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące

DYREKTYWA KOMISJI 2003/95/WE
z dnia 27 października 2003 r.
zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), zmienioną dyrektywą 94/34/WE Parlamentu Europejskiego i Rady(2), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit a),

po konsultacji z Naukowym Komitetem ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa 95/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące(3), ostatnio zmieniona dyrektywą 2001/5/WE(4), ustanawia wykaz substancji, innych niż barwniki i środki słodzące, które można stosować jako dodatki do środków spożywczych.

(2) Dyrektywa Komisji 96/77/WE(5), ostatnio zmieniona dyrektywą 2002/82/WE(6), określa kryteria czystości dla dodatków wymienionych w dyrektywie 95/2/WE.

(3) Naukowy Komitet ds. Żywności, w swojej opinii z dnia 6 maja 2002 r., stwierdził, że obecność tlenku etylenu powinna być mniejsza niż granica wykrywalności. W konsekwencji, należy dostosować odpowiednie kryterium spośród istniejących kryteriów czystości określonych w dyrektywie 96/77/WE.

(4) Istnieje konieczność dostosowania do postępu technicznego istniejących kryteriów czystości w odniesieniu do azotanu sodu E 251 i beta-cyklodekstryny E 459.

(5) Istnieje konieczność uwzględnienia specyfikacji i technik analitycznych w zakresie dodatków wymienionych w Codex Alimentarius, opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA).

(6) Dlatego dyrektywa 96/77/WE powinna zostać odpowiednio zmieniona.

(7) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Załącznik do dyrektywy 96/77/WE zostaje zmieniony zgodnie z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 1 listopada 2004 r. i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Produkty wprowadzone na rynek lub etykietowane przed dniem 1 listopada 2004 r., które nie spełniają wymogów niniejszej dyrektywy, mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 27 października 2003 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.

(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1.

(3) Dz.U. L 61 z 18.3.1995, str. 1.

(4) Dz.U. L 55 z 24.2.2001, str. 59.

(5) Dz.U. L 339 z 30.12.1996, str. 1.

(6) Dz.U. L 292 z 28.10.2002, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

W Załączniku do dyrektywy 96/77/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) tekst dotyczący azotanu sodu E 251 otrzymuje brzmienie:

"E 251 AZOTAN SODU
1. AZOTAN SODU STAŁY
Synonimy Saletra chilijska
Azotan sodu lub saletra sodowa
Definicje
Nazwa związku chemicznego Azotan sodu
EINECS 231-554-3
Wzór chemiczny NaNO3
Masa cząsteczkowa 85,00
Próba Zawartość: nie mniej niż 99 % po suszeniu
Opis Biały, krystaliczny, lekko higroskopijny proszek
Identyfikacja
A. Dodatnie testy dla

azotanu i dla sodu

B. pH o 5 % roztworu Nie mniej niż 5,5 i nie więcej niż 8,3
Stopień czystości
Strata podczas suszenia Nie więcej niż 2 % po suszeniu w temperaturze 105 °C przez cztery godziny
Azotyny Nie więcej niż 30 mg/kg wyrażone jako NaNO2
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
E 251 AZOTAN SODU
2. AZOTAN SODU PŁYNNY
Definicje Płynny azotan sodu jest roztworem wodnym azotanu sodu będącym bezpośrednim wynikiem reakcji chemicznej między wodorotlenkiem sodu i kwasem azotowym w ilościach stoechiometrycznych, bez późniejszej krystalizacji. Standardowe formy przygotowane z płynnego azotanu sodu spełniające te specyfikacje mogą zawierać kwas azotowy w nadmiernej ilości, jeżeli jest to wyraźnie stwierdzone i oznakowane.
Nazwa związku chemicznego Azotan sodu
EINECS 231-554-3
Wzór chemiczny NaNO3
Masa cząsteczkowa 85,00
Próba Zawartość: między 33,5 % i 40,0 % NaNO3
Opis Jasna bezbarwna ciecz
Identyfikacja
A. Dodatnie testy dla

azotanu i sodu

B. pH Nie mniej niż 1,5 i nie więcej niż 3,5
Stopień czystości
Wolny kwas azotowy Nie więcej niż 0,01 %
Azotyny Nie więcej niż 10 mg/kg wyrażonych jako NaNO2
Arsen Nie więcej niż 1 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 0,3 mg/kg
Niniejsza specyfikacja

odnosi się do 35 % roztworu

wodnego.";

