uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 14,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) W rozporządzeniu Komisji (UE) nr 231/2012 3 ustanowiono specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
(2) Specyfikacje dodatków do żywności mogą być aktualizowane zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek państwa członkowskiego lub zainteresowanej strony.
(3) W dniu 3 sierpnia 2020 r. złożono wniosek o zmianę specyfikacji dotyczących dodatku do żywności dioctan sodu (E 262(ii)). Wniosek udostępniono państwom członkowskim na podstawie art. 4 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(4) Rozporządzenie (UE) nr 231/2012 stanowi, że dioctan sodu (E 262 (ii)) ma zawierć 39-41 % wolnego kwasu octowego i 58-60 % octanu sodu. Wnioskodawca wnosi o zmianę na 39-43 % wolnego kwasu octowego i 57-60 % octanu sodu.
(5) Według wnioskodawcy przy produkcji dioctanu sodu (E 262 (ii)) uzyskuje się produkt stechiometryczny o zawartości wolnego kwasu octowego wynoszącej 42,3 %. Wnioskodawca twierdzi, że zmniejszenie zawartości wolnego kwasu octowego do poziomu 39-41 % wymaga nadmiernych ilości energii. W związku z tym podwyższenie górnej granicy zawartości wolnego kwasu octowego do 43 % skróci czas suszenia podczas produkcji, co doprowadzi do zmniejszenia zapotrzebowania na energię, a tym samym do bardziej zrównoważonego procesu produkcji.
(6) Według wnioskodawcy nie ma żadnych innych zmian w procesie produkcji, większa ilość wolnego kwasu octowego w dioctanie sodu (E 262 (ii)) nie ma wpływu na bezpieczeństwo, a wyjąwszy powyższą kwestię, produkt końcowy jest taki sam, tj. nie zawiera innych zanieczyszczeń niż określone w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012.
(7) Wniosek był omawiany przez grupę roboczą ekspertów rządowych ds. dodatków. Uwzględniając informacje przekazane przez wnioskodawcę oraz opinie otrzymane od tejże grupy roboczej, Komisja uznała, że proponowana zmiana specyfikacji dioctanu sodu (E 262 (ii)) nie ma wpływu na zdrowie człowieka.
(8) Ponieważ podwyższenie górnej granicy zawartości wolnego kwasu octowego w dioctanie sodu (E 262 (ii)) z 41 do 43 % nie ma wpływu na zdrowie człowieka, zasięgnięcie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności nie jest konieczne zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 20 kwietnia 2022 r.
W imieniu Komisji | |
Przewodnicząca | |
Ursula VON DER LEYEN |
W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.
24.04.2025Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.
23.04.2025Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.
22.04.2025Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.
22.04.2025Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.
17.04.2025Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
11.04.2025Identyfikator: | Dz.U.UE.L.2022.119.65 |
Rodzaj: | Rozporządzenie |
Tytuł: | Rozporządzenie 2022/650 zmieniające załącznik do rozporządzenia (UE) nr 231/2012 ustanawiającego specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do specyfikacji dla dioctanu sodu (E 262(ii)) |
Data aktu: | 20/04/2022 |
Data ogłoszenia: | 21/04/2022 |
Data wejścia w życie: | 11/05/2022 |