Rozporządzenie wykonawcze 2016/534 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2016/534
z dnia 31 marca 2016 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 1 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (EWG) nr 2658/87 ustalono nomenklaturę towarową (zwaną dalej "Nomenklaturą scaloną"), znajdującą się w załączniku I do tego rozporządzenia.

(2) Produkty mleczarskie objęte działem 4 obejmują permeaty mleczarskie, które są produktami mlecznymi charakteryzującymi się wysoką zawartością laktozy i są uzyskiwane przez usunięcie tłuszczów mleka i białek mleka z mleka, serwatki, śmietany lub słodkiej maślanki lub z podobnych surowców przez ultrafiltrację lub inne techniki przetwarzania.

(3) Istnieją rozbieżne opinie w sprawie klasyfikacji permeatów serwatki i mleka do podpozycji w pozycji 0404. W celu zapewnienia pewności prawa należy zatem doprecyzować zakres podpozycji 0404 10 i 0404 90 w odniesieniu do tych produktów.

(4) "Permeat serwatki" i "permeat mleka" można rozróżnić przez wykrycie lub niewykrycie substancji związanych z produkcją serwatki. Należy zatem użyć tego kryterium wraz z kryterium organoleptycznym do celów rozróżnienia permeatów serwatki i mleka.

(5) Podpozycja 0404 10 powinna obejmować "permeat serwatki", który jest produktem o zazwyczaj lekko kwaśnym zapachu, otrzymywanym przez ultrafiltrację serwatki lub mieszanin naturalnych składników serwatki. Klasyfikacja permeatów mleczarskich do tej podpozycji powinna być uwarunkowana obecnością w produkcie substancji związanych z produkcją serwatki (np. kwasu mlekowego, mleczanów i glikomakropeptydów).

(6) Podpozycja 0404 90 powinna obejmować "permeat mleka", który jest produktem otrzymywanym przez ultrafiltrację mleka o zazwyczaj mlecznym zapachu. Klasyfikacja permeatów mleczarskich do tej podpozycji powinna być uwarunkowana ograniczonym ilościowo poziomem lub brakiem w tym produkcie substancji związanych z produkcją serwatki.

(7) Metoda referencyjna wykrywania kwasu mlekowego i mleczanów (metoda ISO 8069:2005) została określona w części A załącznika I do rozporządzenia Komisji (WE) nr 273/2008 2 , a metoda referencyjna wykrywania serwatki podpuszczkowej (tj. występowania makropeptydów kazeinowych, takich jak glikomakropeptydy) -w załączniku XII do tego rozporządzenia. Metody te powinny być również stosowane do prawidłowej klasyfikacji produktów objętych niniejszym rozporządzeniem.

(8) W celu zapewnienia prawidłowej klasyfikacji przedmiotowych produktów należy zatem dodać nowe uwagi dodatkowe do działu 4 części drugiej Nomenklatury scalonej, aby zapewnić jednolitą interpretację w całej Unii.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2658/87.

(10) Komitet Kodeksu Celnego nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W dziale 4 części drugiej Nomenklatury scalonej, zawartej w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87, dodaje się uwagi dodatkowe 3 i 4 w brzmieniu:

"3. Produkty mleczarskie objęte działem 4 obejmują permeaty mleczne, które są produktami mlecznymi charakteryzującymi się wysoką zawartością laktozy i są otrzymywane przez usunięcie tłuszczów mleka i białek mleka z mleka, serwatki, śmietany lub słodkiej maślanki lub z podobnych surowców przez ultrafiltrację lub inne techniki przetwarzania.

4. Na potrzeby podpozycji 0404 10 i 0404 90 stosuje się, co następuje:

Permeaty mleka i permeaty serwatki można rozróżnić analitycznie przez obecność substancji (np. kwasu mlekowego, mleczanów i glikomakropeptydów), które są związane z produkcją serwatki.

Podpozycja 0404 10 obejmuje "permeat serwatki", który jest produktem o zazwyczaj lekko kwaśnym zapachu i jest otrzymywany z serwatki lub mieszanin naturalnych składników serwatki przez ultrafiltrację lub inne techniki przetwarzania.

Obecność substancji związanych z produkcją serwatki (np. kwasu mlekowego, mleczanów i glikomakropeptydów) jest warunkiem do zaklasyfikowania permeatów serwatki do tej podpozycji.

Podpozycja 0404 90 obejmuje "permeat mleka", który jest produktem o zazwyczaj mlecznym zapachu, otrzymywanym z mleka przez ultrafiltrację lub inne techniki przetwarzania. Ograniczony ilościowo poziom lub brak kwasu mlekowego i mleczanów (maksymalnie 0,1 % masy w permeatach mleka w postaci proszku lub maksymalnie 0,015 % masy w permeatach mleka w postaci płynnej) oraz brak glikomakropeptydów są warunkami do zaklasyfikowania permeatów mleka do podpozycji 0404 90.

Metodą, która ma być stosowana do wykrywania mleczanów jest metoda ISO 8069:2005, a metodą do wykrywania serwatki podpuszczkowej (tj. obecność makropeptydów kazeinowych, takich jak glikomakropeptydy) jest metoda określona w załączniku XII do rozporządzenia Komisji (WE) nr 273/2008 * .".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 31 marca 2016 r.

W imieniu Komisji,

za Przewodniczącego,

Stephen QUEST
Dyrektor Generalny ds. Podatków i Unii Celnej
1 Dz.U. L 256 z 7.9.1987, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 273/2008 z dnia 5 marca 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w odniesieniu do metod analizy oraz oceny jakości mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. L 88 z 29.3.2008, s. 1).
*Rozporządzenie Komisji (WE) nr 273/2008 z dnia 5 marca 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w odniesieniu do metod analizy oraz oceny jakości mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. L 88 z 29.3.2008, s. 1).

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2016.89.6

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2016/534 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej
Data aktu: 31/03/2016
Data ogłoszenia: 06/04/2016
Data wejścia w życie: 26/04/2016