Dyrektywa 2005/70/WE zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz na ich powierzchni

DYREKTYWA KOMISJI 2005/70/WE
z dnia 20 października 2005 r.
zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 5,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz na ich powierzchni(3), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(4), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(5), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Następujące istniejące substancje czynne zostały włączone do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG: glifosat na podstawie dyrektywy Komisji 2001/99/WE(6), chloroprofam na podstawie dyrektywy Komisji 2004/20/WE(7) oraz bromoksynil i joksynil na podstawie dyrektywy Komisji 2004/58/WE(8).

(2) Następujące nowe substancje czynne zostały włączone do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG: dimetenamid-p i flurtamon na podstawie dyrektywy Komisji 2003/84/WE(9); propoksykarbazon i zoksamid na podstawie dyrektywy Komisji 2003/119/WE(10); propoksykarbazon i zoksamid na podstawie dyrektywy Komisji 2004/30/WE(11); chinoksyfen na podstawie dyrektywy Komisji 2004/60/WE(12); mepanipyrim na podstawie dyrektywy Komisji 2004/62/WE(13).

(3) Włączenie do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG rozpatrywanych substancji czynnych opierało się na ocenie przedłożonych informacji dotyczących proponowanego zastosowania. Informacje dotyczące tego zastosowania zostały przedłożone przez niektóre Państwa Członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG. Dostępne informacje zostały poddane analizie i są wystarczające, aby ustalić niektóre najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL).

(4) Wspólnotowe MRL oraz poziomy zalecane przez Kodeks Żywnościowy są ustalane i oceniane według podobnych procedur. W kodeksie znajduje się pewna ilość MRL dla chloroprofamu i glifosatu. W dyrektywie 76/895/EWG znajdują się wspólnotowe MRL dla chloroprofamu (dyrektywa Rady 82/528/EWG)(14) oraz w dyrektywach 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG dla glifosatu (dyrektywa Rady 1998/82/WE)(15). Zostały one uwzględnione podczas określania MRL objętych dostosowaniami na podstawie niniejszej dyrektywy. MRL zawarte w kodeksie, których wycofanie zostanie zalecone w najbliższej przyszłości, nie zostały uwzględnione. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości oparte na MRL zawartych w kodeksie zostały ocenione pod względem ryzyka dla konsumentów. W oparciu o analizy dostępne Komisji nie stwierdzono żadnego ryzyka w przypadku stosowania toksykologicznych punktów końcowych.

(5) Sprawozdania kontrolne Komisji z przeglądu, które zostały przygotowane w związku z włączeniem wymienionych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG, ustaliły dopuszczalne dzienne pobranie (ADI) oraz, jeżeli to konieczne, ostrą dawkę referencyjną (ARfD) dla rozpatrywanych substancji. Narażenie konsumentów produktów spożywczych zawierających rozpatrywane substancje czynne zostało ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono również wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia(16) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin(17) w sprawie przyjętej metodologii. Wyciągnięto wniosek, że zaproponowane MRL nie doprowadzą do przekroczenia ADI i ARfD.

(6) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed wpływem pozostałości wynikających z niedozwolonych zastosowań środków ochrony roślin, tymczasowe MRL powinny zostać określone na niższym poziomie oznaczenia analitycznego w przypadku odpowiednich kombinacji produktów i pestycydów.

(7) Ustanowienie na poziomie Wspólnoty tymczasowych MRL nie stanowi przeszkody dla Państw Członkowskich w ustanowieniu tymczasowych MRL dla wymienionych substancji, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i z jej załącznikiem VI. Uważa się, że okres czterech lat jest wystarczający, by umożliwić dalsze stosowanie danej substancji czynnej. Po upływie tego okresu tymczasowy MRL stanie się ostateczny.

(8) Wobec tego, aby umożliwić właściwy nadzór i kontrolę zakazu ich stosowania oraz ochronę konsumenta, należy dodać lub zamienić wszystkie MRL pochodzące ze stosowania tych środków ochrony roślin do załączników do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG. Jeżeli w załącznikach do powyższych dyrektyw MRL zostały uprzednio określone, należy je odpowiednio zmienić. Jeżeli MRL nie zostały określone do tej pory, należy je ustalić po raz pierwszy.

(9) Glifosat używany jest jako ester lub sól. W przypadku soli glifosatu trimesium pozostałość kation trimethylsulfonium ma również znaczenie toksykologiczne. W związku z tym, należy również ustalić MRL dla tego kationu.

(10) Dlatego też przepisy dyrektywy 76/895/EWG ustalające MRL dla chloroprofamu powinny zostać skreślone.

