uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności 1 , w szczególności jego art. 2 ust. 3,
(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 2 ustalono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
(2) Panel naukowy ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym (panel CONTAM) Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął w dniu 18 marca 2010 r. opinię dotyczącą występowania ołowiu w żywności 3 . Panel CONTAM zidentyfikował neurotoksyczność rozwojową u małych dzieci oraz choroby układu krążenia i nefrotoksyczność u dorosłych jako możliwe krytyczne szkodliwe działania ołowiu stanowiące podstawę oceny ryzyka. Ponadto wskazał on, że ochrona dzieci i kobiet w wieku rozrodczym przed potencjalnym ryzykiem skutków neurorozwojowych wystarczy, aby chronić wszystkie populacje przed innymi niekorzystnymi skutkami oddziaływania ołowiu. Należy zatem zmniejszyć narażenie z dietą na ołów w żywności poprzez obniżenie istniejących najwyższych dopuszczalnych poziomów i określenie dodatkowych najwyższych dopuszczalnych poziomów ołowiu w odpowiednich artykułach.
(3) Obowiązują już najwyższe dopuszczalne poziomy dla preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt. Aby w dalszym stopniu gwarantować ciągłe obniżanie narażenia z dietą niemowląt i małych dzieci, należy obniżyć obowiązujące najwyższe dopuszczalne poziomy i ustanowić nowe najwyższe dopuszczalne poziomy w odniesieniu do przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci, żywności specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i małych dzieci oraz w odniesieniu do napojów, które są konsumowane w dużych ilościach przez tę szczególnie wrażliwą grupę konsumentów.
(4) Nowe dane o występowaniu wskazują, że niektóre z obecnych zwolnień z domyślnych najwyższych dopuszczalnych poziomów nie są już konieczne, ponieważ zgodność z domyślnymi najwyższymi dopuszczalnymi poziomami może zostać osiągnięta przez stosowanie dobrych praktyk, lub że osiągalne byłyby niższe najwyższe dopuszczalne poziomy. Szczegółowe najwyższe dopuszczalne poziomy nie są już zatem konieczne dla warzyw kapustnych innych niż kapustne liściowe, świeżych warzyw strączkowych, większości jagód i drobnych owoców, podczas gdy obowiązujące najwyższe dopuszczalne poziomy powinny zostać obniżone w odniesieniu do głowonogów, większości warzyw owocowych, większości soków owocowych, wina lub wina aromatyzowanego.
(5) W przypadku salsefii trudno osiągnąć zgodność z obecnymi najwyższymi dopuszczalnymi poziomami. Ponieważ spożycie tego artykułu jest niskie, a jego wpływ na narażenie ludzi nieznaczny, należy zwiększyć najwyższe dopuszczalne poziomy ołowiu dla salsefii.
(6) Nieregularne ustalenia dotyczące wysokich poziomów ołowiu w miodzie spowodowały działania państw członkowskich w zakresie egzekwowania przepisów przy różnych poziomach ołowiu. Różnice w przepisach przyjętych przez państwa członkowskie mogą utrudniać funkcjonowanie wspólnego rynku, w związku z czym należy ustalić zharmonizowany najwyższy dopuszczalny poziom ołowiu w miodzie.
(7) Ponieważ spożycie herbaty i naparów ziołowych może być ważnym czynnikiem narażenia z dietą, należy określić najwyższy dopuszczalny poziom w odniesieniu do tych artykułów. Z uwagi na brak danych na temat suchych liści herbaty oraz suchych części innych roślin do przygotowywania naparów ziołowych, które to dane umożliwiałyby ustalenie takiego najwyższego dopuszczalnego poziomu, należy jednak zgromadzić dane o występowaniu w celu ewentualnego ustanowienia szczegółowego najwyższego dopuszczalnego poziomu w przyszłości.
(8) Przepisy dotyczące produktów zbożowych przetworzonych, żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego zostały zastąpione, przez co konieczne stały się zmiany w niektórych przypisach.
(9) Państwa członkowskie i podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze powinny dysponować wystarczającym czasem na dostosowanie do nowych najwyższych dopuszczalnych poziomów ustanowionych niniejszym rozporządzeniem. Data rozpoczęcia stosowania najwyższych dopuszczalnych poziomów ołowiu powinna zatem zostać odroczona.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 25 czerwca 2015 r.
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2015.161.9 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie 2015/1005 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów ołowiu w niektórych środkach spożywczych |
Data aktu: | 25/06/2015 |
Data ogłoszenia: | 26/06/2015 |
Data wejścia w życie: | 16/07/2015 |