Dyrektywa 2003/115/WE zmieniająca dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych

DYREKTYWA 2003/115/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 22 grudnia 2003 r.
zmieniająca dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych

PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 95,

uwzględniając wniosek Komisji(1),

uwzględniając opinię Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(2),

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności, na mocy art. 6 dyrektywy 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(3),

stanowiąc zgodnie z procedurą określoną w art. 251 Traktatu(4),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych(5) ustanawia wykaz substancji słodzących, które mogą być użyte we Wspólnocie oraz warunki ich użycia.

(2) Od 1996 r. Komitet Naukowy ds. Żywności uznał za nadające się do stosowania w żywności dwie nowe substancje słodzące, sukraloza i sole aspartamu i acesulfamu.

(3) Opinia Komitetu Naukowego ds. Żywności w sprawie kwasu cyklaminowego i jego soli sodowe i wapniowe (które doprowadziły do ustanowienia nowego dopuszczalnego dziennego pobrania (ADI)) i najnowsze badania dotyczące pobrania cyklamatów prowadzą do redukcji najwyższej dawki użycia kwasu cyklaminowego oraz jego soli sodowych i wapniowych.

(4) Określanie niektórych kategorii żywności w dyrektywie 94/35/WE powinno być dostosowane w celu uwzględnienia dyrektywy 2002/46/WE Europejskiego Parlamentu i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych(6), a także szczegółowych dyrektyw przyjętych dla określonych grup środków spożywczych wymienionych w załączniku I do dyrektywy Rady 89/398/EWG(7).

(5) Używanie odnośnych dodatków do żywności spełnia ogólne kryteria ustanowione w załączniku II do dyrektywy 89/107/EWG.

(6) Artykuł 53 i 54 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności(8) ustanawiają procedury podejmowania środków nadzwyczajnych w odniesieniu do żywności pochodzenia wspólnotowego lub przywiezionej z państw trzecich. Pozwalają one Komisji na przedsięwzięcie takich środków w sytuacjach, w których żywność może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi, zwierząt lub dla środowiska oraz gdy temu zagrożeniu nie można w zadowalający sposób przeciwdziałać za pomocą środków podjętych przez dane Państwo(-a) Członkowskie.

(7) Środki niezbędne do wykonania dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE powinny zostać przyjęte zgodnie z decyzją Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiającą warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji(9).

(8) Dyrektywa 94/35/WE powinna z tego względu zostać odpowiednio zmieniona,

PRZYJMUJĄ NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 94/35/WE wprowadza się następujące zmiany

1) artykuł 4 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 4

Zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 7 można podjąć decyzję:

- w przypadku różnic w opiniach dotyczących tego, czy substancje słodzące mogą być użyte w danym środku spożywczym na warunkach określonych w niniejszej dyrektywie, czy dany środek spożywczy należy traktować jako należący do jednej z kategorii wymienionych w trzeciej kolumnie Załącznika, oraz

- czy dodatek do żywności wymieniony w Załączniku i dopuszczony w »quantum satis« używany jest zgodnie z kryteriami, o których mowa w art. 2";

2) w art. 5 ust. 2 dodaje się trzecie tiret:

"- aspartamu i acesulfamu: »zawierają źródło fenyloalaniny «";

3) artykuł 7 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 7

1. Komisja jest wspomagana przez Stały Komitet ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt ustanowiony na podstawie art. 58 rozporządzenia (WE) nr 178/2002/WE(*), zwany dalej »Komitetem«.

2. W przypadku odniesienia do tego artykułu stosuje się art. 5 i 7 decyzji 1999/468/WE(**), uwzględniając przepisy art. 8 w niej zawarte.

Okres ustanowiony w art. 5 ust. 6 decyzji 1999/468/WE ustalony jest na trzy miesiące.

3. Komitet przyjmuje swój regulamin wewnętrzny.

______

(*) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1

(**) Decyzja Rady 1999/468/WE z dnia 28 czerwca 1999 r. ustanawiająca warunki wykonywania uprawnień wykonawczych przyznanych Komisji (Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23)";

4) Załącznik zostaje zmieniony zgodnie z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Najpóźniej do dnia 29 stycznia 2006 r. Komisja przedkłada Parlamentowi Europejskiemu i Radzie sprawozdanie dotyczące postępu w zakresie bieżącej ponownej oceny dodatków i określające tymczasowy plan dotyczący przyszłych ocen, w szczególności w odniesieniu do sukralozy i soli aspartamu i acesulfamu. Ponowne oceny dokonywane są na podstawie dostarczonych przez Państwa Członkowskie danych konsumenckich oraz uwzględniają wpływ dodatków na podatne grupy ludności.