(11) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywy 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(12) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG skreśla się zapis dotyczący chloroprofamu.

Artykuł  2

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) w części A załącznika II dodaje się zapisy dotyczące bromoksynilu, chloroprofamu, dimetenamidu-p, flazasulfuronu, flurtamonu, joksynilu, mepanipyrimu, propoksykarbazonu, piraklostrobiny, chinoksyfenu, kationu trimethylsulfonium i zoksamidu, jak przewidziano w załączniku I do niniejszej dyrektywy;

2) w części A załącznika II zapis dla glifosatu zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) w części A załącznika II dodaje się zapisy dotyczące bromksynilu, chloroprofamu, joksynilu, piraklostrobiny, chinoksyfenu i kationu trimethylsulfonium, jak określono w załączniku III do niniejszej dyrektywy;

2) w części B załącznika II zapis dla glifosatu zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku IV do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II dodaje się zapisy dotyczące bromoksynilu, chloroprofamu, dimetenamidu-p, flazasulfuronu, flurtamonu, joksynilu, mepanipyrimu, propoksykarbazonu, piraklostrobiny, chinoksyfenu, kationu trimethylsulfonium i zoksamidu, jak określono w załączniku V do niniejszej dyrektywy;

2) w załączniku II zapis dla glifosatu zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku VI do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  5
1.
Państwa Członkowskie przyjmują i publikują przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 21 kwietnia 2006 r. Państwa Członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa Członkowskie stosują wymienione przepisy od dnia 21 kwietnia 2007 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Sposób dokonania takiego odniesienia ustalany jest przez Państwa Członkowskie.

2.
Państwa Członkowskie przekazują Komisji teksty głównych przepisów prawa krajowego przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.
Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  7

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 20 października 2005 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2003/118/WE (Dz.U. L 327 z 16.12.2003, str. 25).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/48/WE (Dz.U. L 219 z 24.8.2005, str. 29).

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2005/48/WE.

(4) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2005/48/WE.

(5) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2005/34/WE (Dz.U. L 125 z 18.5.2005, str. 5).

(6) Dz.U. L 304 z 21.11.2001, str. 14.

(7) Dz.U. L 70 z 9.3.2004, str. 32.

(8) Dz.U. L 120 z 24.4.2004, str. 26.

(9) Dz.U. L 247 z 30.9.2003, str. 20. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 2004/64/WE (Dz.U. L 125 z 28.4.2004, str. 42).

(10) Dz.U. L 325 z 12.12.2003, str. 41.

(11) Dz.U. L 77 z 13.3.2004, str. 50.

(12) Dz.U. L 120 z 24.4.2004, str. 39. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 2004/97/WE (Dz.U. L 301 z 28.9.2004, str. 53).

(13) Dz.U. L 125 z 28.4.2004, str. 38.

(14) Dz.U. L 234 z 9.8.1982, str. 1.

(15) Dz.U. L 290 z 29.10.1998, str. 25.

(16) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

(17) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin dotycząca kwestii związanych ze zmianą załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG (opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin dnia 14 lipca 1998 r.) (http://europa.eu.int/comm/dg24/health/sc/scp/out21_en.html).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Pozostałości pestycydów Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)
Bromoksynil i jego estry wyrażone jako bromoksynil 0,10(p) Kukurydza

0,05(*)(p) Inne zboża

Chloroprofam (chlorprofam i 3-chloroanilina wyrażone jako chloroprofam) 0,02(*)(p)

ZBOŻA

Dimetenamid-P w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów) 0,01(*)(p)

ZBOŻA

Flazasulfuron 0,02(*)(p)

ZBOŻA

Flutarmon 0,02(*)(p)

ZBOŻA

Joksynil i jego estry wyrażony jako joksynil 0,05(*)(p)

ZBOŻA

Mepanipyrim i jego metabolity (2-anilino-4-(2-hydroksypropyl)-6-metylopyrimidina) wyrażone jako mepanipyrim 0,01(*)(p)

ZBOŻA

Propoksykarbazon, jego sole i 2-hydroksypropoksypropoksykarbazon 0,02(*)(p)

ZBOŻA

Piraklostrobina 0,1(p) Pszenica

0,3(p) Jęczmień

0,1(p) Żyto

0,3(p) Owies

0,1(p) Pszenżyto

0,02(*)(p) Inne zboża

Chinoksyfen 0,02(*)(p) Pszenica

0,2(p) Jęczmień

0,02(*)(p) Żyto

0,2(p) Owies

0,02(*)(p) Pszenżyto

0,02(*)(p) Inne zboża

Kation trimethylsulfonium, jako wynik stosowania glifosatu 5(p) Pszenica

10(p) Jęczmień

5(p) Żyto

10(p) Owies

5(p) Pszenżyto

0,05(*)(p) Inne zboża

Zoksamid 0,02(*)(p)

ZBOŻA

(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości (MRL)

zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną

wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 10

listopada 2009 r.

