Rozporządzenie wykonawcze 2018/461 zezwalające na rozszerzenie zastosowania wyciągu bogatego w taksyfolinę jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2018/461
z dnia 20 marca 2018 r.
zezwalające na rozszerzenie zastosowania wyciągu bogatego w taksyfolinę jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001 1 , w szczególności jego art. 12,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (UE) 2015/2283 stanowi, że nowa żywność może być wprowadzana na rynek w Unii, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została ona wpisana do unijnego wykazu.

(2) Na podstawie art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 przyjęto rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 2  ustanawiające unijny wykaz dozwolonej nowej żywności.

(3) Zgodnie z art. 12 rozporządzenia (UE) 2015/2283 Komisja przedkłada projekt aktu wykonawczego w sprawie wprowadzenia na rynek w Unii nowej żywności i w sprawie aktualizacji unijnego wykazu.

(4) W dniu 23 sierpnia 2010 r. przedsiębiorstwo Ametis JSC zwróciło się do właściwego organu Zjednoczonego Królestwa z wnioskiem o zezwolenie na wprowadzenie na rynek w Unii bogatego w taksyfolinę wyciągu z drewna modrzewia dahurskiego (Larix gmelinii (Rupr.) Rupr) jako nowego składnika żywności w rozumieniu art. 1 ust. 2 lit. e) rozporządzenia (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 . Wniosek dotyczył stosowania wyciągu bogatego w taksyfolinę w suplementach żywnościowych przeznaczonych dla populacji powyżej 14 roku życia oraz w napojach bezalkoholowych, jogurtach i czekoladowych wyrobach cukierniczych przeznaczonych dla ogółu populacji z wyłączeniem niemowląt, małych dzieci i dzieci do 9 roku życia.

(5) W dniu 13 grudnia 2016 r. EFSA przyjęła "Opinię naukową dotyczącą bezpieczeństwa stosowania wyciągu bogatego w taksyfolinę jako nowej żywności na podstawie rozporządzenia (WE) nr 258/97" 4 . W swojej opinii EFSA stwierdziła, że wyciąg bogaty w taksyfolinę jest bezpieczny w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania.

(6) Decyzją wykonawczą Komisji (UE) 2017/2079 5  zezwolono na wprowadzenie do obrotu zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 bogatego w taksyfolinę wyciągu z drewna modrzewia dahurskiego (Larix gmelinii (Rupr.) Rupr) jako nowej żywności do stosowania w suplementach żywnościowych przeznaczonych dla ogółu populacji, z wyjątkiem niemowląt, małych dzieci, dzieci i nastolatków w wieku poniżej 14 lat.

(7) Niniejsze rozporządzenie wykonawcze dotyczy pozostałych zastosowań i poziomów stosowania, w odniesieniu do których wnioskodawca złożył wniosek o zezwolenie. Przed podjęciem ostatecznej decyzji w sprawie pełnego zakresu wniosku Komisja wszczęła procedurę dalszej oceny w celu zapewnienia, że wyciąg bogaty w taksyfolinę jest także bezpieczny w przypadku spożywania go przez niemowlęta, małe dzieci i dzieci w wieku poniżej 9 lat w postaci innej niż w suplementach żywnościowych.

(8) W dniu 3 maja 2017 r. wnioskodawca został poinformowany o dodatkowym wniosku skierowanym przez Komisję do EFSA i się z nim zgodził. Przy tej okazji wnioskodawca wystąpił również o dalsze rozszerzenie zastosowań i warunków stosowania wyciągu bogatego w taksyfolinę na zastosowanie go jako nowej żywności w przetworach mlecznych przeznaczonych dla ogółu populacji oraz o włączenie do specyfikacji nowej żywności nazwy chemicznej, która nie została zawarta w pierwotnym wniosku, ale została zawarta w opinii EFSA z 2016 r. Wnioskodawca przedstawił EFSA dodatkowe informacje dotyczące tych rozszerzeń.

(9) W dniu 28 czerwca 2017 r. Komisja zwróciła się do EFSA o dokonanie dodatkowej oceny bezpieczeństwa wyciągu bogatego w taksyfolinę w napojach bezalkoholowych, czekoladowych wyrobach cukierniczych i przetworach mlecznych dla wszystkich grup ludności.

(10) Zgodnie z art. 35 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283 wniosek dotyczący wprowadzania nowej żywności na rynek w Unii, przedłożony państwu członkowskiemu zgodnie z art. 4 rozporządzenia (WE) nr 258/97, w sprawie którego nie zapadła ostateczna decyzja przed dniem 1 stycznia 2018 r., traktuje się jako wniosek złożony zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.