2) teksty dotyczące E 431 stearynian polioksyetylenu (40), E 432 esteru polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego laurowego (polisorbat 20), E 433 esteru polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego oleinowego (polisorbat 80), E 434 esteru polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego palmitynowego (polisorbat 40), E 435 esteru polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego monosterarynowego (polisorbat 60) i E 436 esteru polioksyetylenu sorbitanowego kwasu tłuszczowego tristearynowego (polisorbat 65) otrzymują brzmienie:

E 431 STEARYNIAN POLIOKSYETYLENU (40)
Synonimy Stearynian polioksylu (40)
Monostearynian polioksyetylenu (40)
Definicja Mieszanina mono- i diestrów spożywczego, dostępnego w handlu kwasu stearynowego i mieszanych dioli polioksyetylenowych (o średniej długości polimeru wynoszącej około 40 jednostek oksyetylenowych) oraz wolnych polioli
Próba Zawartość: nie mniej niż 97,5 % obliczone dla bezwodnej masy
Opis Płatki o kremowej barwie lub woskowate ciało stałe w temperaturze 25 °C o lekkim zapachu
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, etanolu, metanolu i octanie etylu. Nierozpuszczalny w olejach mineralnych
B. Temperatura krzepnięcia 39 C - 44 °C
C. Widmo absorbcji w

podczerwieni

Charakterystyka częściowego estru polioksyetylowanego poliolu i kwasu tłuszczowego
Stopień czystości
Zawartość wody Nie więcej niż 3 % (metoda Karla Fischera)
Liczba kwasowa Nie więcej niż 1
Liczba zmydlenia Nie mniej niż 25 i nie więcej niż 35
Liczba wodorotlenowa Nie mniej niż 27 i nie więcej niż 40
1,4-dioksan Nie więcej niż 5 mg/kg
Tlenek etylenu Nie więcej niż 0,2 mg/kg
Glikole etylenowe (mono- i di-) Nie więcej niż 0,25 %
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg
E 432 ESTER POLIOKSYETYLENU SORBITANOWEGO KWASU TŁUSZCZOWEGO LAUROWEGO (POLISORBAT 20)
Synonimy Polisorbat 20
Monolaurynian sorbitanowy polioksyetylenu (20)
Definicja Mieszanina częściowych estrów sorbitolu i jego mono- i dibezwodników oraz dostępnego w handlu, spożywczego kwasu laurynowego, zagęszczona około dwudziestoma molami tlenku etylenu na mol sorbitolu i jego bezwodników
Próba Zawartość: nie mniej niż 70 % grup oksyetylenowych, będących odpowiednikiem dla nie mniej niż 97,3 % monolaurynianu polioksyetylenu sorbitanowego (20), obliczone dla bezwodnej masy
Opis W temperaturze 25 °C - oleista ciecz o lekkim, charakterystycznym zapachu, koloru od cytrynowożółtego do bursztynowego
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, etanolu, metanolu, octanie etylu i dioksanie. Nierozpuszczalny w olejach mineralnych i eterze naftowym
B. Widmo absorpcji w

podczerwieni

Charakterystyka częściowego estru polioksyetylowanego poliolu i kwasu tłuszczowego
Stopień czystości
Zawartość wody Nie więcej niż 3 % (metoda Karla Fischera)
Liczba kwasowa Nie więcej niż 2
Liczba zmydlenia Nie mniej niż 40 i nie więcej niż 50
Liczba wodorotlenowa Nie mniej niż 96 i nie więcej niż 108
1,4-dioksan Nie więcej niż 5 mg/kg
Tlenek etylenu Nie więcej niż 0,2 mg/kg
Glikole etylenu (mono- i di-) Nie więcej niż 0,25 %
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg
E 433 ESTER POLIOKSYETYLENU SORBITANOWEGO KWASU TŁUSZCZOWEGO OLEINOWEGO (POLISORBAT 80)
Synonimy Polisorbat 80
Monooleinian polioksyetylenu (20) sorbitanowego
Definicja Mieszanina częściowych estrów sorbitolu i jego mono- i dibezwodników oraz dostępnego w handlu, spożywczego kwasu oleinowego, zagęszczona około dwudziestoma molami tlenku etylenu na mol sorbitolu i jego bezwodników
Próba Zawartość: nie mniej niż 65 % grup oksyetylenowych, będących odpowiednikiem dla nie mniej niż 96,5 % monooleinianu polioksyetylenu sorbitanowego (20), obliczone dla bezwodnej masy
Opis W temperaturze 25 °C - oleista ciecz o lekkim, ocharakterystycznym zapachu, o barwie od cytrynowożółtej do bursztynowej,
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, etanolu, metanolu, octanie etylu i toluenie. Nierozpuszczalny w olejach mineralnych i eterze naftowym
B. Widmo absorpcji w

