Klasyfikowanie zwierząt rzeźnych i mięsa.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 24 grudnia 1948 r.
o klasyfikowaniu zwierząt rzeźnych i mięsa.

Stosownie do postanowień § 2 p. 5 rozporządzenia Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 30 listopada 1948 r. w sprawie zaopatrywania ludności w mięso, tłuszcze i przetwory mięsne (Dz. U. R. P. z 1949 r. Nr 1, poz. 3), zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Obowiązek przedsiębiorstw posiadających zezwolenia na prowadzenie handlu hurtowego zwierzętami rzeźnymi, mięsem, tłuszczem i przetworami mięsnymi oraz przetwórczych przedsiębiorstw przemysłowych branży mięsnej poddawania klasyfikowaniu zwierząt rzeźnych i mięsa wykonuje się na targowiskach zwierzęcych, spędach rolniczych i w halach mięsnych.
2.
Przedsiębiorstwa, o których mowa w punkcie poprzedzającym, mogą być zwolnione od obowiązku poddawania klasyfikowaniu zwierząt rzeźnych i mięsa na targowiskach o małych obrotach, zaspakajających wyłącznie lokalne potrzeby konsumcyjne. Decyzje w sprawie zwolnienia wydaje Ministerstwo Przemysłu i Handlu.
3.
Terminy rozpoczęcia klasyfikowania na poszczególnych targowiskach ustali Ministerstwo Przemysłu i Handlu.
§  2.
Klasyfikowaniu podlegają:
a)
zwierzęta rzeźne; w przypadkach wątpliwych, co do przeznaczenia zwierzęcia, uznaje się je za rzeźne,
b)
mięso w sprzedaży hurtowej w halach mięsnych.
§  3.
Klasyfikowanie zwierząt następuje według "Tabeli klasyfikowania zwierząt rzeźnych", a klasyfikowanie mięsa według "Tabeli klasyfikowania mięsa". Tabele te stanowią załączniki niniejszego zarządzenia.
§  4.
Zwierzęta raz zaklasyfikowane i niesprzedane winny być klasyfikowane ponowne o ile przy następnym wystawieniu na sprzedaż zachodzi przypuszczenie, że podstawa ich poprzedniego klasyfikowania mogła ulec zmianie.
§  5.
Klasyfikowania dokonują zaprzysiężeni klasyfikatorzy wpisani na listę klasyfikatorów zwierząt rzeźnych i mięsa przez wojewódzkie władze administracji ogólnej (Wydział Przemysłu i Handlu). Z listy tej wojewódzka władza administracji ogólnej wyznacza klasyfikatorów na poszczególne targowiska, spędy rolnicze i hale mięsne.
§  6.
Na listę klasyfikatorów zwierząt rzeźnych i mięsa może być wpisana osoba, która przed Komisją Egzaminacyjną, określoną w § 7 złoży egzamin z zakresu wiadomości i przepisów dotyczących handlu zwierzętami rzeźnymi i mięsem.
§  7.
1.
Powołuje się przy Urzędach Wojewódzkich i Zarządach Miejskich miast Warszawy i Łodzi Komisje Egzaminacyjne, w skład których wchodzą przedstawiciele delegowani po jednym przez:
a)
Ministerstwo Przemysłu i Handlu,
b)
Centralę Mięsną - Centralę Spółdzielczo-Państwową,
c)
Wojewódzką Radę Narodową,
d)
Izbę Przemysłowo-Handlową,
e)
Izbę Rzemieślniczą,
f)
Wojewódzki Związek Samopomocy Chłopskiej.
2.
Przewodniczącym, jest przedstawiciel Ministerstwa Przemysłu i Handlu.
3.
Diety i koszty przejazdów członków Komisji Egzaminacyjnej pokrywane są przez instytucje delegujące.
§  8.
Komisja Egzaminacyjna przesyła wykaz osób, które zdały egzamin, Centrali Mięsnej - Centrali Spółdzielczo-Państwowej, która przesyła wykaz wraz ze swą opinią wojewódzkim władzom administracji ogólnej.
§  9.
Odrębne zarządzenie ustali szczegółowe przepisy dotyczące wynagrodzenia klasyfikatorów, warunków skreślenia ich z listy, ewentualnego ustanowienia instancji odwoławczej od decyzji klasyfikatora oraz tryb wnoszenia i rozpatrywania odwołań.
§  10.
Zarządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  Nr 1

Tabela klasyfikowania zwierząt rzeźnych.

