Rozporządzenie wykonawcze 2023/565 dotyczące zezwolenia na stosowanie heptanianu etylu, 2-metylomaślanu etylu, octanu izopentylu, 3-metylomaślanu 3-metylobutylu, kwasu 2-metylopropionowego, maślanu 3-metylobutylu, octanu 2-metylobutylu, heks-2-en-1-olu, heks-2(trans)-enalu, heksanianu allilu, heptanianu allilu, linalolu, 2-metylo-1-fenylopropan-2-olu, alfa-jononu, beta-damaskonu, nootkatonu, beta-jononu, alfa-ironu, beta-damascenonu, (E)-beta-damaskonu, pentadekano-1,15-laktonu, 2-fenyloetan-1-olu, izowalerianianu fenetylu, 4-(p-hydroksyfenylo)butan-2-onu, 2-metoksynaftalenu, 2-izopropylo-4-metylotiazolu i walencenu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2023/565
z dnia 10 marca 2023 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie heptanianu etylu, 2-metylomaślanu etylu, octanu izopentylu, 3-metylomaślanu 3-metylobutylu, kwasu 2-metylopropionowego, maślanu 3-metylobutylu, octanu 2-metylobutylu, heks-2-en-1-olu, heks-2(trans)-enalu, heksanianu allilu, heptanianu allilu, linalolu, 2-metylo-1-fenylopropan-2-olu, alfa-jononu, beta-damaskonu, nootkatonu, beta-jononu, alfa-ironu, beta-damascenonu, (E)-beta-damaskonu, pentadekano-1,15-laktonu, 2-fenyloetan-1-olu, izowalerianianu fenetylu, 4-(p-hydroksyfenylo)butan-2-onu, 2-metoksynaftalenu, 2-izopropylo- 4-metylotiazolu i walencenu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 9 ust. 2, a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG 2 .

(2) Substancje heptanian etylu, 2-metylomaślan etylu, octan izopentylu, 3-metylomaślan 3-metylobutylu, kwas 2-mety- lopropionowego, maślan 3-metylobutylu, octan 2-metylobutylu, heks-2-en-1-ol, heks-2(trans)-enal, heksanian allilu, heptanian allilu, linalol, 2-metylo-1-fenylopropan-2-ol, alfa-jonon, beta-damaskon, nootkaton, beta-jonon, alfa-iron, beta-damascenon, (E)-beta-damaskon, pentadekano-1,15-lakton, 2-fenyloetan-1-ol, izowalerianian fene- tylu, 4-(p-hydroksyfenylo)butan-2-on, 2-metoksynaftalen, 2-izopropylo-4-metylotiazol i walencen zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Substancje te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty należące do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące" zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(3) Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wnioski o zezwolenie na stosowanie wyżej wymienionych substancji jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii "dodatki sensoryczne" i w grupie funkcjonalnej "substancje aromatyzujące". Do wniosków dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4) Wnioskodawca wystąpił o zezwolenie na stosowanie dodatków również w wodzie do pojenia. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 nie przewiduje jednak zezwolenia na stosowanie "substancji aromatyzujących" w wodzie do pojenia. W związku z tym wnioskodawca wycofał wniosek dotyczący wody do pojenia w odniesieniu do wszystkich przedmiotowych substancji.

(5) W opiniach z dnia 7 marca 2012 r. 3 , 25 kwietnia 2012 r. 4 , 17 października 2012 r. 5 (6 , 13 listopada 2012 r. 7 , 12 marca 2013 r. 8 , 10 marca 2015 r. 9 , 8 marca 2016 r. 10 , 20 kwietnia 2016 r. 11 , 12 lipca 2016 r. 12 , 28 lutego 2019 r. 13 , 18 listopada 2020 r. 14  i 23 marca 2022 r. 15  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania substancje te nie mają szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt, bezpieczeństwa konsumentów ani środowiska. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do 2-metylo-1-fenylopropan-2-olu, beta-damaskonu, alfa-ironu, (E)-beta-damaskonu, izowalerianianu fenetylu, 4-(p-hydroksyfenylo)butan-2-onu i 2-izopropylo-4-metylotiazolu szacuje się, że bezpieczny poziom stosowania dla środowiska morskiego wynosi 0,05 mg/kg paszy.

