Decyzja wykonawcza 2023/1156 zatwierdzająca techniki klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji i uchylająca decyzję 2009/622/WE

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2023/1156
z dnia 9 czerwca 2023 r.
zatwierdzająca techniki klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji i uchylająca decyzję 2009/622/WE

(notyfikowana jako dokument nr C(2023) 3684)

(Jedynie tekst w języku słowackim jest autentyczny)

(Dz.U.UE L z dnia 13 czerwca 2023 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 20 akapit pierwszy lit. p),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) w art. 10 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 przewiduje się, że unijne skale klasyfikacji tusz wieprzowych mają zastosowanie zgodnie z pkt B załącznika IV do tego rozporządzenia. W sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do wspomnianego rozporządzenia przewiduje się, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, zatwierdzać można jedynie statystycznie udowodnione metody szacowania oparte na pomiarach fizycznych jednej lub większej liczby części anatomicznych tuszy wieprzowej, a zatwierdzenie metod klasyfikacji zależy od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancja ta jest określona w części A pkt 1 akapit 2 załącznika V do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/1182 2 .

(2) Decyzją Komisji 2009/622/WE 3  zatwierdzono stosowanie trzech metod klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji.

(3) Nie należy zezwalać na jakiekolwiek zmiany metod klasyfikacji ani przyrządów, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

(4) Słowacja zwróciła się do Komisji o zatwierdzenie następującej nowej metody: "Fat-O-Meater II (FOM II)". W tym celu Słowacja przedstawiła w protokole przewidzianym w art. 11 ust. 3 rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182 szczegółowy opis próbnego rozbioru, podając podstawy tej nowej metody, wyniki próbnego rozbioru oraz wzór stosowany do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa.

(5) Słowacja zwróciła się również do Komisji o zatwierdzenie zaktualizowanego wzoru dla metody "Two-Point (Zwei Punkte - ZP)", zatwierdzonego decyzją 2009/622/WE do celów klasyfikacji tusz wieprzowych na jej terytorium.

(6) Analiza wniosku wykazała, że określone w części A załącznika V do rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182 warunki i minimalne wymagania dla zatwierdzenia nowej metody klasyfikacji oraz aktualizacji wzoru dla metody "Two-Point (Zwei Punkte - ZP)" zostały spełnione. Należy zatem zatwierdzić tę metodę klasyfikacji i nowy wzór do stosowania na Słowacji.

(7) Ze względu na przejrzystość i pewność prawa należy uchylić decyzję 2009/622/WE.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Zgodnie z sekcją B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 niniejszym zatwierdza się stosowanie do celów oceny zawartości chudego mięsa w tuszach wieprzowych na Słowacji następujących metod klasyfikacji:

a)
metodę "Two-Point (Zwei Punkte - ZP)" oraz związane z nią metody oceny, których szczegóły podano w części I załącznika do niniejszej decyzji;
b)
przyrząd "Fat-O-Meater (FOM)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części II załącznika do niniejszej decyzji;
c)
przyrząd "Fat-O-Meater II (FOM II)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części III załącznika do niniejszej decyzji;
d)
przyrząd "UltraFOM 300 (UFOM)" oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części IV załącznika do niniejszej decyzji;
Artykuł  2

Zmiany zatwierdzonych metod klasyfikacji lub przyrządów, o których mowa w art. 1 zostają zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

Artykuł  3

Decyzja 2009/622/WE traci moc.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Słowackiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 9 czerwca 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

METODY KLASYFIKACJI TUSZ WIEPRZOWYCH NA SŁOWACJI

CZĘŚĆ  I

Two-Point (Zwei Punkte - ZP)

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy metody "Two-Point (Zwei Punkte - ZP)" polegającej na dokonaniu pomiaru liniałem.
2.
Metodę tę można stosować za pomocą liniału, dokonując klasyfikacji na podstawie równania regresji. Opiera się ona na ręcznym pomiarze grubości mięśnia i grubości słoniny dokonanym na linii środkowej przepołowionej tuszy.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 60,45 - 0,4 x F + 0,075 x M

gdzie:

Y = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

F = grubość słoniny (łącznie ze skórą) mierzona w milimetrach na linii środkowej przepołowionej tuszy w najwęż

szym miejscu mięśnia pośladkowego średniego (musculus gluteus medius);

M = grubość mięśnia mierzona w milimetrach na linii środkowej przepołowionej tuszy w punkcie, gdzie występuje najkrótsza odległość między przednim (czaszkowym) końcem pośladkowego średniego (musculus gluteus medius) a górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.

CZĘŚĆ  II

Fat-O-Meater (FOM)

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "Fat-O-Meater (FOM)".
2.
Przyrząd jest wyposażony w sondę o średnicy 6 milimetrów zawierającą fotodiodę typu Siemens SFH 950 oraz fotodetektor typu SFH 960, której zakres pomiaru wynosi pomiędzy 3 i 103 milimetry. Wyniki pomiarów zamienia się na szacunkową zawartość chudego mięsa za pomocą komputera.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 61,213 + 0,152 x M - 0,624 x F

gdzie:

Y = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy;

M = grubość mięśnia mierzona w milimetrach między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy;

F = grubość słoniny (łącznie ze skórą) mierzona w milimetrach między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy;

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.

CZĘŚĆ  III

Fat-O-Meater II (FOM II)

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "Fat-O-Meater II (FOM II)".
2.
Przyrząd jest urządzeniem typu Fat-O-Meater i jest wyposażony w sondę o średnicy 6 mm zawierającą fotodetektor (typu Siemens SFH 960 - BP 103 lub podobny), którego głębokość pomiarowa wynosi do 125 mm, połączony z długoterminowym przechowywaniem zgromadzonych danych. Wszystkie zgromadzone i poddane analizie dane istotne z prawnego punktu widzenia zawarte są w pistolecie FOM II.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 63,21 - 0,643 X F + 0,089 x M

gdzie:

Y = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy;

M = grubość mięśnia mierzona w milimetrach między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy;

F = grubość słoniny mierzona w milimetrach między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy;

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.

CZĘŚĆ  IV

UltraFOM 300 (UFOM)

1.
Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą "UltraFOM 300 (UFOM)".
2.
Przyrząd ten jest wyposażony w sondę ultradźwiękową o częstotliwości 4 Mhz (Krautkramer MB 4 SE). Sygnał ultradźwiękowy jest przekształcany na postać cyfrową, przechowywany i przetwarzany przez mikroprocesor (typ Intel 80 C 32). Wyniki pomiarów przelicza się na przybliżoną zawartość chudego mięsa za pomocą samego przyrządu Ultra- fom.
3.
Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Y = 64,436 + 0,073 x M - 0,742 x F

gdzie:

Y = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy;

M = grubość mięśnia mierzona w milimetrach między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy;

F = grubość słoniny (łącznie ze skórą) mierzona w milimetrach między drugim a trzecim żebrem od końca, 70 milimetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy;

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie od 60 do 120 kilogramów.

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2017/1182 z dnia 20 kwietnia 2017 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz.U. L 171 z 4.7.2017, s. 74).
3 Decyzja Komisji 2009/622/WE z dnia 20 sierpnia 2009 r. zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji (Dz.U. L 224 z 27.8.2009, s. 11).

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2023.152.17

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Decyzja wykonawcza 2023/1156 zatwierdzająca techniki klasyfikacji tusz wieprzowych na Słowacji i uchylająca decyzję 2009/622/WE
Data aktu: 09/06/2023
Data ogłoszenia: 13/06/2023