Artykuł  3

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy w celu:

– zezwolenia na handel i używanie produktów zgodnych z niniejszą dyrektywą najpóźniej do dnia 29 stycznia 2005 r.,

– zakazania najpóźniej do dnia 29 stycznia 2005 r. handlu i używania produktów niezgodnych z niniejszą dyrektywą; jednakże produkty wprowadzone do obrotu przed tą datą niezgodne z niniejszą dyrektywą mogą być wprowadzane do obrotu do dnia 29 stycznia 2006 r,

Państwa Członkowskie niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie w dniu jej publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 2003 r.
W imieniu Parlamentu Europejskiego W imieniu Rady
P. COX A. MATTEOLI
Przewodniczący Przewodniczący

______

(1) Dz.U. C 262 E z 29.10.2002, str. 429.

(2) Dz.U. C 85 z 8.4.2003, str. 34.

(3) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 94/34/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1).

(4) Opinia Parlamentu Europejskiego z dnia 10 kwietnia 2003 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym), wspólne stanowisko Rady z dnia 25 czerwca 2003 r. (Dz.U. C 277 E z 18.11.2003, str. 1) i stanowisko Parlamentu Europejskiego z dnia 22 października 2003 r. (dotychczas nieopublikowane w Dzienniku Urzędowym).

(5) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 96/83/WE (Dz.U. L 48 z 19.2.1997, str. 16).

(6) Dz.U. L 183 z 12.7.2002, str. 51.

(7) Dz.U. L 186, 30.6.1989, str. 27. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 1999/41/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 172 z 8.7.1999, str. 38).

(8) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1.

(9) Dz.U. L 184 z 17.7.1999, str. 23.

ZAŁĄCZNIK

W Załączniku do dyrektywy 94/35/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) w trzeciej kolumnie tabel zmienia się nazwy następujących kategorii środków spożywczych:

a) zamiast "Produkty dietetyczne stosowane w celu kontrolowania masy ciała, zastępujące całkowicie dzienne pożywienie lub określony posiłek" - "Żywność przeznaczona do użycia w dietach o obniżonej energetyczności, o której mowa w dyrektywie 96/8/WE(*)";

b) zamiast "Produkty dietetyczne i suplementy żywnościowe dozwolone do spożycia pod nadzorem lekarskim" - "Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, określone w dyrektywie 1999/21/WE(**)";

c) zamiast "Suplementy żywnościowe w postaci płynnej/składniki diety" - "Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE(***), w postaci płynnej";

d) zamiast "Suplementy żywnościowe w postaci stałej/składniki diety" - "Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, w postaci stałej";

e) zamiast "Substancje wzbogacające żywność/integratory dietetyczne oparte na witaminach i/lub mikroelementach, w postaci syropu lub do żucia" - "Suplementy żywnościowe, określone w dyrektywie 2002/46/WE, na bazie witamin i/lub mikroelementów w postaci syropu lub do żucia";

2) pod tabelami dodaje się następujące przypisy:

______

"(*) Dyrektywa Komisji 96/8/WE z dnia 26 lutego 1996 r. w sprawie żywności przeznaczonej do użycia w dietach o obniżonej energetyczności (Dz.U. L 55 z 6.3.1996, str. 22).

(**) Dyrektywa Rady 1999/21/WE z dnia 25 marca 1999 r. w sprawie dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego (Dz.U. L 91 z 7.4.1999, str. 29).

(***) Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz.U. L 183 z 12.7.2002, str. 51)";

3) w odniesieniu do E 951 "Aspartam" dodaje się następującą kategorię pod "Wyroby cukiernicze"

"- Essoblaten 1.000 mg/kg"

4) w odniesieniu do E 952 - kwasu cyklaminowego i jego soli sodowych i wapniowych:

a) dla następujących kategorii środków spożywczych maksymalną dawkę wynoszącą "400 mg/l" zastępuje się "250 mg/l":

– napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru,

– napoje oparte na mleku i składnikach mlekopochodnych lub napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru;

b) skreśla się następujące kategorie środków spożywczych i maksymalną dawkę:

"- Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru 500 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o

obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru

500 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku cukru

500 mg/kg
- Gumy do żucia bez cukru 1.500 mg/kg
- Cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru 2.500 mg/kg
- Lody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku

cukru

250 mg/kg";

5) dodaje się następujące tabele:

"Nr WE Nazwa Środki spożywcze Maksymalna dawka
E 955 Sukraloza Napoje bezalkoholowe
- napoje aromatyzowane na bazie

wody, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

300 mg/l
- napoje oparte na mleku i

składnikach mlekopochodnych lub na

bazie soków owocowych, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

300 mg/l
Desery i produkty podobne
- desery aromatyzowane na bazie

wody, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

400 mg/kg
- przetwory mleczne i mlekopochodne,

o obniżonej wartości energetycznej

lub bez dodatku cukru

400 mg/kg
- desery na bazie owoców i warzyw, o

obniżonej wartości energetycznej

lub bez dodatku cukru

400 mg/kg
- desery na bazie jaj, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

