Decyzja wykonawcza 2011/258/UE zmieniająca decyzję 89/471/EWG zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Niemczech

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 27 kwietnia 2011 r.
zmieniająca decyzję 89/471/EWG zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Niemczech

(notyfikowana jako dokument nr C(2011) 2709)

(Jedynie tekst w języku niemieckim jest autentyczny)

(2011/258/UE)

(Dz.U.UE L z dnia 29 kwietnia 2011 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku")(1), w szczególności jego art. 43 lit. m) w związku z art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzją Komisji 89/471/EWG(2) zatwierdzono kilka metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Niemczech.

(2) Władze niemieckie oświadczyły, że aby uwzględnić postępy poczynione w zakresie hodowli w ciągu ostatnich 15 lat, należy koniecznie zaktualizować krajowe wzory. Ostatnia aktualizacja wzoru dla chudego mięsa stosowanego w urządzeniach do klasyfikacji tusz i w ramach metody "Zwei-Punkt-Meßverfahren" miała miejsce w 1995 r.

(3) Władze niemieckie zwróciły się do Komisji o zgodę na zastąpienie wzorów stosowanych w ramach metod klasyfikacji tusz wieprzowych wykorzystujących urządzenia "General Electric Logiq 200pro", "Autofom I" oraz metodę "Zwei-Punkt-Meßverfahren", a także o zatwierdzenie dwóch nowych metod klasyfikacji tusz wieprzowych przewidzianych do stosowania w Niemczech, jak również przedstawiły szczegółowy opis próbnego rozbioru ze wskazaniem zasad, na których opiera się dana metoda, wyników próbnego rozbioru oraz wzorów wykorzystywanych do oceny zawartości procentowej chudego mięsa w protokole przewidzianym w art. 23 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen(3).

(4) Analiza złożonego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie przedmiotowych metod klasyfikacji w Niemczech.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 89/471/EWG.

(6) W związku z technicznymi okolicznościami wdrażania nowych urządzeń i nowych wzorów, metody klasyfikacji tusz wieprzowych zatwierdzone na mocy niniejszej decyzji powinny obowiązywać od dnia 4 października 2011 r.

(7) Nie należy zezwalać na jakiekolwiek zmiany w urządzeniach lub metodach klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją Komisji.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

W decyzji 89/471/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) art. 1a otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1a

Na zasadzie odstępstwa od art. 1 ust. 2 i 3 zatwierdza się stosowanie w Niemczech następujących metod klasyfikacji tusz wieprzowych zgodnie z pkt 1 sekcji B.IV załącznika V do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007(*):

- urządzenie »Autofom I« oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części III załącznika,

- urządzenie »Autofom III« oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części IV załącznika,

- urządzenie »CSB Image Meater« oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części V załącznika.

______

(*) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.";

2) w załączniku wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 4 października 2011 r.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Federalnej Niemiec.

Sporządzono w Brukseli dnia 27 kwietnia 2011 r.

W imieniu Komisji
Dacian CIOLOȘ
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 233 z 10.8.1989, s. 30.

(3) Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do decyzji 89/471/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) w części I (skaner ultradźwiękowy GE Logiq 200pro) pkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMP = 60,98501 - 0,85831*x1 + 0,16449*x2

gdzie:

LMP = zacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

x1 = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 7 centymetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy pomiędzy drugim i trzecim żebrem od dołu,

x2 = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co x1.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 120 kilogramów.";

2) w części II (Zwei-Punkt-Meßverfahren (ZP)) pkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMP = 58,10122 - 0,56495*F + 0,13199*M

gdzie:

LMP = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

F - pomiar okrywy tłuszczowej, minimalna grubość widocznej warstwy tłuszczu (łącznie ze skórą) okrywającej mięsień pośladkowy średni (gluteus medius) na linii środkowej podzielonej tuszy (w milimetrach),

M - pomiar grubości warstwy mięsa, robiony (w milimetrach) w miejscu, gdzie odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia pośladkowego średniego (gluteus medius) i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego jest najkrótsza.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 120 kilogramów.";

3) część III (W pełni automatyczne urządzenie ultradźwiękowe do klasyfikacji tusz (Autofom)) otrzymuje brzmienie:

"CZĘŚĆ III

Autofom I

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest za pomocą urządzenia znanego pod nazwą »Autofom I«.

2. Urządzenie to jest wyposażone w szesnaście przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (Carometec A/S), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm.

Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny grzbietowej, grubości mięśnia i związanych z nimi parametrów.

