uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,
(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.
(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku, zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .
(3) Kwas karminowy, karmin (E 120) jest to substancja dopuszczona jako barwnik w szeregu środków spożywczych zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(4) W dniu 23 czerwca 2017 r. złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie kwasu karminowego, karminu (E 120) w niektórych produktach mięsnych niepoddanych obróbce cieplnej. Następnie wniosek ten udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(5) Wnioskodawca zwrócił się o pozwolenie na stosowanie kwasu karminowego, karminu (E 120) w celu uzyskania pożądanej różowej barwy w przypadku niektórych tradycyjnych solonych produktów z podrobów wieprzowych oraz produktów wołowych, takich jak groin de porc à la créole, queue de porc à la créole, pied de porc à la créole oraz paleron de bœuf à la créole, aby sprostać oczekiwaniom konsumentów we francuskich terytoriach zamorskich, gdzie produkty te stanowią element tradycji kulinarnej od XVIII wieku.
(6) Kwas karminowy, karmin (E 120) dodaje się do solanki bogatej w sól, w której zanurzane są podroby. W produktach wprowadzanych do obrotu zawartość soli wynosi co najmniej 70 g na kilogram mięsa, tak aby zapewnić stabilność mikrobiologiczną i długi okres przechowywania (często 12 miesięcy). Przed gotowaniem produkty należy poddać odsalaniu w wodzie. Kwas karminowy, karmin (E 120) pozostaje głównie na powierzchni mięsa, a jego stabilność pod względem temperatury, światła, pH i tlenu zapewnia charakterystyczny wygląd nawet po ugotowaniu.
(7) W motywie 7 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 stwierdza się, że przy dopuszczaniu dodatków do żywności należy uwzględnić także inne istotne czynniki, w tym między innymi czynniki związane z tradycjami. W związku z tym należy utrzymać określone produkty tradycyjne na rynku niektórych państw członkowskich, jeżeli stosowanie dodatków do żywności spełnia warunki ogólne i szczegółowe określone w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008.
(8) W dniu 18 listopada 2015 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") opublikował opinię naukową, w której ponownie oceniono bezpieczeństwo kwasu karminowego, karminu (E 120) jako dodatku do żywności 3 . Urząd stwierdził, że nie ma powodu, aby zmieniać dopuszczalne dzienne spożycie wynoszące 2,5 mg kwasu karminowego/kg masy ciała/dzień, oraz że dopracowane szacunki dotyczące narażenia dla scenariusza nieprzywiązania do danej marki są niższe od dopuszczalnego dziennego spożycia dla wszystkich grup populacji. Stosowanie kwasu karminowego, karminu (E 120) jest dopuszczone w wielu różnych rodzajach żywności. Rozszerzone stosowanie proponuje się w odniesieniu do kilku niszowych produktów mięsnych oraz przy niższym maksymalnym poziomie niż w przypadku innych dopuszczonych obecnie zastosowań w kategorii żywności 08.3.1 "Produkty mięsne niepoddane obróbce cieplnej" w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Ponieważ zgodnie z opinią naukową produkty mięsne nie należą do głównych czynników przyczyniających się do całkowitego narażenia na kwas karminowy, karmin (E 120), oczekuje się, że proponowane zastosowanie nie będzie miało znaczącego wpływu na ogólne narażenie, które w związku z tym utrzyma się poniżej dopuszczalnego dziennego spożycia.
(9) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja powinna zasięgnąć opinii Urzędu w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ rozszerzone stosowanie kwasu karminowego, karminu (E 120) nie ma wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2019.132.15 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie 2019/800 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do rozszerzenia stosowania kwasu karminowego, karminu (E 120) w niektórych produktach mięsnych tradycyjnych we francuskich terytoriach zamorskich |
Data aktu: | 17/05/2019 |
Data ogłoszenia: | 20/05/2019 |
Data wejścia w życie: | 09/06/2019 |