400 mg/kg
- desery na bazie zbóż, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

400 mg/kg
- desery na bazie tłuszczu, o

obniżonej wartości energetycznej

lub bez dodatku cukru

400 mg/kg
- zakąski (»snacks«): niektóre smaki

gotowych do spożycia,

paczkowanych, suchych, słonych

produktów skrobiowych i

powlekanych orzechów

200 mg/kg
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku

cukru

1.000 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao

lub suszonych owoców, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

800 mg/kg
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi

o obniżonej wartości energetycznej

lub bez dodatku cukru

1.000 mg/kg
- Rożki i wafle do lodów, bez

dodatku cukru

800 mg/kg
- Essoblaten 800 mg/kg
- Produkty do smarowania pieczywa na

bazie kakao, mleka, suszonych

owoców lub tłuszczu, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

400 mg/kg
- Płatki śniadaniowe z zawartością

błonnika powyżej 15 % i

zawierające co najmniej 20 %

otrąb, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

400 mg/kg
- Cukierki odświeżające oddech, bez

dodatku cukru

2.400 mg/kg
- Pastylki odświeżające na gardło o

silnym smaku, bez dodatku cukru

1.000 mg/kg
- Guma do żucia, bez dodatku cukru 3.000 mg/kg
- Wyroby cukiernicze w postaci

tabliczki o obniżonej wartości

energetycznej

200 mg/kg
- Cydr i napój z gruszek 50 mg/l
- Napoje stanowiące mieszankę

napojów bezalkoholowych i piwa,

jabłek, gruszek, napojów

spirytusowych lub wina

250 mg/l
- Napoje spirytusowe zawierające

mniej niż 15 % alkoholu

objętościowo

250 mg/l
- Piwo bezalkoholowe lub z

zawartością alkoholu

nieprzekraczającą 1,2 % obj.

250 mg/l
- »Bière de table/Tafelbier/Table

beer« (pierwotna zawartość

brzeczki wynosi mniej niż 6 %), z

wyjątkiem »Obergäriges

Einfachbier«

250 mg/l
- Piwa o kwasowości minimum 30

miliekwiwalentów wyrażone jako

NaOH

250 mg/l
- Brązowe piwa typu »oud bruin« 250 mg/l
- Piwo o obniżonej wartości

energetycznej

10 mg/l
- Lody o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

320 mg/kg
- Owoce w puszkach lub opakowaniach

szklanych, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

400 mg/kg
- Dżemy, galaretki i marmolady o

obniżonej wartości energetycznej

400 mg/kg
- Preparaty owocowe i warzywne o

obniżonej wartości energetycznej

400 mg/kg
- Konserwowe warzywa i owoce

słodko-kwaśne

180 mg/kg
- Feinkostsalat 140 mg/kg
- Słodko-kwaśne produkty konserwowe

oraz pasteryzowane konserwowe

produkty z ryb i marynaty z ryb,

skorupiaków i mięczaków

120 mg/kg
- Zupy o obniżonej wartości

energetycznej

45 mg/l
- Sosy 450 mg/kg
- Musztardy 140 mg/kg
- Produkty piekarnicze o specjalnym

przeznaczeniu żywieniowym

700 mg/kg
- Żywność przeznaczona do użytku w

dietach o obniżonej

energetyczności, określona w

dyrektywie 1996/8/WE

320 mg/kg
- Dietetyczne środki spożywcze

specjalnego przeznaczenia

medycznego, określona w dyrektywie

1999/21/WE

400 mg/kg
- Suplementy żywnościowe określone w

dyrektywie 2002/46/WE dostarczone

w postaci płynnej

240 mg/l
- Suplementy żywnościowe określone w

dyrektywie 2002/46/WE dostarczone

w postaci stałej

800 mg/kg
- Suplementy żywnościowe określone w

dyrektywie 2002/46/WE na bazie

witamin i/lub mikroelementów i

dostarczone w postaci syropu lub

do żucia

2.400 mg/kg
E 962 Sole aspartamu i acesulfamu(*) Napoje bezalkoholowe
- napoje aromatyzowane na bazie

wody, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

350 mg/l(a)
- napoje oparte na mleku i

składnikach mlekopochodnych lub na

bazie soków owocowych, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

350 mg/l(a)
Desery i produkty podobne
- desery aromatyzowane na bazie

wody, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

350 mg/l(a)
- przetwory mleczne i mlekopochodne,

o obniżonej wartości energetycznej

lub bez zawartości cukru

350 mg/l(a)
- desery na bazie owoców i warzyw, o

obniżonej wartości energetycznej

lub bez dodatku cukru

350 mg/l(a)
- desery na bazie jaj, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

350 mg/l(a)
- desery na bazie zbóż, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