(6) Urząd stwierdził również, że wszystkie te substancje należy uznać za substancje drażniące dla skóry i oczu oraz potencjalne substancje działające uczulająco na skórę i drogi oddechowe u osób podatnych. Wobec braku danych dotyczących heks-2-en-1-olu, heks-2(trans)-enalu, heksanianu allilu i heptanianu allilu Urząd nie mógł stwierdzić, że użytkownicy mogą bezpiecznie obchodzić się z tymi substancjami. Wnioskodawca przedstawił jednak zgodnie z wymogami kartę charakterystyki, w której zidentyfikowano zagrożenia dla użytkowników tych substancji. Zagrożenia opisane w karcie charakterystyki to w szczególności zagrożenia związane ze skórą, kontaktem z oczami i narażeniem układu oddechowego w przypadku heks-2(trans)-enalu, zagrożenia związane z kontaktem ze skórą i oczami w przypadku heks-2-en-1-olu i heptanianu allilu oraz szkodliwość w przypadku połknięcia i toksyczność w kontakcie ze skórą w przypadku heksanianu allilu.

(7) Urząd stwierdził ponadto, że wszystkie substancje są uznawane za środki aromatyzujące do żywności, a ich funkcja w paszy byłaby zasadniczo taka sama jak w żywności. Ponowne wykazywanie skuteczności nie jest zatem konieczne. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metod analizy dodatków paszowych w paszy przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003.

(8) Ocena wszystkich tych substancji dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na takie zastosowanie tych substancji. Komisja uważa, że należy zastosować odpowiednie środki ochronne, aby zapobiec szkodliwym skutkom dla zdrowia ludzi, w szczególności w odniesieniu do użytkowników dodatku.

(9) Należy przewidzieć pewne warunki, aby umożliwić ściślejszą kontrolę. W szczególności na etykietach dodatków należy wskazać zalecaną maksymalną zawartość. W przypadku przekroczenia tej zawartości niektóre informacje powinny być podane na etykiecie premiksów.

(10) Fakt, że stosowanie substancji jako środków aromatyzujących w wodzie do pojenia nie jest dozwolone, nie wyklucza ich stosowania w mieszankach paszowych podawanych z wodą.

(11) Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie danych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia.

(12) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zezwolenie

Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii "dodatki sensoryczne" i do grupy funkcjonalnej "substancje aromatyzujące", zostają dopuszczone jako dodatki stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł  2

Środki przejściowe

1. 
Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 2 października 2023 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 2 kwietnia 2023 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 2 kwietnia 2024 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 2 kwietnia 2023 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. 
Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 2 kwietnia 2025 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 2 kwietnia 2023 r. mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których ani z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 10 marca 2023 r.

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatku Dodatek Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna Gatunek lub kategoria zwierzęcia Maksymalny wiek Minimalna zawartość Maksymalna zawartość Pozostałe przepisy Data ważności zezwolenia
mg dodatku/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b09093 heptanian etylu Skład dodatku heptanian etylu Charakterystyka substancji czynnej heptanian etylu

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 98 %

Wzór chemiczny: C9H18O2 Numer CAS: 106-30-9

Nr FLAVIS:

09.093

Metoda analityczna (1)

Do oznaczania heptanianu etylu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premik- su.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 32 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b09409 2-metylomaślan etylu Skład dodatku 2-metylomaślan etylu Charakterystyka substancji czynnej 2-metylomaślan etylu Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 95 % Wzór chemiczny: C7H14O2 Numer CAS: 7452-79-1

Nr FLAVIS:

09.409

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premik- su.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania 2-metylomaślanu etylu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b09024 octan izopentylu Skład dodatku octan izopentylu Charakterystyka substancji czynnej octan izopentylu

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 95 %

Wzór chemiczny: C7H14O2 Numer CAS: 123-92-2

Nr FLAVIS:

09.024

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premik- su.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 125 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania octanu izopentylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b09463 3-metylomaślan

3-metylobutylu

Skład dodatku

3-metylomaślan 3-metylobutylu Charakterystyka substancji czynnej 3-metylomaślan 3-metylobutylu Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 98 %

Wzór chemiczny: C10H20°2

Numer CAS: 659-70-1

Nr FLAVIS:

09.463

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania 3-metylomaślanu 3-metylobutylu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b08006 kwas 2-metylopro- pionowy Skład dodatku

kwas 2-metylopropionowy Charakterystyka substancji czynnej kwas 2-metylopropionowy Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 99 %

Wzór chemiczny: C4H8O2 Numer CAS: 79-31-2

Nr FLAVIS:

08.006

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania kwasu 2-metylopropionowego w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b09055 maślan

3-metylobutylu

Skład dodatku

maślan 3-metylobutylu Charakterystyka substancji czynnej maślan 3-metylobutylu Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 98 %

