(Dz.U.UE L z dnia 6 maja 2017 r.)
Strona 30, załącznik powinien mieć brzmienie:
"ZAŁĄCZNIK
Niezależnie od reguł interpretacji Nomenklatury scalonej treść opisu produktów w piątej kolumnie tabeli należy rozumieć jedynie jako wskazówkę.
System preferencyjny jest ustalany, w kontekście niniejszego załącznika, przez zakres kodów CN określonych w trzeciej kolumnie tabeli, mających zastosowanie w chwili przyjęcia niniejszego rozporządzenia. Gdy wskazane są kody ex CN, system preferencyjny należy określić poprzez łączne zastosowanie kodów CN i odpowiedniego opisu w piątej kolumnie tabeli.
Numer porządkowy | Kod CN | Podpozycje kodów TARIC | Opis produktów | Okres kontyngentowy | Wielkość kontyngentu (waga netto w tonach, o ile nie postanowiono inaczej) | Stawka celna dla kontyngentu | |
09.7525 | 0703 20 00 | Czosnek, świeży lub schłodzony | 1.1-31.12 | 500 | 0 | ||
09.7526 | 0710 40 00 | Kukurydza cukrowa, niepoddana obróbce cieplnej lub ugotowana na parze lub w wodzie, zamrożona | 1.1-31.12 | 300 | 0 | ||
2004 90 10 2005 80 00 |
Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata), przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż octem lub kwasem octowym | ||||||
09.7527 | 0711 51 00 | Grzyby z rodzaju Agaricus, zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia | 1.1-31.12 | 100 | 0 | ||
2003 10 20 2003 10 30 |
Grzyby z rodzaju Agaricus, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym | ||||||
09.7528 | 0711 90 30 | Kukurydza cukrowa, zakonserwowana tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadająca się w tym stanie do bezpośredniego spożycia | 1.1-31.12 | 400 | 0 | ||
2001 90 30 | Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata), przetworzona lub zakonserwowana octem lub kwasem octowym | ||||||
2008 99 85 | Kukurydza, przetworzona lub zakonserwowana, niezawierająca dodatku alkoholu ani cukru (z wyłączeniem kukurydzy cukrowej (Zea mays var. saccharata)) | ||||||
09.7529 | 1005 90 00 | Kukurydza (z wyłączeniem nasion) | 1.1-31.12 | 37 000 (1) | 0 | ||
1102 20 | Mąka kukurydziana | ||||||
09.7530 |
1006 10 30 1006 10 50 1006 10 71 1006 10 79 1006 20 1006 30 1006 40 |
Ryż (z wyłączeniem ryżu niełuskanego, do siewu) | 1.1-31.12 | 5 000 | 0 | ||
09.7531 | 1108 14 00 | Skrobia z manioku (cassava) | 1.1-31.12 | 3 000 | 0 | ||
09.7532 |
1701 13 1701 14 |
Surowy cukier trzcinowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiących | 1.1-31.12 | 15 000 (2) | 0 | ||
09.7533 |
1701 91 1701 99 |
Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, inny niż cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiących | 1.1-31.12 |
10 000 ton wyrażonych w ekwiwalencie cukru surowego (3) |
0 | ||
1702 30 | Glukoza w postaci stałej i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20 % masy fruktozy | ||||||
1702 40 90 | Glukoza w postaci stałej i syrop glukozowy, niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących, i zawierające w stanie suchym co najmniej 20 % ale mniej niż 50 % masy fruktozy (z wyłączeniem izoglukozy i cukru inwertowanego) | ||||||
1702 50 | Fruktoza chemicznie czysta, w postaci stałej | ||||||
1702 90 30 1702 90 50 1702 90 71 1702 90 75 1702 90 79 1702 90 80 1702 90 95 |
Pozostałe cukry (z wyłączeniem laktozy i syropu laktozowego, cukru klonowego i syropu klonowego, glukozy i syropu glukozowego, fruktozy i syropu fruktozowego oraz maltozy chemicznie czystej), włącznie z cukrem inwertowanym oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50 % masy fruktozy | ||||||
Ex | 1704 90 99 |
91 99 |
Pozostałe wyroby cukiernicze, niezawierające kakao, zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | ||||
1806 10 30 1806 10 90 |
Proszek kakaowy, zawierający 65 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | ||||||
Ex | 1806 20 95 | 90 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg, zawierające mniej niż 18 % masy masła kakaowego (z wyłączeniem proszku kakaowego, polewy czekoladowej smakowej i okruchów czekolady mlecznej), zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | ||||