podczerwieni

Charakterystyka częściowego estru polioksyetylowanego poliolu i kwasu tłuszczowego
Stopień czystości
Zawartość wody Nie więcej niż 3 % (metoda Karla Fischera)
Liczba kwasowa Nie więcej niż 2
Liczba zmydlenia Nie mniej niż 45 i nie więcej niż 55
Liczba wodorotlenowa Nie mniej niż 65 i nie więcej niż 80
1,4-dioksan Nie więcej niż 5 mg/kg
Tlenek etylenu Nie więcej niż 0,2 mg/kg
Glikole etylenu (mono- i di-) Nie więcej niż 0,25 %
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg
E 434 ESTER POLIOKSYETYLENU SORBITANOWEGO KWASU TŁUSZCZOWEGO PALMITYNOWEGO (POLISORBAT 40)
Synonimy polisorbatu 40
Monopalmitynian polioksyetylenu (20) sorbitanowego
Definicja Mieszanina częściowych estrów sorbitolu i jego mono- i dibezwodników oraz dostępnego w handlu, spożywczego kwasu palmitynowego, zagęszczona około dwudziestoma 20 molami tlenku etylenu na mol sorbitolu i jego bezwodników
Próba Zawartość: nie mniej niż 66 % grup oksyetylenowych, będących odpowiednikiem dla nie mniej niż 97,0 % monopalmitynianu polioksyetylenu sorbitanowego (20), obliczone dla bezwodnej masy
Opis W temperaturze 25 °C - oleista lub żelowata ciecz o lekkim, charakterystycznym zapachu, o barwie od cytrynowożółtej do pomarańczowej
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, etanolu, metanolu, octanie etylu i acetonie. Nierozpuszczalny w oleju mineralnym
B. Widmo absorpcji w

podczerwieni

Charakterystyka częściowego estru polioksyetylowanego poliolu i kwasu tłuszczowego
Stopień czystości
Zawartość wody Nie więcej niż 3 % (metoda Karla Fischera)
Liczba kwasowa Nie więcej niż 2
Liczba zmydlenia Nie mniej niż 41 i nie więcej niż 52
Liczba wodorotlenowa Nie mniej niż 90 i nie więcej niż 107
1,4-dioksan Nie więcej niż 5 mg/kg
Tlenek etylenu Nie więcej niż 0,2 mg/kg
Glikole etylenu (mono- i di-) Nie więcej niż 0,25 %
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg
E 435 ESTER POLIOKSYETYLENU SORBITANOWEGO KWASU TŁUSZCZOWEGO MONOSTERARYNOWEGO (POLISORBAT 60)
Synonimy polisorbatu 60
Monostearynian polioksyetylenu (20) sorbitanowego
Definicja Mieszanina częściowych estrów sorbitolu i jego mono- i dibezwodników oraz dostępnego w handlu, spożywczego kwasu stearynowego, zagęszczona około dwudziestoma molami tlenku etylenu na mol sorbitolu i jego bezwodników
Próba Zawartość: nie mniej niż 65 % grup oksyetylenowych, będących odpowiednikiem dla nie mniej niż 97,0 % monopalmitynianu polioksyetylenu sorbitanowego (20), obliczone dla bezwodnej masy
Opis W temperaturze 25 °C - oleista lub żelowata ciecz o lekkim, charakterystycznym zapachu, o barwie cytrynowożółtej do pomarańczowej
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, octanie etylu i toluenie. Nierozpuszczalny w oleju mineralnym i olejach roślinnych
B. Widmo absorpcji w

podczerwieni

Charakterystyka częściowego estru polioksyetylowanego poliolu i kwasu tłuszczowego
Stopień czystości
Zawartość wody Nie więcej niż 3 % (metoda Karla Fischera)
Liczba kwasowa Nie więcej niż 2
Liczba zmydlenia Nie mniej niż 45 i nie więcej niż 55
Liczba wodorotlenowa Nie mniej niż 81 i nie więcej niż 96
1,4-dioksan Nie więcej niż 5 mg/kg
Tlenek etylenu Nie więcej niż 0,2 mg/kg
Glikole etylenu (mono- i di-) Nie więcej niż 0,25 %
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg
E 436 ESTER POLIOKSYETYLENU SORBITANOWEGO KWASU TŁUSZCZOWEGO TRISTEARYNOWEGO (POLISORBAT 65)
Synonimy polisorbatu 65
Tristearynian polioksyetylenu (20) sorbitanowego
Definicja Mieszanina częściowych estrów sorbitolu i jego mono i dibezwodników oraz dostępnego w handlu, spożywczego kwasu stearynowego, zagęszczona około dwudziestoma molami tlenku etylenu na mol sorbitolu i jego bezwodników
Próba Zawartość: nie mniej niż 46 % grup oksyetylenowych, będących odpowiednikiem dla nie mniej niż 96,0 % tristearynianu polioksyetylenu sorbitanowego (20), obliczone dla bezwodnej masy
Opis W temperaturze 25 °C - brązowe, woskowate ciało stałe o lekkim, charakterystycznym zapachu
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność W wodzie ulega rozproszeniu. Rozpuszczalny w oleju mineralnym, olejach roślinnych, eterze ropy naftowej, acetonie, eterze, dioksanie, etanolu i metanolu
B. Zakres krzepnięcia 29-33 °C
C. Widmo absorpcji w