Wzór chemiczny: C9H18O2 Numer CAS: 106-27-4

Nr FLAVIS:

09.055

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania maślanu 3-metylobutylu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b09286 octan

2-metylobutylu

Skład dodatku

octan 2-metylobutylu

Charakterystyka substancji czynnej octan 2-metylobutylu

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 99 %

Wzór chemiczny: C7H14O2 Numer CAS: 624-41-9

Nr FLAVIS:

09.286

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania octanu 2-metylobutylu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b02020 heks-2-en-1-ol Skład dodatku heks-2-en-1-ol

Charakterystyka substancji czynnej heks-2-en-1-ol

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 95 %

Wzór chemiczny: C6H12O Numer CAS: 2305-21-7

Nr FLAVIS:

02.020

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania heks-2-en-1-olu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b05073 heks-2(trans)-enal Skład dodatku heks-2(trans)-enal

Charakterystyka substancji czynnej

heks-2(trans)-enal

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 92 %

Wzór chemiczny: C6H10°

Numer CAS: 6728-26-3

Nr FLAVIS:

05.073

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania heks-2(trans)- enalu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b09244 heksanian allilu Skład dodatku heksanian allilu

Charakterystyka substancji czynnej

heksanian allilu

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 98 %

Wzór chemiczny: C9H16O2

Numer CAS: 123-68-2

Nr FLAVIS:

09.244

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania heksanianu allilu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b09097 heptanian allilu Skład dodatku heptanian allilu Charakterystyka substancji czynnej heptanian allilu

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 97 %

Wzór chemiczny: C10H18O2

Numer CAS: 142-19-8

Nr FLAVIS:

09.097

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z połknięciem, wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania heptanianu allilu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b02013 linalol Skład dodatku linalol

Charakterystyka substancji czynnej linalol

Wytwarzany w drodze syntezy chemicznej lub destylacji frakcyjnej, a następnie rektyfikacji z olejków z drewna Aniba rosaedora, Dalbergia nigra, występujących w Meksyku drzew z rodzaju osoczynów (Bursera), cynamonowca kamforowego i nasion kolendry.

Czystość: min. 95 % Wzór chemiczny: C10H18O Numer CAS: 78-70-6

Nr FLAVIS:

02.013

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 30 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania linalolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b02035 2-metylo- 1-fenylopropan-

2-ol

Skład dodatku

2-metylo-1-fenylopropan-2-ol Charakterystyka substancji czynnej 2-metylo-1-fenylopropan-2-ol Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 97 %

Wzór chemiczny: C10H14O Numer CAS: 100-86-7

Nr FLAVIS:

02.035

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej: 0,05 mg,

- w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej: 5 mg,

- w przypadku innych gatunków lub kategorii zwierząt: 5 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna f)

Do oznaczania 2-metylo- 1-fenylopropan-2-olu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących: - chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych przeznaczonych dla gatunków wodnych wskazuje się, w stosownych przypadkach:

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej",

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej".

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b07007 alfa-jonon Skład dodatku alfa-jonon

Charakterystyka substancji czynnej

alfa-jonon

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. > 85 %

Wzór chemiczny: C13H20° Numer CAS: 127-41-3

Nr FLAVIS:

07.007

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania alfa-jononu w dodatku paszowym i w premiksach smakowych: - chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: d odatki sensoryczne Grupa funkcjonalna: substancj e aromatyzuj ące
2b07083 beta-damaskon Skład dodatku beta-damaskon Charakterystyka substancji czynnej beta-damaskon

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. > 90 %

Wzór chemiczny: C13H20° Numer CAS: 23726-92-3

Nr FLAVIS:

07.083

Metoda analityczna f)

Do oznaczania beta-damaskonu w dodatku paszowym i w premiksach smakowych: - chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej: 0,05 mg,

- w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej: 5 mg,

- w przypadku innych gatunków lub kategorii zwierząt: 5 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

2 kwietnia 2033 r.
5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych przeznaczonych dla gatunków wodnych wskazuje się, w stosownych przypadkach:

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej",

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej".