Ex | 1901 90 99 | 36 | Pozostałe przetwory spożywcze, zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | ||||
Ex | 2006 00 31 | 90 | Wiśnie i czereśnie, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane), zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | ||||
Ex | 2006 00 38 |
19 89 |
Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin (z wyłączeniem imbiru, wiśni i czereśni, owoców tropikalnych i orzechów tropikalnych), zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane), zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | ||||
Ex | 2007 91 10 | 90 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej (z wyłączeniem przetworów homogenizowanych), zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) | ||||
Ex | 2007 99 20 | 90 | |||||
Ex | 2007 99 31 |
95 99 |
|||||
Ex | 2007 99 33 |
95 99 |
|||||
Ex | 2007 99 35 |
95 99 |
|||||
Ex | 2007 99 39 |
02 04 06 17 19 24 27 30 34 37 40 44 47 52 56 75 85 |
|||||
Ex | 2009 11 11 |
19 99 |
Soki owocowe i soki warzywne, o wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru przekraczającej 30 % masy | ||||
2009 11 91 | |||||||
Ex | 2009 19 11 |
29 39 59 79 |
|||||
2009 19 91 | |||||||
Ex | 2009 29 11 |
19 99 |
|||||
2009 29 91 | |||||||
Ex | 2009 39 11 |
19 99 |
|||||
2009 39 51 | |||||||
2009 39 91 | |||||||
Ex | 2009 49 11 |
19 99 |
|||||
2009 49 91 | |||||||
Ex | 2009 81 11 | 90 | |||||
2009 81 51 | |||||||
Ex | 2009 89 11 |
19 99 |
|||||
Ex | 2009 89 35 |
29 39 59 79 |
|||||
2009 89 61 | |||||||
2009 89 86 | |||||||
Ex | 2009 90 11 | 90 | Mieszanki soków, o wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto i o zawartości dodatku cukru przekraczającej 30 % masy | ||||
Ex | 2009 90 21 |
19 99 |
|||||
2009 90 31 | |||||||
2009 90 71 | |||||||
2009 90 94 | |||||||
Ex | 2101 12 98 | 92 | Przetwory na bazie kawy, herbaty lub maté, zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | ||||
Ex | 2101 20 98 | 85 | |||||
Ex | 2106 90 98 |
26 33 34 38 53 55 |
Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | ||||
Ex | 3302 10 29 | 10 | Preparaty na bazie substancji zapachowych, zawierające wszystkie środki aromatyzujące charakterystyczne dla napojów, w rodzaju stosowanych do produkcji napojów, o rzeczywistym stężeniu objętościowym alkoholu nieprzekraczającym 0,5 % obj., zawierające 1,5 % masy tłuszczu z mleka lub więcej, 5 % masy glukozy lub skrobi lub więcej, zawierające 70 % masy sacharozy lub więcej (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza | ||||
09.7534 | 2208 40 51 | Rum o zawartości lotnych substancji, innych niż alkohol etylowy i metylowy, równej lub przekraczającej 225 g na hektolitr czystego alkoholu (z tolerancją 10 %), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry | 1.1-31.12 | 250 hektolitrów (4) | 0 | ||
2208 40 99 | Rum, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry, o wartości nieprzekraczającej 2 EUR za litr czystego alkoholu | ||||||
(1) Począwszy od dnia 1 stycznia 2018 r., wielkość kontyngentu podlega corocznemu zwiększeniu o 1 110 ton metrycznych. (2) Począwszy od dnia 1 stycznia 2018 r., wielkość kontyngentu podlega corocznemu zwiększeniu o 450 ton metrycznych. (3) Począwszy od dnia 1 stycznia 2018 r., wielkość kontyngentu podlega corocznemu zwiększeniu o 150 ton metrycznych wyrażonych w ekwiwalencie cukru surowego. (4) Począwszy od dnia 1 stycznia 2018 r., wielkość kontyngentu podlega corocznemu zwiększeniu o 10 hektolitrów.". |
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2017.118.30 |
Rodzaj: | Sprostowanie |
Tytuł: | Sprostowanie do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2017/754 z dnia 28 kwietnia 2017 r. otwierającego unijne kontyngenty taryfowe na niektóre produkty rolne i przetworzone produkty rolne pochodzące z Ekwadoru i określającego sposób zarządzania tymi kontyngentami |
Data aktu: | 06/05/2017 |
Data ogłoszenia: | 06/05/2017 |
Data wejścia w życie: | 01/01/2017 |