Dyrektywa 2007/55/WE zmieniająca niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego

DYREKTYWA KOMISJI 2007/55/WE
z dnia 17 września 2007 r.
zmieniająca niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 76/895/EWG z dnia 23 listopada 1976 r. odnoszącą się do ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 5,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(3), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(4), w szczególności jej art. 7,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Komisja została poinformowana, że obecne NDP azynofosu metylowego mogą wymagać zmiany w świetle dostępnych nowych informacji w zakresie toksykologii i spożycia przez konsumentów. Komisja zwróciła się do państwa członkowskiego pełniącego funkcję sprawozdawcy w zakresie azynofosu metylowego zgodnie z dyrektywą Rady 91/414/EWG(5) o przedstawienie wniosku dotyczącego przeglądu wspólnotowych NDP. Wniosek taki został przedłożony Komisji.

(2) Wspólnotowe NDP oraz poziomy zalecane przez Kodeks Żywnościowy są ustalane i oceniane według podobnych procedur. W Kodeksie znajduje się szereg NDP dla azynofosu metylowego. Państwo członkowskie pełniące rolę sprawozdawcy oceniło również wspólnotowe NDP, opracowane na podstawie Kodeksu; oceny dokonano w świetle nowych informacji na temat zagrożeń dla konsumentów.

(3) Długotrwałe i krótkotrwałe narażenie konsumentów na działanie azynofosu metylowego za pośrednictwem produktów spożywczych zostało ponownie zbadane i ocenione zgodnie ze wspólnotowymi procedurami i praktykami, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(6). Na tej podstawie należy ustalić nowe NDP gwarantujące, że nie występuje niedopuszczalne narażenie konsumentów.

(4) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed narażeniem na pozostałości wynikające z nieupoważnionego zastosowania środków ochrony roślin, należy określić tymczasowe NDP dla odpowiednich kombinacji produktów i pestycydów na niższym poziomie granicy oznaczalności.

(5) Należy zatem zmienić NDP określone w załącznikach do dyrektyw 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG, aby zapewnić właściwy nadzór i kontrolę zakazu ich stosowania oraz w celu ochrony konsumenta.

(6) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty na temat nowych NDP, a ich uwagi w tej sprawie zostały uwzględnione.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywy 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 76/895/EWG skreśla się pozycję odnoszącą się do azynofosu metylowego.

Artykuł  2

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem III do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  5

Państwa członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 18 marca 2008 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne dla przestrzegania niniejszej dyrektywy. Państwa członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują te przepisy od dnia 19 marca 2008 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez państwa członkowskie.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  7

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 września 2007 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 340 z 9.12.1976, str. 26. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/8/WE (Dz.U. L 63 z 1.3.2007, str. 9).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/27/WE (Dz.U. L 128 z 16.5.2007, str. 31).

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/28/WE (Dz.U. L 135 z 26.5.2007, str. 6).

(4) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/39/WE (Dz.U. L 165 z 27.6.2007, str. 25).

(5) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/52/WE (Dz.U. L 214 z 17.8.2007, str. 3).

(6) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione), opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG dodaje się wiersz w brzmieniu:
Pozostałości pestycydów Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg
"Azynofos metylowy 0,05(*)

ZBOŻA"

ZAŁĄCZNIK  II

W części A załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG dodaje się wiersz w brzmieniu:
Najwyższe poziomy w mg/kg (ppm)
Pozostałości pestycydów dla tłuszczu zawartego w mięsie,

wyrobach mięsnych, odpadach

poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku

I w pozycjach nr 0201, 0202,

0203, 0204, 0205 00 00, 0206,

0207, ex 0208, 0209 00, 0210,

1601 00 i 1602 (1) (4)

dla mleka krowiego i pełnotłustego

mleka krowiego wymienionych w załączniku i objętych kodem CN nr 0401: dla pozostałych środków

spożywczych wymienionych

w pozycji nr 0401, 0402, 0405 00

i 0406 zgodnie z (2) (4)

dla świeżych jaj w skorupach, dla jaj

ptasich i żółtek jaj wymienionych

w załączniku I w pozycjach nr

0407 00 i 0408 (3) (4)

"Azynofos metylowy 0,01(*) 0,01(*) 0,01(*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności."

