uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może zostać zmieniony zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającym jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 .
(3) Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.
(4) W dniu 3 lutego 2012 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie wyciągów z rozmarynu (E 392) jako przeciwutleniacza w wyrobach mięsnych, w przetworzonym niepoddanym i poddanym obróbce cieplnej mięsie o niskiej zawartości tłuszczu, przetworzonych rybach i produktach rybołówstwa o niskiej zawartości tłuszczu, w tym mięczakach i skorupiakach, po czym udostępniono go państwom członkowskim.
(5) Przeciwutleniacze to substancje, które chronią żywność przed pogorszeniem jakości na skutek utleniania, takim jak jełczenie tłuszczu czy zmiana barwy. Obecne maksymalne poziomy stosowania wyciągów z rozmarynu (E 392) dopuszczone w przetworzonym mięsie oraz w przetworzonych rybach i produktach rybołówstwa, w tym mięczakach i skorupiakach, ustanowiono w oparciu o zawartość tłuszczu w odnośnych kategoriach żywności (z wyjątkiem kiełbas suszonych oraz mięsa suszonego). Dopuszczony maksymalny poziom stosowania wyciągów z rozmarynu (E 392), który ustalono w oparciu o zawartość tłuszczu w odnośnych kategoriach żywności, nie zapewnia wystarczającej ochrony żywności o niskiej zawartości tłuszczu ze względu na minimalną krytyczną dawkę tego przeciwutleniacza konieczną do osiągnięcia pożądanego skutku. Obecnie możliwe jest stosowanie wyciągów z rozmarynu (E 392) w skutecznych dawkach w produktach o wyższej zawartości tłuszczu. Także produkty o niskiej zawartości tłuszczu mogą jednak ulec daleko idącemu utlenieniu z powodu dużego udziału nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego powodu maksymalny poziom stosowania wyciągów z rozmarynu (E 392) należy ustalić na poziomie 15 mg/kg dla produktów o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 10 %, a dla produktów o zawartości tłuszczu wyższej niż 10 % - utrzymać dopuszczony maksymalny poziom wynoszący 150 mg/kg wyrażony w przeliczeniu na zawartość tłuszczu.
(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") zbadał w 2008 r. bezpieczeństwo wyciągów z rozmarynu (E 392) przy stosowaniu jako dodatek do żywności 3 i uznał, że proponowane zastosowania oraz poziomy nie budzą obaw co do bezpieczeństwa. W ramach konserwatywnego szacunku narażenia z dietą Urząd założył, że wyciąg z rozmarynu będzie stosowany na maksymalnym poziomie stosowania (tj. na poziomie 150 mg/kg w przetworzonym mięsie, drobiu oraz produktach z ryb/owoców morza) we wszystkich proponowanych środkach spożywczych w każdej kategorii żywności. Założenie to obejmowało również mięso przetworzone niepoddane i poddane obróbce cieplnej oraz przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 10 %.
(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ustalenie maksymalnego poziomu stosowania wyciągów z rozmarynu (E 392) na poziomie 15 mg/kg w odniesieniu do mięsa przetworzonego niepoddanego i poddanego obróbce cieplnej oraz przetworzonych ryb i produktów rybołówstwa, w tym mięczaków i skorupiaków, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 10 % stanowi zgodnie ze wspomnianą wcześniej opinią Urzędu z 2008 r. aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka i w związku z tym zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.
(8) W związku z powyższym należy odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(2008) 721, 1-29.
(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 26 lipca 2013 r.
W imieniu Komisji | |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2013.202.8 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie 723/2013 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania wyciągów rozmarynu (E 392) w niektórych produktach mięsnych o niskiej zawartości tłuszczu i produktach rybnych |
Data aktu: | 26/07/2013 |
Data ogłoszenia: | 27/07/2013 |
Data wejścia w życie: | 16/08/2013 |