Rozporządzenie delegowane 2017/670 uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 w odniesieniu do dopuszczalnych procesów wyrobu w celu uzyskiwania aromatyzowanych produktów sektora wina

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2017/670
z dnia 31 stycznia 2017 r.
uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 w odniesieniu do dopuszczalnych procesów wyrobu w celu uzyskiwania aromatyzowanych produktów sektora wina

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 z dnia 26 lutego 2014 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina 1 , w szczególności jego art. 4 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Aromatyzowane produkty sektora wina to tradycyjne produkty w Unii, które stanowią ważny sektor dla producentów i konsumentów oraz istotny rynek zbytu z punktu widzenia unijnego rolnictwa. W art. 4 rozporządzenia (UE) nr 251/2014 ustanowiono wymogi, ograniczenia i opisy, zgodnie z którymi należy wytwarzać wina aromatyzowane. Ponadto uprawniono w nim Komisję do przyjęcia aktu delegowanego dotyczącego określenia dopuszczalnych procesów wyrobu w celu uzyskiwania aromatyzowanych produktów sektora wina.

(2) Aby zagwarantować wysoki poziom ochrony konsumentów, zapobiec oszukańczym praktykom i zapewnić uczciwą konkurencję między producentami, należy ustanowić jasne kryteria dotyczące wyrobu aromatyzowanych produktów sektora wina. Ponadto zgodnie z art. 4 rozporządzenia (UE) nr 251/2014 Komisja musi uwzględnić procesy wyrobu zalecane i opublikowane przez Międzynarodową Organizację ds. Winorośli i Wina (OIV).

(3) Procesy wyrobu aromatyzowanych produktów sektora wina zalecane i opublikowane przez OIV wyszczególniono w zaleceniu OIV OENO 439-2012 i powinny one stanowić punkt odniesienia przy określeniu procesów wyrobu dopuszczalnych w Unii. Z konsultacji z ekspertami państw członkowskich i przedstawicielami sektora odnośnych produktów wynika jednak, że niektóre z tych procesów nie odzwierciedlają całkowicie tradycyjnych praktyk wyrobu w Unii. Należy je zatem dostosować i uzupełnić, aby lepiej odpowiadały potrzebom producentów, jeśli chodzi o metody wyrobu, oraz oczekiwaniom konsumentów pod względem jakości produktów,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Procesy wyrobu aromatyzowanych produktów sektora wina

Dopuszczalne procesy wyrobu w celu uzyskiwania aromatyzowanych produktów sektora wina, o których mowa w rozporządzeniu (UE) nr 251/2014, wymieniono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 31 stycznia 2017 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

Wykaz dozwolonych procesów wyrobu, o których mowa w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 251/2014

Nr Proces wyrobu Cel Warunki stosowania Wymogi
1 Zakwaszanie i odkwaszanie Zwiększenie lub zmniejszenie kwasowości miareczkowej i kwasowości rzeczywistej (obniżenie albo wzrost pH) w celu uzyskania swoistych organoleptycznych cech charakterystycznych i zwiększenia stabilności. - Proces elektromembranowy

- Obróbka wymieniaczami kationowymi

W przypadku procesu elektromembranowego wykorzystywanego w celu zakwaszania stosuje się odpowiednio wymogi określone w dodatku 14 do rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009 (1).

W przypadku procesu elektromembranowego wykorzystywanego w celu odkwaszania stosuje się odpowiednio wymogi określone w dodatku 17 do rozporządzenia (WE) nr 606/2009.

W przypadku obróbki wymieniaczami kationowymi stosuje się odpowiednio wymogi określone w dodatku 15 do rozporządzenia (WE) nr 606/2009.

2 Filtracja i wirowanie Uzyskanie:

- klarowności produktów,

- stabilności biologicznej przez usunięcie mikroorganizmów,

- stabilności chemicznej.

Przelanie aromatyzowanych produktów sektora wina przez filtry, które zatrzymują zawieszone cząsteczki roztworu koloidalnego.