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b07089 nootkaton Skład dodatku nootkaton

Charakterystyka substancji czynnej

nootkaton

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. > 93 %

Wzór chemiczny: C15H22O Numer CAS: 4674-50-4

Nr FLAVIS:

07.089

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania nootkatonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b07008 beta-jonon Skład dodatku beta-jonon Charakterystyka substancji czynnej beta-jonon

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. > 95 %

Wzór chemiczny: C13H20° Numer CAS: 14901-07-6

Nr FLAVIS:

07.008

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- łososiowate, cielęta i psy: 5 mg,

- w przypadku innych gatunków lub kategorii zwierząt: 1 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna f)

Do oznaczania beta-jononu w dodatku paszowym i w premiksach smakowych: - chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b07011 alfa-iron Skład dodatku alfa-iron

Charakterystyka substancji czynnej

alfa-iron

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. > 98 %

Wzór chemiczny: C14H22O

Numer CAS: 79-69-6

Nr FLAVIS:

07.011

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej: 0,05 mg,

- w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej: 5 mg,

- w przypadku innych gatunków lub kategorii zwierząt: 5 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna f)

Do oznaczania alfa-ironu w dodatku paszowym i w premiksach smakowych: - chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych przeznaczonych dla gatunków wodnych wskazuje się, w stosownych przypadkach:

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej",

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej".

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b07108 beta-damascenon Skład dodatku beta-damascenon

Charakterystyka substancji czynnej beta-damascenon

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. > 98 %

Wzór chemiczny: C13H18O Numer CAS: 23696-85-7

Nr FLAVIS:

07.108

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- bydło opasowe, łososiowate i zwierzęta, od których ani z których nie pozyskuje się żywności: 1,5 mg,

- inne gatunki i kategorie: 1 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna f)

Do oznaczania beta- damascenonu w dodatku paszowym i w premiksach smakowych:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
o wilgotności 12 %
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancj e aromatyzujące
2b07224 (E)-beta-damaskon Skład dodatku (E)-beta-damaskon Charakterystyka substancji czynnej (E)-beta-damaskon

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. > 90 % Wzór chemiczny: C13H20° Numer CAS: 23726-91-2

Nr FLAVIS:

07.224

Metoda analityczna f) Do oznaczania (E)-beta- damaskonu w dodatku paszowym i w premiksach smakowych:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej: 0,05 mg,

- w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej: 5 mg,

- w przypadku innych gatunków lub kategorii zwierząt: 5 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

2 kwietnia 2033 r.
5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych przeznaczonych dla gatunków wodnych wskazuje się, w stosownych przypadkach:

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej",

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej".

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b10004 pentadeka- no-1,15-lakton Skład dodatku pentadekano-1,15-lakton Charakterystyka substancji czynnej pentadekano-1,15-lakton Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 98 % Wzór chemiczny: C15H28O2 Numer CAS: 106-02-5

Nr FLAVIS:

10.004

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 10 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania

pentadekano-1,15-laktonu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b02019 2-fenyloetan-1-ol Skład dodatku

2-fenyloetan-1-ol

Charakterystyka substancji czynnej

2-fenyloetan-1-ol

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 98 %

Wzór chemiczny: C8H10°

Numer CAS: 60-12-8

Nr FLAVIS:

02.019

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 25 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania 2-fenyloetan- 1-olu w dodatkach paszowych i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b09466 izowalerianian fenetylu Skład dodatku izowalerianian fenetylu Charakterystyka substancji czynnej izowalerianian fenetylu Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. > 97 %

Wzór chemiczny: C13H18O2

Numer CAS: 140-26-1

Nr FLAVIS:

09.466

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej: 0,05 mg,

- w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej: 30 mg,

- w przypadku innych gatunków lub kategorii zwierząt: 30 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna f)

Do oznaczania izowalerianianu fenetylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych przeznaczonych dla gatunków wodnych wskazuje się, w stosownych przypadkach:

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej",

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej".

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b07055 4-(p-hydroksyfenylo)butan-2-on Skład dodatku

4-(p-hydroksyfenylo)butan-2-on Charakterystyka substancji czynnej 4-(p-hydroksyfenylo)butan-2-on Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. > 96 % Wzór chemiczny: C10H12O2 Numer CAS: 5471-51-2

Nr FLAVIS:

07.055

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej: 0,05 mg,

- w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej: 25 mg,

- w przypadku innych gatunków lub kategorii zwierząt: 25 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna f)

Do oznaczania

4-(p-hydroksyfenylo)butan-

2-onu w dodatku paszowym

i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych przeznaczonych dla gatunków wodnych wskazuje się, w stosownych przypadkach:

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej",

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej".