(11) W dniu 25 października 2017 r. EFSA przyjęła "Opinię naukową dotyczącą bezpieczeństwa stosowania wyciągu bogatego w taksyfolinę" 6 . Opinia ta, chociaż została opracowana i przyjęta przez EFSA na podstawie rozporządzenia (WE) nr 258/97, jest zgodna z wymogami art. 11 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(12) Opinia ta daje wystarczające podstawy do stwierdzenia, że wyciąg bogaty w taksyfolinę stosowany jako składnik w napojach bezalkoholowych, przetworach mlecznych i czekoladowych wyrobach cukierniczych, przy uwzględnieniu wszystkich grup ludności, spełnia wymogi określone w art. 12 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2015/2283.

(13) W rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 7  określa się wymagania dotyczące mleka i przetworów mlecznych, które to wymagania mają zastosowanie do wyciągu bogatego w taksyfolinę, jeżeli jest on stosowany jako składnik w przetworach mlecznych. Zgodnie z pkt 2 w części III załącznika VII do tego rozporządzenia wyciąg bogaty w taksyfolinę nie może być stosowany w przetworach mlecznych do zastąpienia - w całości lub w części - jakichkolwiek naturalnych składników mleka. Stosowanie wyciągu bogatego w taksyfolinę jako nowej żywności w przetworach mlecznych musi zatem być odpowiednio ograniczone.

(14) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1. 
Wpis w unijnym wykazie dozwolonej nowej żywności przewidzianym w art. 8 rozporządzenia (UE) 2015/2283 odnoszący się do substancji "wyciąg bogaty w taksyfolinę" zmienia się zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
2. 
Wpis w wykazie unijnym, o którym mowa w ust. 1, obejmuje warunki stosowania i wymogi w zakresie etykietowania określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 20 marca 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 wprowadza się następujące zmiany:
1)
wpis dotyczący "wyciągu bogatego w taksyfolinę" w tabeli 1 (Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie) otrzymuje brzmienie:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie Warunki stosowania nowej żywności Dodatkowe szczególne wymogi dotyczące etykietowania Inne wymogi
"Wyciąg bogaty w taksyfolinę Określona kategoria żywności Maksymalne poziomy Nowa żywność jest oznaczana na etykiecie zawierających ją środków spożywczych jako »wyciąg bogaty w taksyfolinę«"
Jogurt zwykły/jogurt z owocami (*) 0,020 g/kg
Kefir (*) 0,008 g/kg
Maślanka (*) 0,005 g/kg
Mleko w proszku (*) 0,052 g/kg
Śmietanka (*) 0,070 g/kg
Śmietana kwaśna (*) 0,050 g/kg
Ser (*) 0,090 g/kg
Masło (*) 0,164 g/kg
Czekoladowe wyroby cukiernicze 0,070 g/kg
Napoje bezalkoholowe 0,020 g/l
Suplementy żywnościowe w rozumieniu dyrektywy 2002/46/WE przeznaczone dla ogółu populacji z wyłączeniem niemowląt, małych dzieci, dzieci i nastolatków poniżej 14 roku życia 100 mg/dzień
(*) W przypadku stosowania wyciągu bogatego w taksyfolinę w przetworach mlecznych nie może on zastępować - w całości ani w części - jakichkolwiek naturalnych składników mleka.
2)
wpis dotyczący "wyciągu bogatego w taksyfolinę" w tabeli 2 (Specyfikacje) otrzymuje brzmienie:
Nowa żywność, na którą wydano zezwolenie Specyfikacja
"Wyciąg bogaty w taksyfolinę Definicja:

Nazwa chemiczna: [(2R,3R)-2-(3,4 dihydroksyfenylo)-3,5,7-trihydroksy-2,3-dihydrochromen-4-on, nazywany również (+)trans-(2R,3R)-dihydrokwercetyną] i nie więcej niż 2 % formy cis"

1 Dz.U. L 327 z 11.12.2015, s. 1.
2 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 z dnia 20 grudnia 2017 r. ustanawiające unijny wykaz nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności (Dz.U. L 351 z 30.12.2017, s. 72).
3 Rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 stycznia 1997 r. dotyczące nowej żywności i nowych składników żywności (Dz.U. L 43 z 14.2.1997, s. 1).
4 Dziennik EFSA 2017; 15(2):4682
5 Decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2017/2079 z dnia 10 listopada 2017 r. zezwalająca na wprowadzenie do obrotu wyciągu bogatego w taksyfolinę jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 295 z 14.11.2017, s. 81).
6 Dziennik EFSA 2017; 15(11):5059.
7 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2018.78.7

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2018/461 zezwalające na rozszerzenie zastosowania wyciągu bogatego w taksyfolinę jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470
Data aktu: 20/03/2018
Data ogłoszenia: 21/03/2018