ZAŁĄCZNIK  II

Pozostałości pestycydów Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)
Glifosat 10(p) Pszenica
20(p) Jęczmień
1(p) Kukurydza
10(p) Żyto
20(p) Owies
20(p) Sorgo
10(p) Pszenżyto
0,1(*)(p) Inne zboża
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie

z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną

wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od dnia 10

listopada 2009 r.

ZAŁĄCZNIK  III

Maksymalny poziom w mg/kg (ppm)
Pozostałości pestycydów mięsa, w tym tłuszczu, przetworów z mięsa, podrobów i tłuszczy zwierzęcych wymienione w załączniku I w pozycjach nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 dla mleka i produktów mlecznych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 dla świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 00 i 0408
Bromoksynil i jego estry wyrażony jako bromoksynil mięso 0,05(p); podroby 0,20(p) 0,01(*)(p)
Chloroprofam i 4'-hydroksychloroprofam-O-kwas sulfonowy (4-HSA), wyrażony jako chloroprofam mięso 0,05(*)(p); wątroba 0,05(*)(p); nerki 0,2(p) 0,2(p) -
Joksynil i jego estry wyrażone jako joksynil mięso 0,05(p); podroby 0,20(p) 0,01(*)(p)
Piraklostrobina 0,05(*)(p) 0,01(*)(p) 0,05(*)(p)
Chinoksyfen 0,2(p) 0,05(p) 0,02(*)(p)
Kation trimethylsulfonium, jako rezultat stosowania glifosatu 0,2(p) nerki bydlęce

0,5(p) wątroba bydlęca

0,2(p) mięso bydlęce

0,1(p) nerki drobiowe

0,05(*)(p) inne

0,1(p) 0,01(*)(p)
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f)

dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od

dnia 10 listopada 2009 r.

ZAŁĄCZNIK  IV

Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)
Pozostałości pestycydów mięsa, w tym tłuszczu, przetworów z mięsa, podrobów i tłuszczy zwierzęcych wymienione w załączniku I w pozycjach nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205 00 00, 0206, 0207, ex 0208, 0209 00, 0210, 1601 00 i 1602 dla mleka i produktów mlecznych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 00 i 0406 dla świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 00 i 0408
Glifosat 2(p) nerki bydlęce

0,2(p) wątroba bydlęca

0,5(p) nerki wieprzowe

0,1(p) nerki drobiowe

0,05(*)(p) inne

0,01(*)(p) 0,01(*)(p)
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f)

dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom ten staje się ostateczny od

dnia 10 listopada 2009 r.

ZAŁĄCZNIK  V

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości Bromoksynil i jego estry wyrażone jako bromoksynil Chloroprofam (chloroprofam i 3-chloroanilina, wyrażone jako chloroprofam)(**) Dimetenamid-P w tym inne mieszaniny izomerów składowych (suma izomerów) Flazasulfuron Flurtamon Joksynil i jego estry wyrażone jako joksynil Mepanipyrim i jego metabolity (2-anilino-4-(2-hydroksy-propyl)-6-methylpyri-midine wyrażone jako mepanipyrim) Propoksyka-rbazon, jego sole i 2-hydroksy propoksy- propoksykar bazon, liczone jako propoksykar bazon Piraklo-strobina Chinoksy-fen Kation trimethylsulfonium jako wynik stosowania glifosatu Zoksamid
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy 0,05(*)(P) 0,05(*)(P) 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,02(*)(P)
i) OWOCE CYTRUSOWE 0,02(P) 0,01(*)(P) 1(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P)
Grejpfruty
Cytryny
Limy
Mandarynki (łącznie

z klementynkami i innymi

mieszańcami)

