Sposób rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 4 marca 1948 r.
wydane w porozumieniu z Ministrem Aprowizacji w sprawie sposobu rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.

Na podstawie § 6 rozporządzenia Ministrów: Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 22 grudnia 1947 r., wydanego w porozumieniu z Ministrami: Administracji Publicznej, Ziem Odzyskanych, Rolnictwa i Reform Rolnych i Skarbu o przemiale zbóż (Dz. U. R. P. z 1948 r. Nr. 5, poz. 33), zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się dwa rodzaje przemiału: gospodarczy - na zlecenie rolników oraz handlowy - na zlecenie przedsiębiorstw, instytucyj i innych uprawnionych.
§  2.
Standarty zboża i produktów przemiału głównych i ubocznych określają załączniki Nr 1 i 2 niniejszego zarządzenia.
§  3.
Przy przemiale gospodarczym ustala się następujące rozliczenie młyna z dostawcą zboża:

1. Młyn przyjmuje do przemiału zboże niestandaryzowane i oddaje po przemiale tego zboża produkty główne i uboczne niestandaryzowane.

2. Młyn po potrąceniu opłaty za przemiał w naturze winien z pozostałego zboża wydać:

przy przemiale żyta lub pszenicy na mąkę 80% 80% mąki i 17% otrąb

przy przemiale żyta na mąkę 90%, 90% mąki i 7% otrąb

przy przemiale żyta lub pszenicy na mąkę 97% 97% mąki

przy przemiale pszenicy na mąkę 70% 70% mąki i 27% otrąb

3. Młyn może nie przyjąć do przemiału zboża o wilgotności powyżej 17% i zanieczyszczeniu ponad 5%.

§  4.
Przy przemiale handlowym ustala się następujące rozliczenie młyna z dostawcą zboża:

1. Młyn przyjmuje do przemiału zboże standaryzowane i oddaje po przemiale dostawcy zboże standaryzowane główne i uboczne produkty przemiału.

2. Młyn winien wydać dostawcy:

przy przemiale żyta lub pszenicy na mąkę 80% 80% mąki i 17% otrąb

przy przemiale żyta na mąkę 90% 90% mąki i 7% otrąb

przy przemiale żyta lub pszenicy na mąkę 97% 97% mąki

przy przemiale pszenicy na mąkę 80% 80% mąki i 17% otrąb

przy przemiale pszenicy na mąkę 70% 70% mąki i 27% otrąb

§  5.
W wypadku dostarczenia do młyna do przemiału handlowego zboża niestandaryzowanego, a w szczególności zawierającego więcej niż 15% wilgotności lub o zanieczyszczeniu wyższym niż 3%, młyn obowiązany jest doprowadzić takie zboże do norm standartowych i może z tego tytułu potrącić z wagi przemielonego zboża:
1.
przy wilgotności zboża od 15 do 16% - 1%
" " " " 16 do 17% - 2%
przy wilgotności powyżej 17% - efektywny ubytek wagi zboża;

2. przy zanieczyszczeniu wyższym niż 3% - za każdy procent nadmiaru zanieczyszczenia - 1% wagi;

3. za nadmiar domieszek (ponad ilości dopuszczalne podane w normach standartowych):

a)
w życie - jęczmienia
b)
w pszenicy - żyta i jęczmienia

młyn może potrącić za każdy procent nadmiaru - 0,2% wagi.

Za doprowadzenie zboża do norm standartowych przedsiębiorstwu młyńskiemu przysługuje wynagrodzenie w wysokości poniesionych kosztów.

§  6.
Określenie jakości zboża (wilgotność, zanieczyszczenie) może nastąpić na podstawie analizy, dokonanej w młynie, za zgodą zleceniodawcy. W wypadku braku zgody - o jakości zboża rozstrzyga orzeczenie laboratorium przy giełdzie zbożowo-towarowej, a do czasu ich uruchomienia orzeczenie Stacji Oceny Nasion. Koszty analizy ponosi zleceniodawca. Próby zboża pobiera, za zgodą zleceniodawcy młyn, a w braku zgody - przysięgły próbobiorca giełdy zbożowo-towarowej.
§  7.
W wypadku gdy wyprodukowane przez młyn główne i uboczne produkty przemiału zawierają powyżej 15% wilgoci, młyn obowiązany jest udzielić odbiorcy bonifikaty w wysokości 1% za każdy procent nadmiernej wilgoci ponad 15%, przy czym młyn winien na etykiecie opakowania mąki oznaczyć, iż produkt jest niestandaryzowany i zawiera powyżej 15% wilgoci.
§  8.
Zarządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  Nr 1

Standarty zboża przemiałowego na rok gospodarczy 1947/48.