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b04074 2-metoksynaftalen Skład dodatku 2-metoksynaftalen

Charakterystyka substancji czynnej 2-metoksynaftalen

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 99 %

Wzór chemiczny: C11H10°

Numer CAS: 93-04-9

Nr FLAVIS:

04.074

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 1,2 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania 2-metoksynaftalenu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b15026 2-izopropylo-

4-metylotiazol

Skład dodatku

2-izopropylo-4-metylotiazol Charakterystyka substancji czynnej 2-izopropylo-4-metylotiazol Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: min. 96 %

Wzór chemiczny: C7H11NS Numer CAS: 15679-13-7

Nr FLAVIS:

15.026

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %:

- w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej: 0,05 mg,

- w przypadku zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej: 1,5 mg,

- w przypadku innych gatunków lub kategorii zwierząt: 1,5 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna f)

Do oznaczania 2-izopropylo- 4-metylotiazolu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

5. Na etykietach premiksów, materiałów paszowych i mieszanek paszowych przeznaczonych dla gatunków wodnych wskazuje się, w stosownych przypadkach:

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury morskiej",

- "Przeznaczone dla zwierząt hodowanych w systemach akwakultury lądowej".

6. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące
2b01017 walencen Skład dodatku walencen

Charakterystyka substancji czynnej walencen

Wytwarzana w procesie syntezy chemicznej

Czystość: co najmniej 94 % Wzór chemiczny: C15H24 Numer CAS: 4630-07-3

Nr FLAVIS:

01.017

Wszystkie gatunki zwierząt - - - 1. Dodatek jest włączany do pasz w postaci premiksu.

2. W informacjach na temat stosowania dodatku i premiksów należy wskazać warunki przechowywania oraz stabilność przy obróbce cieplnej.

3. Na etykiecie dodatku podaje się następujące informacje:

"Zalecana maksymalna zawartość substancji czynnej na kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %: 5 mg.".

4. Jeżeli stosowanie zgodnie z poziomem podanym na etykiecie premiksu skutkuje przekroczeniem poziomu, o którym mowa w pkt 3, na etykiecie premiksu podaje się grupę funkcjonalną, numer identyfikacyjny, nazwę i dodaną ilość substancji czynnej.

5. Podmioty działające na rynku pasz ustanawiają procedury postępowania i środki organizacyjne dla użytkowników dodatku i premiksów, tak aby ograniczyć ewentualne zagrożenia związane z wdychaniem, kontaktem ze skórą lub kontaktem z oczami. Jeżeli zagrożeń nie można wyeliminować ani maksymalnie ograniczyć za pomocą tych procedur i środków, dodatek i premiksy należy stosować przy użyciu środków ochrony indywidualnej, w tym środków ochrony skóry, oczu i dróg oddechowych.

2 kwietnia 2033 r.
Metoda analityczna (1)

Do oznaczania walencenu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących:

- chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL.

(1) Informacje na temat metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://joint-research-centre.ec.europa.eu/eurl-fa-eurl-feed-additives/eurl-fa-authorisation/ eurl-fa-evaluation-reports_en.
1 Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
2 Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
3 Dziennik EFSA 2012;10(3):2625.
4 Dziennik EFSA 2012;10(5):2678.
5 Dziennik EFSA 2012;10(10):2927.
6 Dziennik EFSA 2012;10(10):2928.
7 Dziennik EFSA 2012;10(11):2966.
8 Dziennik EFSA 2013;11(4):3169.
9 Dziennik EFSA 2015;13(3):4053.
10 Dziennik EFSA 2016;14(6):4441.
11 Dziennik EFSA 2016;14(6):4475.
12 Dziennik EFSA 2016;14(8):4557.
13 Dziennik EFSA 2019;17(3):5654.
14 Dziennik EFSA 2020;18(12):6338.
15 Dziennik EFSA 2022;20(4):7248.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2023.74.10

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie wykonawcze 2023/565 dotyczące zezwolenia na stosowanie heptanianu etylu, 2-metylomaślanu etylu, octanu izopentylu, 3-metylomaślanu 3-metylobutylu, kwasu 2-metylopropionowego, maślanu 3-metylobutylu, octanu 2-metylobutylu, heks-2-en-1-olu, heks-2(trans)-enalu, heksanianu allilu, heptanianu allilu, linalolu, 2-metylo-1-fenylopropan-2-olu, alfa-jononu, beta-damaskonu, nootkatonu, beta-jononu, alfa-ironu, beta-damascenonu, (E)-beta-damaskonu, pentadekano-1,15-laktonu, 2-fenyloetan-1-olu, izowalerianianu fenetylu, 4-(p-hydroksyfenylo)butan-2-onu, 2-metoksynaftalenu, 2-izopropylo-4-metylotiazolu i walencenu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
Data aktu: 10/03/2023
Data ogłoszenia: 13/03/2023
Data wejścia w życie: 02/04/2023