Ustalenie typów i kategorii uspołecznionych zakładów gastronomicznych.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 6 lutego 1951 r.
w sprawie ustalenia typów i kategorii uspołecznionych zakładów gastronomicznych.

Na podstawie § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 1949 r. w sprawie zakresu działania Ministra Handlu Wewnętrznego (Dz. U. R. P. Nr 10, poz. 62) zarządza się, co następuje:
§  1.
W gospodarce uspołecznionej ustala się następujące typy zakładów gastronomicznych:
a)
restauracje,
b)
jadłodajnie,
c)
gospody,
d) 1
bary samoobsługowe,
e)
bary mleczne,
f)
kawiarnie,
g)
cukiernie,
h) 2
bary cukiernicze,
i) 3
bufety.
§  2.
1.
Restauracją jest zakład gastronomiczny, wydający śniadania, obiady i kolacje, bądź tylko obiady i kolacje w szerokim asortymencie oraz prowadzący sprzedaż dań gorących i zimnych w szerokim asortymencie, jak również sprzedający do spożycia na miejscu towary monopolowe i inne towary spożywcze w zakresie niezbędnym do uzupełnienia obsługi konsumentów.
2.
Jadłodajnią jest zakład gastronomiczny, wydający w ograniczonym asortymencie obiady, uprawniony także do wydawania śniadań i kolacji, bez wyszynku alkoholu, oraz sprzedający do spożycia na miejscu towary monopolowe (oprócz napojów alkoholowych) i inne towary spożywcze w zakresie niezbędnym do uzupełnienia obsługi konsumentów.
3.
Gospodą jest zakład gastronomiczny, prowadzący w ograniczonym zakresie sprzedaż dań gorących i zimnych, uprawniony także do wydawania obiadów oraz sprzedający do spożycia na miejscu towary monopolowe i inne towary spożywcze w zakresie niezbędnym do uzupełnienia obsługi konsumentów. Gospody mogą być uruchamiane i prowadzone w miejscowościach położonych na terenie gmin wiejskich, osad i małych miasteczek w zasadzie przez gminne spółdzielnie "Samopomoc Chłopska" i posiadają prawo prowadzenia także pokojów noclegowych.
4. 4
Barem samoobsługowym jest zakład gastronomiczny bez obsługi konsumentów przez kelnera, wydający dania obiadowe typu barowego, przekąski i napoje oraz inne artykuły spożywcze nadające się do konsumpcji na miejscu. Bar samoobsługowy nie posiada zwykłych miejsc do siedzenia przy stolikach, lecz stoły barowe umożliwiające konsumentom spożycie posiłków stojąco lub na specjalnych stołkach (stołkach barowych). Bar posiada jedno lub kilka stoisk wyspecjalizowanych. Sprzedaż posiłków i napojów odbywa się w stoisku po uiszczeniu należności w kasie. Bar samoobsługowy mający kilka wyspecjalizowanych stoisk prowadzony jest pod nazwą "Bar Powszechny". Bary samoobsługowe dzielą się na bary bezalkoholowe i bary uprawnione do sprzedaży napojów alkoholowych z prawem wyszynku.
5.
Barem mlecznym jest zakład gastronomiczny, wydający gorące i zimne napoje mleczne oraz prowadzący sprzedaż przetworów mlecznych i nabiałowych jak również pieczywa w zakresie niezbędnym do uzupełnienia obsługi konsumentów.
6.
Kawiarnią jest zakład gastronomiczny, prowadzący sprzedaż napojów gorących i zimnych, ciastek, lodów i wyrobów cukierniczych, uprawniony także do wydawania śniadań i podwieczorków oraz sprzedaży napojów alkoholowych, stanowiących uzupełnienie do wydawanych napojów podstawowych i ciast.
7.
Cukiernią jest zakład gastronomiczny, prowadzący sprzedaż napojów gorących i zimnych, ciastek, lodów i wyrobów cukierniczych.
8. 5
Barem cukierniczym jest zakład gastronomiczny bez obsługi konsumentów przez kelnera (samoobsługowy), wydający na miejscu do spożycia wyroby cukierniczo-owocowe, jak: kremy, budynie, kisiele, lody, sałatki owocowe, przetwory owocowe itp., napoje oraz wina z wyłączeniem innych napojów alkoholowych. Bar cukierniczy nie posiada zwykłych miejsc do siedzenia przy stolikach, lecz stoły barowe umożliwiające konsumentom spożycie wyrobów stojąco lub na specjalnych stołkach (stołkach barowych). Sprzedaż odbywa się w stoisku po uiszczeniu należności w kasie.