Żyto

1. Wygląd: naturalny t. zw. typowy dla poszczególnego gatunku i odmiany o żywym połysku,

2. Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: zdrowe, nie porażone pleśnią (porażenie sporyszem dopuszczalne do 0,01%, zanieczyszczenie kąkolem do 0,1%),

4. Waga: jednego litra nie mniej niż 680 gramów,

5. Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15%,

6. Zanieczyszczenie ogólne: - nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,5%, obcych ziarn, to jest owsa, bobiku, groszku itp., nie więcej niż 2% i chwastów nie więcej niż 0,5%,

7. Naturalna obecność ziarn obcych: jęczmienia nie więcej niż 3%.

Pszenica

1. Wygląd: naturalny, o żywym połysku,

2. Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: zdrowe, nie porażone pleśnią (porażenie śniecią dopuszczalne do 0,01%, zanieczyszczanie kąkolem do 0,1%),

4. Waga: jednego litra nie mniej niż 725 gramów,

5.
Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15%,

6. Zanieczyszczenie ogólne: nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,5%, obcych ziarn, to jest owsa, bobiku, groszku itp., nie więcej niż 2% i chwastów nie więcej niż 0,5%,

7. Naturalna obecność ziarn obcych: żyta nie więcej niż 5% i jęczmienia nie więcej niż 2%.

Jęczmień

1. Wygląd: naturalny, o żywym połysku,

2. Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: zdrowe, nieporażone pleśnią,

4. Waga: 1 litra nie mniej niż 620 gramów,

5. Zawartość wilgoci: nie więcej niż 15,5%,

6. Zanieczyszczenie ogólne: nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,5%, obcych ziarn, tj. owsa, bobiku, groszku itp., nie więcej niż 2% i chwastów nie więcej niż 0,5%.

Owies

1. Wygląd: naturalny, o żywym połysku,

2. Zapach: normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: zdrowe, nie porażone pleśnią,

4. Waga: jednego litra nie mniej, niż 430 gramów,

5. Zawartość wilgoci - nie więcej niż 15%,

6. Zanieczyszczenie ogólne: - nie większe niż 3%, w tym części mineralnych nie więcej niż 0,3%,

7. Naturalna obecność obcych zbóż - nie więcej niż 9%.

Proso

1. Wygląd: naturalny, z odcieniami w zależności od gatunku,

2. Zapach - normalny, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: zdrowe,

4. Waga: jednego litra nie mniej niż 650 gramów,

5. Zawartość wilgoci nie więcej niż 15%,

6. Zanieczyszczenie: - nie większe niż 3%,

7. Naturalna obecność ziarn obcych: nie więcej niż 5%,

8. Ziarn połamanych: - nie więcej niż 10%.

Gryka

1. Wygląd: naturalny,

2. Zapach: normalny, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Stan ziarna: - zdrowe, nieporażone pleśnią,

4. Waga: jednego litra nie mniej niż 700 gramów,

5. Zawartość wilgoci: - nie więcej niż 15%,

6. Zanieczyszczenie: - nie większe niż 3%,

7. Naturalna obecność ziarn obcych oraz niedojrzałych: nie więcej niż 5%.

ZAŁĄCZNIK  Nr 2

Standarty produktów przemiału na rok gospodarczy 1947/48

I.

Mąka żytnia

1. Barwa: jednolita od szarawej do białej z odcieniami w zależności od wysokości przemiału i od grubości i ilości łuski,

2. Zapach: normalny, świeży, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów

3. Smak: swoisty, niekwaśny, niegorzki,

4. Kwaśność do 7°,

5. Zawartość kąkolu nie większa niż 0,1%, sporyszu nie więcej niż 0,01%,

6. Wilgotność: nie większa niż 15%,

7. Normy techniczne:

Zawartość popiołu w przelicz. na suchą subst. Rodzaj i grubość przemiału pozostałość na sitach Procent mąki po przejściu przez sito
Nr sita % pozostałości. Nr sita % pozostałości
Mąka 80% 1,4 38 2% 38 55%
" 90% 1,7 24 2% 38 30%
" 97% 2 24 2% 38 15%

II.

Mąka pszenna

1. Barwa: jednolita od jasnoszarej do białe] z odcieniami żółtawymi w zależności od wysokości przemiału i od grubości i jakości łusek,

2. Zapach normalny, świeży, niestęchły, niespleśniały, bez obcych zapachów,

3. Smak swoisty, niekwaśny, niegorzki,

4. Kwasowość: do 5°,

5. Wilgotność: nie większa niż do 15%,

6. Normy techniczne:

Zawartość popiołu w przelicz. na suchą subst. Rodzaj i grubość przemiału pozostałość na sitach Procent mąki po przejściu przez sito zawartość glutenu w %
Nr sita % pozostałości. Nr sita % pozostałości
Mąka przen.

"

"

70% 0,85% 85 2% 38 75 30%
80% 1,25% 27 2% 38 60 25%
90% 1,7% 24 2% 38 30 20%
97% 1,9% 24 2% 38 24 18%

Mąki nie mogą być skawalone oraz nie powinny zawierać żadnych szkodników mącznych.

III.

Otręby

1. Barwa: naturalna, szara z odcieniami w zależności od rodzaju przemielanego zboża,

2. Zapach: świeży, niestęchły, niespleśniały, niekwaśny,

3. Smak: normalny, bez goryczy i kwasu,

4. Wilgotność: nie więcej niż 15%,

5. Kwasowość: do 10°,

6. Zanieczyszczenia odpadkami nie większe niż 3%, w tym zanieczyszczeń mineralnych nie więcej niż 1%, a nasion szkodliwych nie więcej niż 2%.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1948.34.143

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Sposób rozliczania się młynów z otrzymanego do przemiału zboża.
Data aktu: 04/03/1948
Data ogłoszenia: 02/04/1948
Data wejścia w życie: 02/04/1948