ZAŁĄCZNIK  III

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG dodaje się wiersz w brzmieniu:
"Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDP Azynofos metylowy
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy
(i) OWOCE CYTRUSOWE 0,05(*)
Grejpfruty
Cytryny
Limonki
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami)
Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
(ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez) 0,5
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
(iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,5(t)
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Pozostałe
(iv) OWOCE PESTKOWE 0,5(t)
Morele
Wiśnie i czereśnie
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami)
Śliwki
Pozostałe
(v) JAGODY I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina 0,05(*)
Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (inne niż dzikie) 0,5(t)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie) 0,5(t)
Jeżyny
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny
Pozostałe
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)
Borówki czarne
Żurawina 0,1
Porzeczka (czerwona, czarna i biała) 0,5(t)
Agrest 0,5(t)
Pozostałe 0,05(*)
e) Dzikie jagody i dzikie owoce 0,05(*)
(vi) OWOCE RÓŻNE 0,05(*)
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwaty
Liczi
Mango
Oliwki (stołowe)
Oliwki (do produkcji oliwy)
Papaja
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone
(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE 0,05(*)
Buraki
Marchew
Maniok
Seler
Chrzan
Karczoch jerozolimski
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe
(ii) WARZYWA CEBULOWE 0,05(*)
Czosnek pospolity
Cebula
Szalotka
Dymka
Pozostałe
(iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH
a) Rośliny psiankowate 0,05(*)
Pomidory
Papryka
Bakłażan
Ketmia jadalna
Pozostałe
b) Dyniowate - z jadalną skórką
Ogórek 0,2
Korniszon
Cukinia
Pozostałe 0,05(*)
c) Dyniowate - z niejadalną skórką 0,05(*)
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza cukrowa 0,05(*)
(iv) WARZYWA KAPUSTNE 0,05(*)
a) Kapustne kwitnące
Brokuły (w tym odmiana kalabryjska)
Kalafior
Pozostałe
b) Kapustne głowiaste
Brukselka
Kapusta głowiasta
Pozostałe
c) Kapustne liściowe
Kapusta pekińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA 0,05(*)
a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszpunka warzywna
Sałata
Endywia (cykoria endywia)
Rokietta siewna (rukola)
Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy
Pozostałe
b) Szpinak i podobne
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna
d) Cykoria warzywna
e) Zioła
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać
Liście selera
Pozostałe
(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże) 0,05(*)
Fasola (w strąkach)
Fasola (bez strąków)
Groch (w strąkach)
Groch (bez strąków)
Pozostałe
(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże) 0,05(*)
Szparagi
Karczochy
Seler
Koper włoski
Karczochy kuliste
Por
Rabarbar
Pozostałe
(viii) GRZYBY 0,05(*)
a) Grzyby uprawne
b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych 0,05(*)
Fasola
Soczewica
Groch
Łubin
Pozostałe
4. Nasiona oleiste
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku
Ziarna soi
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny 0,2
Nasiona konopi
Pozostałe 0,05(*)
5. Ziemniaki 0,05(*)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane; gat. Camellia sinensis) 0,1(*)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek 0,1(*)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(t) Tymczasowy NDP ważny do dnia 18 września 2008 r. Po tej dacie NDP będzie wynosić 0,05(*) mg/kg, o ile nie zostanie zmieniony dyrektywą lub rozporządzeniem."

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2007.243.41

Rodzaj: Dyrektywa
Tytuł: Dyrektywa 2007/55/WE zmieniająca niektóre załączniki do dyrektyw Rady 76/895/EWG, 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości azynofosu metylowego
Data aktu: 17/09/2007
Data ogłoszenia: 18/09/2007
Data wejścia w życie: 08/10/2007