9. 6
Bufetem jest stoisko gastronomiczne stałe bądź ruchome, prowadzące sprzedaż dań zimnych i gorących oraz zimnych i gorących napojów, wyrobów cukierniczych, ciastek, lodów, wina i piwa - w pełnym bądź ograniczonym zakresie w miejscach zamkniętych bądź otwartych. Napoje alkoholowe - poza wyżej wymienionymi - można sprzedawać w bufecie tylko za specjalnym zezwoleniem prezydium terenowej rady narodowej. Nie może być udzielone tego rodzaju zezwolenie dla bufetów przyzakładowych i akademickich, a także dla bufetów w teatrach i kinach.
§  3.
Zakłady gastronomiczne, o których mowa w § 1 i § 2, z wyjątkiem gospod, barów mlecznych i bufetów, dzielą się na kategorie.
§  4.
1.
Do kat. I zalicza się zakłady gastronomiczne o najwyższych kosztach obsługi konsumentów, spowodowanych: położeniem lokalu, charakterem oraz zakresem jego działalności (główna trasa komunikacyjna, wielkie miasta, trudna dostawa produktów itp.), wykwintnym urządzeniem (lustra kryształowe, kandelabry, marmury itp.), urządzeniami rozrywkowymi dla konsumentów (podium orkiestrowe, parkiety dancingowe, estrady dla występów artystycznych, specjalne werandy itp.) oraz koniecznością stałego kompletowania potraw i napojów w najszerszym asortymencie.
2.
Do kategorii II zalicza się zakłady gastronomiczne o średnich kosztach obsługi konsumentów, a więc o średnim wyposażeniu, nie położone w zasadzie przy głównych trasach komunikacyjnych i prowadzące działalność, o której mowa w ust. 1, w pełnym bądź ograniczonym zakresie.
3.
Do kategorii III zalicza się pozostałe zakłady gastronomiczne.
§  5.
1.
Zaszeregowania istniejących w chwili wejścia w życie niniejszego zarządzenia zakładów gastronomicznych do właściwych typów i kategorii dokonają prezydia właściwych terytorialnie powiatowych (miejskich) rad narodowych na wniosek właściwych terytorialnie oddziałów central spółdzielczych lub państwowych przedsiębiorstw gastronomicznych.
2.
W przypadku wątpliwości co do uwzględnienia wniosków, wymienionych w ust. 1, prezydia rad narodowych przesyłają sprawy prezydiom wojewódzkich rad narodowych. Od decyzji prezydiów wojewódzkich rad narodowych służy zainteresowanym odwołanie do Ministra Handlu Wewnętrznego w terminie przewidzianym w przepisach o postępowaniu administracyjnym. Wniesienie odwołania nie wstrzymuje wykonania zaskarżonego orzeczenia,
§  6.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą od dnia 15 lutego 1951 r.
1 § 1 lit. d) zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. a) zarządzenia z dnia 19 lutego 1953 r. (M.P.53.A-22.278) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 6 marca 1953 r.
2 § 1 lit. h) zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. b) zarządzenia z dnia 19 lutego 1953 r. (M.P.53.A-22.278) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 6 marca 1953 r.
3 § 1 lit. i) według numeracji ustalonej przez § 1 pkt 1 lit. c) zarządzenia z dnia 19 lutego 1953 r. (M.P.53.A-22.278) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 6 marca 1953 r.
4 § 2 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. a) zarządzenia z dnia 19 lutego 1953 r. (M.P.53.A-22.278) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 6 marca 1953 r.
5 § 2 ust. 8 dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) zarządzenia z dnia 19 lutego 1953 r. (M.P.53.A-22.278) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 6 marca 1953 r.
6 § 2 ust. 9 według numeracji ustalonej przez § 1 pkt 2 lit. c) zarządzenia z dnia 19 lutego 1953 r. (M.P.53.A-22.278) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 6 marca 1953 r.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1951.A-31.392

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Ustalenie typów i kategorii uspołecznionych zakładów gastronomicznych.
Data aktu: 06/02/1951
Data ogłoszenia: 20/04/1951
Data wejścia w życie: 20/04/1951, 15/02/1951