Dyrektywa 2005/26/WE ustanawiająca listę składników żywności lub substancji wstępnie wyłączonych z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE

DYREKTYWA KOMISJI 2005/26/WE
z dnia 21 marca 2005 r.
ustanawiająca listę składników żywności lub substancji wstępnie wyłączonych z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 22 marca 2005 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych(1), w szczególności jej art. 6 ust. 11 akapit drugi,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załącznik IIIa dyrektywy 2000/13/WE ustanawia listę składników żywności, które należy umieścić na etykiecie, jako że mogą wywoływać niepożądane skutki u osób wrażliwych.

(2) Zgodnie z dyrektywą 2000/13/WE Komisja może wstępnie wyłączyć pewne składniki lub produkty z nich wytwarzane z załącznika IIIa do tej dyrektywy, natomiast producenci żywności lub ich stowarzyszenia mogą przeprowadzić badania naukowe w celu ustalenia, czy składniki te lub produkty spełniają warunki ostatecznego wyłączenia ich z załącznika.

(3) Komisja otrzymała 27 wniosków dotyczących 34 składników lub produktów z nich wytwarzanych, z czego 32 objęte są zakresem tej dyrektywy oraz zostały przedstawione do opinii naukowej Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

(4) Na podstawie informacji przedstawionych przez wnioskodawcę oraz innych dostępnych informacji EFSA ustalił, iż niektóre produkty wytwarzane z tych składników nie mogą bądź najprawdopodobniej nie mogą wywoływać niepożądanych skutków u osób wrażliwych. W niektórych przypadkach EFSA uznał, że nie może wyciągnąć ostatecznego wniosku, pomimo że nie wspomniano o żadnych zgłoszonych przypadkach.

(5) Powyższe produkty lub składniki spełniające wspomniane warunki należy zatem tymczasowo wyłączyć z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Składniki oraz substancje wymienione w Załączniku do niniejszej dyrektywy należy wyłączyć z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE do dnia 25 listopada 2007 r.

Artykuł  2
1.
Państwa Członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 21 września 2005 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy.

Państwa Członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa Członkowskie stosują wspomniane przepisy od dnia 25 listopada 2005 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

2.
Państwa Członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.
Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie pierwszego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 21 marca 2005 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str. 29. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2003/89/WE (Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15).

ZAŁĄCZNIK 1

Lista składników żywności lub substancji wstępnie wyłączonych z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE

Składniki Produkty z nich wytwarzane, które zostały wstępnie wyłączone
Zboża - Syropy glukozowe na bazie pszenicy zawierające dekstrozę(1)
zawierające - Maltodekstryny na bazie pszenicy(1)
gluten - Syropy glukozowe na bazie jęczmienia
- Zboża wykorzystywane w destylatach alkoholowych
Jaja - Lizozym (wytwarzany z jaj) stosowany do wina
- Albumina (wytwarzana z jaj) stosowana jako środek klarujący

do win i jabłeczników

Ryby - Żelatyna rybna stosowana jako nośnik preparatów

zawierających witaminy lub karotenoidy oraz aromatów.

- Żelatyna rybna lub karuk stosowane jako środki klarujące do

piwa, jabłecznika i wina

Soja - Olej sojowy i tłuszcz całkowicie rafinowane(1)
- Naturalne mieszane tokoferole (E306), naturalny D-alfa-

tokoferol, naturalny octan D-alfa-tokoferolu, naturalny

bursztynian D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego

- Fitosterole i estry fitosteroli pochodzące z roślinnych olei

sojowych

- Ester stanolu roślinnego produkowany ze steroli olejów

roślinnych pochodzenia sojowego

Mleko - Serwatka wykorzystywana w destylatach alkoholowych
- Laktitol
- Przetwory mleczne (kazeina) wykorzystywane jako środki

klarujące do jabłecznika i wina

Orzechy - Orzechy wykorzystywane w destylatach alkoholowych
- Orzechy (migdały, orzechy włoskie) wykorzystywane (jako

środki aromatyzujące) w wyrobach alkoholowych

Seler - Olej z naci i nasion selera
- Olej żywiczny z nasion selera
Gorczyca - Olej gorczycowy
- Olej z nasion gorczycy
- Olej żywiczny z nasion gorczycy
(1) oraz produkty z nich wytwarzane, stopień, w jakim zostały przetworzone

nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez EFSA dla

odpowiedniego produktu, z którego się wywodzą.

1 Załącznik zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2005/63/WE z dnia 3 października 2005 r. zawierającej sprostowanie nin. dyrektywy (Dz.U.UE.L.05.258.3).

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2005.75.33

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2005/26/WE ustanawiająca listę składników żywności lub substancji wstępnie wyłączonych z załącznika IIIa do dyrektywy 2000/13/WE
Data aktu: 21/03/2005
Data ogłoszenia: 22/03/2005
Data wejścia w życie: 23/03/2005