TRZODA CHLEWNA

Klasa I sztuki powyżej a. extra słoninowe

150 kg b. słoninowe

Klasa II sztuki od 125

do 149 kg a. słoninowe

od 115-124 kg b. słoninowe

od 125-149 kg c. mięsno-słoninowe

Klasa III sztuki od 100 kg a. mięsno-słoninowe

do 124 kg b. mięsne

Klasa IV sztuki od 80 kg a. mięsno-słoninowe

do 99 kg b. mięsne

Maciory i późne utuczone

kastraty*) nieutuczone

chudźce i braki -

Uwaga: Powyższa klasyfikacja obowiązuje rynki centralne, dla rolnika obowiązuje 7% wyższa w odniesieniu do wagi żywca,

pod pojęciem "maciory" uważa się świnie w okresie do 2 miesięcy po oprosieniu oraz starsze - świnie, które wykazują znaczne rozwinięcie gruczołów mlecznych.

Wytyczne do klasyfikacji trzody chlewnej będącej przedmiotem obrotów handlowych.

Sztuki extra słoninowe - zewnętrzne cechy jak u świń słoninowych, sztuki żeńskie, młode i nepokrywane oraz wczesne kastraty, w najwyższym stopniu utuczenia. Wydajność tłuszczu do wagi bitej powyżej 50%.

Sztuki słoninowe - sztuki o głębokim, nieobwisłym brzuchu. Zad dopuszczalny, lekko spadzisty z niską obsadą ogona. Szynki duże, dobrze wypełnione, dochodzące nawet do stawu skokowego. Golonka jędrna i dobrze wypełniona. Grzbiet i boki obłożone grubą słoniną. Przy naciśnięciu palcem nie wyczuwa się zupełnie mięśni, przy czym miejsce ucisku powraca szybko do pierwotnego położenia, co świadczy o jędrności słoniny. Niewielka wydajność mięsa, która jest nie przerośnięta tłuszczem. Wydajność tłuszczu w stosunku do wagi bitej wynosi 35-50%.

Sztuki mięsno-słoninowe - świnie średnio głębokie, o równym i szerokim grzbiecie. Klatka piersiowa dobrze rozbudowana, nieobwisły brzuch. Szynka dobrze wypełniona. Tkanka mięsna przerośnięta tłuszczem, mięso soczyste. Przy naciśnięciu palcem słonina mniej jędrna i łatwo ustępująca. Wydajność tłuszczu w stosunku do wagi bitej wynosi 20-35%.

Sztuki mięsne - świnie średnio głębokie lub płytkie o beczkowatej budowie klatki piersiowej.

Grzbiet prosty i równy. Zad równy, z ogonem wysoko obsadzonym, głowa lekka.

Szynki dobrze rozwinięte i umięśnione, tkanka mięsna bardzo dobrze rozwinięta.

Przy dotyku łatwo wyczuwalne obfite umięśnienie. Wydajność tłuszczu w stosunku do wagi bitej wynosi 15-20%.

Pod pojęciem tłuszczu rozumieć należy:

1)
U świń extra-słoninowych i słoninowych

1) słoninę z grzbietu

2) sadło

3) podgardle

4) boczek

2)
U świń mięsno-słoninowych i mięsnych

1) słoninę z grzbietu

2) sadło

3) podgardle.

ZAŁĄCZNIK  Nr 2

Tabela klasyfikowania mięsa.

MIĘSO WIEPRZOWE

Klasa extra - Półtusze sztuk ekstra słoninowych o wydajności tłuszczu powyżej 50%.

Głowa mała, lekka.

Kości kończyn cienkie i krótkie.

Klasa I - Półtusze sztuk słoninowych i mięsno-słoninowych o wydajności tłuszczu 35-50%.

Klasa II - Półtusze sztuk mięsno-słoninowych i mięsnych o wydajności tłuszczu 20-35% oraz utuczonych macior i późnych kastratów.

Klasa III - Półtusze sztuk mięsno-słoninowych i mięsnych o wydajności tłuszczu poniżej 20% nietuczonych macior i późnych kastratów, chudźców i braków.

Uwaga: Pod pojęciem tłuszczu należy rozumieć:

Przy klasie ekstra i I - słoninę z grzbietu, sadło, podgardle i boczek.

II i III - słoninę z grzbietu, sadło i podgardle.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1949.A-6.66

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Klasyfikowanie zwierząt rzeźnych i mięsa.
Data aktu: 24/12/1948
Data ogłoszenia: 14/02/1949
Data wejścia w życie: 14/02/1949