Filtrację można przeprowadzać z użyciem obojętnego filtrującego środka pomocniczego lub bez takiego środka, stosując membrany organiczne lub mineralne, w tym membrany półprzepuszczalne.

3 Korekta koloru i smaku - Dostosowanie koloru produktu.

- Uzyskanie swoistych organoleptycznych cech charakterystycznych.

- Obróbka węglem drzewnym do zastosowań enologicznych.

- Obróbka poliwinylopolipirolidonem.

Węgiel drzewny: Maksymalnie 200 g/hl

Poliwinylopolipirolidon Maksymalnie 80 g/hl

4 Zwiększenie

zawartości

alkoholu

Zwiększenie zawartości alkoholu - Usunięcie wody za pomocą:

- subtraktywnych technik wzbogacania np. osmozy odwróconej;

- kriokoncentracja poprzez zamrożenie produktu i usunięcie powstałego w ten sposób lodu.

- Fermentacja wtórna wskutek dodania fermentujących cukrów spośród cukrów wymienionych w pkt 2 załącznika I do rozporządzenia (UE) nr 251/2014, a następnie fermentacja za pomocą wybranych drożdży.

5 Zmniejszenie

zawartości

alkoholu

Zmniejszenie zawartości alkoholu Oddzielenie alkoholu etylowego przy użyciu technik rozdzielania fizycznego. Po obróbce aromatyzowane produkty sektora wina nie mogą mieć żadnych wad organoleptycznych i muszą nadawać się do bezpośredniego spożycia przez ludzi.

Zawartości alkoholu w aromatyzowanym produkcie sektora wina nie można zmniejszyć, jeżeli w trakcie przygotowania aromatyzowanego produktu sektora wina dokonano jednej z następujących operacji:

- dodawanie alkoholu

- koncentracja

- fermentacja wtórna

6 Winowa stabilizacja Uzyskanie winowej stabilizacji w odniesieniu do wodorowinianu potasu, winianu wapnia i innych soli wapnia. - Proces elektrodializy

- Obróbka wymieniaczami kationowymi, podczas której wino bazowe przepływa przez kolumnę wypełnioną żywicą polimerową, która reaguje jak nierozpuszczalny polielektrolit i której kationy mogą się wymieniać z kationami otoczenia.

- Chłodzenie poprzez przechowywanie produktów w niskiej temperaturze.

W przypadku procesu elektrodializy stosuje się odpowiednio wymogi określone w dodatku 7 do rozporządzenia (WE) nr 606/2009.

W przypadku obróbki wymieniaczami kationowymi stosuje się odpowiednio wymogi określone w dodatku 12 do rozporządzenia (WE) nr 606/2009.

7 Mieszanie Dostosowanie ostatecznego profilu organoleptycznego aromatyzowanego produktu sektora wina Mieszanie różnych produktów sektora wina, o których mowa w art. 3 pkt 2 lit. a), art. 3 pkt 3 lit. a) oraz art. 3 pkt 4 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 251/2014.
8 Konserwacja przy pomocy ciepła Konserwacja produktu dzięki zapewnieniu stabilności mikrobiologicznej. Procesy obróbki termicznej, w tym pasteryzacja. Ogrzanie do temperatury wymaganej do usunięcia drożdży i bakterii.
9 Klarowanie Usunięcie składników nierozpuszczalnych Zastosowanie następujących substancji pomocniczych w przetwórstwie:

- żelatyna jadalna,

- substancje białkowe pochodzenia roślinnego uzyskane z pszenicy lub grochu,

- karuk,

- kazeina oraz kazeiniany potasu,

- albumina jaja,

- bentonit,

- ditlenek krzemu w postaci żelu lub zawiesiny koloidalnej.

(1)Rozporządzenie Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiające niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń (Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 1).
1 Dz.U. L 84 z 20.3.2014, s. 14.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2017.97.5

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie delegowane 2017/670 uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 w odniesieniu do dopuszczalnych procesów wyrobu w celu uzyskiwania aromatyzowanych produktów sektora wina
Data aktu: 31/01/2017
Data ogłoszenia: 08/04/2017
Data wejścia w życie: 28/04/2017