350 mg/l(a)
- desery na bazie tłuszczu, o

obniżonej wartości energetycznej

lub bez dodatku cukru

350 mg/l(a)
- zakąski (»snacks«): niektóre smaki

gotowych do spożycia,

paczkowanych, suchych, słonych

produktów skrobiowych i

powlekanych orzechów

500 mg/l(a)
Wyroby cukiernicze
- Wyroby cukiernicze bez dodatku

cukru

500 mg/kg(a)
- Wyroby cukiernicze na bazie kakao

lub suszonych owoców, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

500 mg/kg(a)
- Wyroby cukiernicze na bazie skrobi

o obniżonej wartości energetycznej

lub bez dodatku cukru

1.000 mg/kg(b)
- Essoblaten 1.000 mg/kg(b)
- Produkty do smarowania pieczywa na

bazie kakao, mleka, suszonych

owoców lub tłuszczu, o obniżonej

wartości energetycznej lub bez

dodatku cukru

1.000 mg/kg(b)
- Płatki śniadaniowe z zawartością

błonnika powyżej 15 % i

zawierające co najmniej 20 %

otrąb, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

1.000 mg/kg(b)
- Cukierki odświeżające oddech bez

dodatku cukru

2.500 mg/kg(a)
- Guma do żucia, bez dodatku cukru 2.000 mg/kg(a)
- Cydr i napój gruszkowy 350 mg/l(a)
- Napoje stanowiące mieszankę

napojów bezalkoholowych i piwa,

jabłek, gruszek, napojów

spirytusowych lub wina

350 mg/l(a)
- Napoje spirytusowe zawierające

mniej niż 15 % alkoholu

objętościowo

350 mg/l(a)
- Piwo bezalkoholowe lub z

zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % obj.

350 mg/l(a)
- »Bière de table/Tafelbier/Table

beer« (pierwotna zawartość

brzeczki wynosi mniej niż 6 %), z

wyjątkiem »Obergäriges

Einfachbier«

350 mg/l(a)
- Piwa o kwasowości minimalnej 30

miliekwiwalentów wyrażonej jako

NaOH

350 mg/l(a)
- Brązowe piwa typu »oud bruin« 350 mg/l(a)
- Piwo o obniżonej wartości

energetycznej

25 mg/l(b)
- Lody, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

800 mg/kg(b)
- Owoce w puszkach lub opakowaniach

szklanych, o obniżonej wartości

energetycznej lub bez dodatku

cukru

350 mg/kg(a)
- Dżemy, galaretki i marmolady o

obniżonej wartości energetycznej

1.000 mg/kg(b)
- Preparaty owocowe i warzywne o

obniżonej wartości energetycznej

350 mg/kg(a)
- Konserwowe warzywa i owoce

słodko-kwaśne

200 mg/kg(a)
- Feinkostsalat 350 mg/kg(b)
- Słodko-kwaśne produkty konserwowe

oraz pasteryzowane konserwowe

produkty z ryb i marynaty z ryb,

skorupiaków i mięczaków

200 mg/kg(a)
- Zupy o obniżonej wartości

energetycznej

110 mg/l(b)
- Sosy 350 mg/kg(b)
- Musztardy 350 mg/kg(b)
- Produkty piekarnicze o specjalnym

przeznaczeniu żywieniowym

1.000 mg/kg(a)
- Żywność przeznaczona do użytku w

dietach o obniżonej

energetyczności, określona w

dyrektywie 1996/8/WE

450 mg/kg(a)
- Dietetyczne środki spożywcze

specjalnego przeznaczenia

medycznego, określone w dyrektywie

1999/21/WE

450 mg/kg(a)
- Suplementy żywnościowe określone w

dyrektywie 2002/46/WE dostarczone

w postaci płynnej

350 mg/l(a)
- Suplementy żywnościowe określone w

dyrektywie 2002/46/WE dostarczone

w postaci stałej

500 mg/kg(a)
- Suplementy żywnościowe określone w

dyrektywie 2002/46/WE na bazie

witamin i/lub mikroelementów i

dostarczone w postaci syropu lub

do żucia

2.000 mg/kg(a)"
(*) Najwyższe dawki dla soli aspartamu i acesulfamu pochodzą od najwyższej dawki

dla jej części składowych, aspartam (E951) i acesulfam-K (E950). Najwyższe

dawki dla obu aspartamu (E951) i acesulfamu-K (E950) nie są przekraczane

przez użycie soli aspartamu i acesulfamu, albo jej samej, albo w połączeniu

z E950 lub E951. Ograniczenia w tej kolumnie są wyrażone jako a) ekwiwalenty

acesulfamu-K lub b) ekwiwalenty aspartamu.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2004.24.65

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2003/115/WE zmieniająca dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych
Data aktu: 22/12/2003
Data ogłoszenia: 29/01/2004
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 29/01/2004