0,05(*)(P)
Pomarańcze 0,5(P)
Pomelo
Pozostałe 0,05(*)(P)
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez) 0,01(*)(P) 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,02(*)(P)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzechy Pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje 1(P)
Orzechy włoskie
Pozostałe 0,02(*)(P)
iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,01(*)(P) 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,02(*)(P)
Jabłka
Groszki
Pigwy
Pozostałe
iv) OWOCE PESTKOWE 0,01(*)(P) 0,01(*)(P) 0,05(*)(P) 0,02(*)(P)
Morele
Wiśnie 0,2(P) 0,3(P)
Brzoskwinie (łącznie z nektarynkami i podobnymi mieszańcami)
Śliwki
Pozostałe 0,02(*)(P) 0,02(*)(P)
v) JAGODY I DROBNE OWOCE 0,05(*)(P)
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 0,02(P) 3(p) 1(P) 5(p)
Winogrona stołowe 0,02(*)(P)
Winogrona do produkcji wina 2(P)
b) Truskawki (inne niż dzikie) 0,01(*)(P) 2(p) 0,5(P) 0,3(P) 0,02(*)(P)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie) 0,01(*)(P) 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P)
Jeżyny
Jeżyny popielice
Skrzyżowanie jeżyny z maliną
Maliny
Pozostałe
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie) 0,01(*)(P) 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 1(P) 0,02(*)(P)
Borówki czarne
Żurawiny
Porzeczki (czerwone, białe i czarne)
Agrest
Pozostałe
e) Dzikie jagody i dzikie owoce 0,01(*)(P) 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P)
vi) RÓŻNE 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P)
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwaty
Liczi
Mango 0,05(P)
Oliwki 0,02(P)
Oliwki (stołowe) - - - - - - - - - - - -
Oliwki (do produkcji oliwy) - - - - - - - - - - 1(P) -
Owoce męczennicy
Ananasy
Papaje 0,05(P)
Pozostałe 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P)
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone 0,05(*)(P) 0,05(*)(P) 0,01(*)(P) 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P)
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,02(*)(P)
Burak
Marchewki 0,2(P)
Seler
Chrzan
Karczochy jerozolimskie
Pasternak 0,2(P)
Pietruszka korzeniowa
Rzodkiewki
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe 0,05(*)(P)
ii) WARZYWA CEBULOWE 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,02(*)(P)
Czosnek 0,2(P)
Cebule 0,2(P) 0,2(P)
Szalotki 0,2(P)
Wiosenna dymka
Pozostałe 0,05(*)(P) 0,02(*)(P)
iii) WARZYWA 0 JADALNYCH OWOCACH 0,05(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P)
a) Psiankowate 0,02(*)(P)
Pomidory 1(P) 0,5(P)
Papryka
Bakłażany
Pozostałe 0,01(*)(P) 0,02(*)(P)
b) Dyniowate - z jadalną skórką 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P)
Ogórki
Korniszony
Cukinie
Pozostałe
c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,01(*)(P) 0,05(P) 0,02(*)(P)
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza słodka 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P)
iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,05(*)(P) 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,02(*)(P)
a) Kwiaty kapustnych
Brokuły
Kalafior
Pozostałe
b) Kapustne głowiaste
Brukselka
Kapusta głowiasta
Pozostałe
c) Kapustne liściaste
Kapusta chińska
Kapusta włoska
Pozostałe
d) Kalarepa
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,05(*)(P) 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,02(*)(P)
a) Sałata i podobne 2(P)
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata
Cykoria
Pozostałe
b) Szpinak i podobne 0,02(*)(P)
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna 0,02(*)(P)
d) Endywia 0,02(*)(P)
e) Zioła 0,02(*)(P)
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka
Seler naciowy
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,05(*)(P) 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,02(*)(P)
Fasola (ze strączkami)
Fasola (bez strączków)
Groch (ze strączkami)
Groch (bez strączków)
Pozostałe
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) 0,05(*)(P) 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,02(*)(P)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler
Koper
Karczochy kuliste
Por
Rabarbar
Pozostałe
viii) GRZYBY 0,05(*)(P) 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P)
a) Grzyby uprawne 0,05(*)(P)
b) Grzyby dzikie 20(P)
3. Nasiona roślin strączkowych 0,05(*)(P) 0,05(*)(P) 0,01(*)(P) 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,3(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,02(*)(P)
Fasola
Soczewica
Groch
Pozostałe
4. Nasiona oleiste 0,1(*)(P) 0,1(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,1 (*) P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,05(*)(P)
Siemię lniane
Orzeszki ziemne
Nasiona maku
Nasiona sezamu
Nasiona słonecznika
Nasiona rzepaku
Soja 10(P)
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Pozostałe 0,05(*)(P)
5. Ziemniaki 0,05(*)(P) 10(**)(p) 0,01(*)(P) 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,01(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,02(*)(P)
Młode ziemniaki
Ziemniaki towarowe
6. Herbata(liście i szypułki,suszone, fermentowane lub inaczej przygotowane Camellia sinensis) 0,1(*)(P) 0,1(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,1(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,05(*)(P) 0,05(*)(P) 0,05(*)(P) 0,05(*)(P)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek 0,1(*)(P) 0,1(*)(P) 0,02(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,1(*)(P) 0,02(*)(P) 0,05(*)(P) 0,05(*)(P) 0,5(*)(P) 0,05(*)(P) 0,05(*)(P)
(*) Wskazuje dolną granice oznaczenia analitycznego.