Wyniki pomiarów przeliczane są za pomocą komputera na szacunkową zawartość chudego mięsa wyrażoną w procentach.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 31 zmiennych za pomocą następującego wzoru:

LMP = 63,95382561 - 0,11923455*IP001 - 0,09558979*IP002 - 0,10584604*IP007 - 0,05155666*IP009 - 0,13640649*IP016 - 0,14213204*IP022 + 0,03049588*IP030 + 0,01790568*IP032 + 0,01105555*IP038 - 0,16701099*IP042 - 0,06005469*IP071 - 0,22169624*IP079 + 0,06666878*IP084 + 0,05392766*IP086 - 0,21648737*IP090 - 0,26525617*IP091 - 0,09417923*IP092 - 0,01909767*IP093 - 0,01964313*IP094 - 0,02064380*IP095 - 0,01600385*IP096 - 0,01119575*IP103 - 0,00827959*IP109 - 0,00687431*IP111 - 0,00757384*IP112 + 0,01885055*IP113 + 0,06095365*IP115 + 0,05703606*IP116 + 0,04184455*IP120 + 0,04682307*IP121 + 0,03958671*IP122

gdzie:

LMP = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

IP001, IP002, IP007...IP122 to zmienne mierzone za pomocą urządzenia Autofom I.

4. Zawartość chudego mięsa w tuszy można także obliczyć na podstawie 3 wartości T (głównych zmiennych składowych) za pomocą następującego wzoru:

LMP = 58,31148999 + 1,16880438*T1 + 0,66490881*T2 + 0,60981266*T3

gdzie:

LMP = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

T1, T2, T3 = główne zmienne składowe wyliczane na podstawie 31 zmiennych z ust. 3.

5. Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez władze niemieckie zgodnie z art. 23 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008(*).

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 120 kilogramów.

______

(*) Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3.";

4) dodaje się części IV i V w brzmieniu:

"CZĘŚĆ IV

Autofom III

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest za pomocą urządzenia znanego pod nazwą »Autofom III«.

2. Urządzenie to jest wyposażone w szesnaście przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (Carometec A/S), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm.

Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny grzbietowej, grubości mięśnia i związanych z nimi parametrów.

Wyniki pomiarów przeliczane są za pomocą komputera na szacunkową zawartość chudego mięsa wyrażoną w procentach.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 5 zmiennych za pomocą następującego wzoru:

LMP = 65,21715434 - 0,23517230*R2P2 - 0,23350031*R2P6 - 0,25098775*R2P10 - 0,10926670*R2P13 + 0,19342930*R3P5

gdzie:

LMP = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

R2P2 - średnia ważona dwóch pomiarów grubości okrywy tłuszczowej bez skóry (w milimetrach), ważona odpowiednio w proporcji 2/3 i 1/3,

R2P6 - średnia ważona dwóch pomiarów minimalnej grubości okrywy tłuszczowej (w milimetrach), ważona odpowiednio w proporcji 2/3 i 1/3,

R2P10 - minimalna grubość okrywy tłuszczowej w przekroju poprzecznym (w milimetrach),

R2P13 - wstępna ocena rozmiaru tuszy,

R3P5 - maksymalna wartość pomiaru grubości warstwy mięsa (maksymalna wartość pomiaru na wysokości żeber odjąć minimalna wartość pomiaru grubości okrywy tłuszczowej w przeliczeniu na milimetry).

4. Opis punktów pomiarowych znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez władze niemieckie zgodnie z art. 23 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 120 kilogramów.

CZĘŚĆ V

CSB Image Meater

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest za pomocą urządzenia znanego pod nazwą »CSB Image-Meater«.

2. CSB Image-Meater składa się w szczególności z kamery wideo, komputera osobistego wyposażonego w kartę graficzną, ekranu, drukarki, mechanizmu sterującego, mechanizmu wyzwalającego i interfejsów. Wszystkie 3 zmienne wykorzystywane przez urządzenie Image-Meater mierzone są na linii cięcia w okolicach szynki (około mięśnia pośladkowego średniego (gluteus medius)).

Wyniki pomiarów przeliczane są za pomocą komputera na szacunkową zawartość chudego mięsa wyrażoną w procentach.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMP = 68,06616 - 0,45829*MS + 0,11278*MF - 0,25545*WL

gdzie:

LMP = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

MS - średnia z pomiaru grubości okrywy tłuszczowej powyżej (grzbietowej części) mięśnia pośladkowego średniego (gluteus medius) (w milimetrach),

MF - średnia z pomiaru grubości warstwy mięsa - na długości mięśnia pośladkowego średniego (gluteus medius) (w milimetrach),

WL - średnia długość czterech trzonów lędźwiowych mięśnia pośladkowego średniego (gluteus medius) mierzonych w kierunku do głowy (w milimetrach).

4. Opis punktów pomiarowych znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez władze niemieckie zgodnie z art. 23 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 120 kilogramów."

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2011.110.29

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja wykonawcza 2011/258/UE zmieniająca decyzję 89/471/EWG zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Niemczech
Data aktu: 27/04/2011
Data ogłoszenia: 29/04/2011