podczerwieni

Charakterystyka częściowego estru polioksyetylowanego poliolu i kwasu tłuszczowego
Stopień czystości
Zawartość wody Nie więcej niż 3 % (metoda Karla Fischera)
Liczba kwasowa Nie więcej niż 2
Liczba zmydlenia Nie mniej niż 88 i nie więcej niż 98
Liczba wodorotlenowa Nie mniej niż 40 i nie więcej niż 60
1,4-dioksan Nie więcej niż 5 mg/kg
Tlenek etylenu Nie więcej niż 0,2 mg/kg
Glikole etylenu (mono- i di-) Nie wsęcej niż 0,25 %
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg;";

3) tekst dotyczący beta-cyklodekstryny E 459 otrzymuje brzmienie:

"E 459 BETA-CYKLODEKSTRYNA
Definicja Beta-cyclodekstryna to nieredukujący cukier o budowie cyklicznej, składający się z siedmiu jednostek D-glukopiranozylowych, połączonych wiązaniami a-1,4. Produkt jest wytwarzany z udziałem enzymu cykloglikozylotransferazy (CGT-aza), uzyskiwanego z Bacillus circulans, Paenibacillus macerans lub połączenia szczepu Bacillus licheniformis SJ1608 na pożywce zawierającej częściowo hydrolizowaną skrobię.
Nazwa związku chemicznego Cykloheptaamyloza
EINECS 231-493-2
Wzór chemiczny (C6H1005)7
Masa cząsteczkowa 1.135
Próba Zawartość: nie mniej niż 98,0 % (C6H1005)7 obliczone dla bezwodnej masy
Opis Praktycznie bezwonne, białe lub prawie białe, krystaliczne ciało stałe
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Trudno rozpuszczalna w wodzie; dobrze rozpuszczalna w gorącej wodzie; słabo rozpuszczalna w etanolu
B. Skręcalność optyczna
Stopień czystości
Zawartość wody Nie więcej niż 14 % (metoda Karla Fischera)
Inne cyklodekstryny Nie więcej niż 2 % na bazie bezwodnej
Pozostałości rozpuszczalników (toluenu and trichloroetylenu) Nie więcej niż 1 mg/kg na każdy rozpuszczalnik
Popiół zasiarczony Nie więcej niż 0,1 %
Arsen Nie więcej niż 1 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg"

4) tekst dotyczący glikolu polietylenowego 6000 otrzymuje brzmienie:

"GLIKOL POLIETYLENOWY 6000
Synonimy PEG 6000
Macrogol 6000
Definicje Glikol polietylenowy 6000 jest mieszaniną polimerów o ogólnym wzorze H-(OCH2-CH)-OH o masie cząsteczkowej wynoszącej średnio 6.000
Wzór chemiczny (C2H4O)n H2O (n = liczba jednostek tlenku etylenu odpowiadających masie cząsteczkowej 6.000, około 140 jednostek)
Masa cząsteczkowa 5.600-7.000
Próba Nie mniej niż 90,0 % i nie więcej niż 110,0 %
Opis Białe lub prawie białe ciało stałe przypominające wyglądem wosk lub parafinę
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie i w dichlorometanie. Praktycznie nierozpuszczalny w alkoholu, eterze oraz w tłuszczach i olejach mineralnych
B. Zakres temperatur topnienia Między 55 °C i 61 °C
Stopień czystości
Lepkość Między 0,220 i 0,275 kgm-1s-1 w temperaturze 20 °C
Liczba wodorotlenowa Między 16 i 22
Popiół zasiarczony Nie więcej niż 0,2 %
Tlenek etylenu Nie więcej niż 0,2 mg/kg
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg".

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2003.283.71

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2003/95/WE zmieniająca dyrektywę 96/77/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące
Data aktu: 27/10/2003
Data ogłoszenia: 31/10/2003
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 20/11/2003