(**) Definicja pozostałości w ziemniakach jedynie dla chloroprofamu.

(P) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodlnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany,poziom ten stanie się ostateczny od dnia 10 listopada 2009 r.

ZAŁĄCZNIK  VI

Pozostałości pestycydów i maksymalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się maksymalne poziomy pozostałości Glifosat
1) Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane

przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE
Grejpfruty 0,1(p)
Cytryny 0,1(p)
Limy
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami) 0,1(p)
Pomarańcze 0,5(p)
Pomelo
Inne 0,1(*)(p)
ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez) 0,1(*)(p)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzechy Pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,1(*)(p)
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Pozostałe
iv) OWOCE PESTKOWE 0,1(*)(p)
Morele
Wiśnie
Brzoskwinie (łącznie z nektarynkami i podobnymi mieszańcami)
Śliwki
Pozostałe
v) JAGODY I DROBNE OWOCE
a) Winogrona deserowe i do produkcji wina 0,5(p)
Winogrona deserowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (inne niż dzikie) 0,1(*)(p)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie) 0,1(*)(p)
Jeżyny
Jeżyny popielice
Skrzyżowanie jeżyny z maliną
Maliny
Pozostałe
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie) 0,1(*)(p)
Borówki czarne
Żurawiny
Porzeczki (czerwone, białe i czarne)
Agrest
Pozostałe
e) Dzikie jagody i dzikie owoce 0,1(*)(p)
vi) RÓŻNE
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwaty
Liczi
Mango
Oliwki
Oliwki (stołowe)
Oliwki (do produkcji oliwy) 1(p)
Owoce męczennicy
Ananasy
Papaje
Pozostałe 0,05(*)(p)
2) Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,1(*)(p)
Burak
Marchewki
Seler
Chrzan
Karczochy jerozolimskie
Pasternak
Pietruszka korzeniowa
Rzodkiewki
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe
ii) WARZYWA CEBULOWE 0,1(*)(p)
Czosnek
Cebule
Szalotki
Wiosenna dymka
Pozostałe
iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH 0,1(*)(p)
a) Psiankowate
Pomidory
Papryka
Bakłażany
Pozostałe
b) Dyniowate - z jadalną skórką
Ogórki
Korniszony
Cukinie
Pozostałe
c) Dyniowate - z niejadalną skórką
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza słodka
iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,1(*)(p)
a) Kwiaty kapustnych
Brokuły
Kalafior
Pozostałe
b) Kapustne głowiaste
Brukselka
Kapusta głowiasta
Pozostałe
c) Kapustne liściaste
Kapusta chińska
Kapusta włoska
Pozostałe
d) Kalarepa
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,1(*)(p)
a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata
Cykoria
Pozostałe
b) Szpinak i podobne
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna
d) Endywia
e) Zioła
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka
Seler naciowy
Pozostałe
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,1(*)(p)
Fasola (ze strączkami)
Fasola (bez strączków)
Groch (ze strączkami)
Groch (bez strączków)
Pozostałe
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) 0,1(*)(p)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler
Koper
Karczochy kuliste
Por
Rabarbar
Pozostałe
viii) GRZYBY
a) Grzyby uprawne 0,1(*)(p)
b) Grzyby dzikie 50(p)
3) Nasiona roślin strączkowych
Fasola 2(p)
Soczewica
Groch 10(p)
Pozostałe 0,1(*)(p)
4) Nasiona oleiste
Siemię lniane 10(p)
Orzeszki ziemne
Nasiona maku
Nasiona sezamu
Nasiona słonecznika 20(p)
Nasiona rzepaku 10(p)
Soja 20(p)
Nasiona gorczycy 10(p)
Nasiona bawełny 10(p)
Pozostałe 0,1(*)(p)
5) Ziemniaki 0,5(p)
Młode ziemniaki
Ziemniaki towarowe
6) Herbata (liście i szypułki, suszone, fermentowane lub inaczej

przygotowane Camellia sinensis)

2(p)
7) Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i nieskoncentrowany

proszek

0,1(*)(p)
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.
(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4

ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: o ile nie zostaną wprowadzone zmiany, poziom

ten staje się ostateczny od dnia 10 listopada 2009 r.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2005.276.35

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2005/70/WE zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, oraz na ich powierzchni
Data aktu: 20/10/2005
Data ogłoszenia: 21/10/2005
Data wejścia w życie: 10/11/2005