Obowiązkowy asortyment pieczywa w sklepach spożywczych.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 29 czerwca 1953 r.
w sprawie obowiązkowego asortymentu pieczywa w sklepach spożywczych.

Na podstawie § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 lutego 1949 r. w sprawie zakresu działania Ministra Handlu Wewnętrznego (Dz. U. Nr 10, poz. 62) w celu polepszenia zaopatrzenia konsumentów w pieczywo zarządza się, co następuje:
§  1.
W sklepach uspołecznionych branży piekarniczej, spożywczo-kolonialnej i nabiałowo-piekarniczej powinno stale znajdować się w sprzedaży pieczywo w asortymencie (grupach, gatunkach i typach) nie mniejszym od asortymentu obowiązkowego ustalonego w §§ 3-5.
§  2.
Pieczywo dopuszczone do obrotu na podstawie zarządzeń Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 20 lutego 1953 r. w sprawie określenia rodzajów, gatunków oraz norm zużycia surowców do wypieku pieczywa i norm wydajności wypieku (Monitor Polski Nr A-27, poz. 318) i z dnia 6 maja 1953 r. w sprawie ustalenia receptur na pieczywo cukiernicze (Monitor Polski Nr A-50, poz. 568) dzieli się na następujące grupy:

A.

grupę I - obejmującą 9 gatunków pieczywa żytniego:

1)
chleb żytni z mąki 60%,
2)
chleb żytni z mąki 82%,
3)
chleb żytni z mąki 97%,
4)
chleb żytni z mąki razowej specjalnej, tzw. starogardzki,
5)
chleb żytni z mąki 45%, tzw. lubelski,
6)
chleb żytni z mąki pośledniej 45-72%, tzw. sitkowy,
7)
chleb żytni z mąki 60% z dodatkiem łuski pszennej, tzw. kujawski,
8)
chleb żytni z mąki 82% z dodatkiem melasy, tzw. amatorski,
9)
chleb żytni z mąki 95%, tzw. razowiec;

B.

grupę II - obejmującą 10 gatunków pieczywa pszennego zwykłego:

1)
chleb pszenny z mąki 97%, tzw. domowy,
2)
chleb pszenny z mąki razowej specjalnej, tzw. Grahama,
3)
chleb pszenny z mąki 97%, tzw. razowy,
4)
chleb pszenny z mąki pośledniej 50-72%, tzw. białostocki,
5)
drobne pieczywo pszenne z mąki 72% (gatunek ten dzieli się na 10 typów, różniących się tylko kształtem), a mianowicie:
a)
montówki wodne,
b)
kajzerki,
c)
rogale,
d)
obwarzanki,
e)
mularki,
f)
parki,
g)
paryskie,
h)
krakowskie,
i)
jeżyki,
j)
strucle wodne,
6)
bułki pszenne z mąki 97%, tzw. domowe,
7)
bulki pszenne z mąki pośledniej 50-72%, tzw. białostockie,
8)
chały zwykłe z mąki 72% posypane makiem,
9)
chały zwykłe z mąki 72% smarowane jajkiem,
10)
chały zdobne z mąki 50% luksusowe;

C.

grupę III - obejmującą 11 gatunków pieczywa mieszanego:

1)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej 72%, tzw. nałęczowski,
2)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 50-72%, tzw. wiejski,
3)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60%, 82% i pszennej 72%, tzw. łódzki,
4)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej 50%, tzw. łęczycki,
5)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej bułkowej, tzw. sandomierski,
6)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 97% w stosunku 50:50, tzw. poznański,
7)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 97% w stosunku 70:30, tzw. pomorski,
8)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 85% w stosunku 50:50, tzw. mazowiecki,
9)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 85% w stosunku 70:30, tzw. olsztyński,
10)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 82% i pszennej 72%, tzw. podlaski,
11)
chleb żytnio-pszenny z mąki żytniej 60% i pszennej 50%, tzw. zakopiański;

D.

grupę IV - obejmującą 7 gatunków pieczywa pszennego wyborowego:

1)
bułki maślane, rogaliki kruche i bułki królewskie z mąki pszennej 72% i 50%,
2)
bułki pszenne z mąki pszennej 72% i 50% (gatunek ten dzieli się na 12 typów, różniących się tylko kształtem), a mianowicie:
a)
warszawianki maszynowe i ręczne,
b)
rogale,
c)
obwarzanki,
d)
bułki francuskie,
e)
bułki karlsbadzkie,
f)
bułki poznańskie,
g)
małgorzatki,
h)
montówki,
i)
czubajki,
j)
plecionki,
k)
solanki,
l)
specjalne,
3)
solanki z mąki pszennej 72%,
4)
szwedki z mąki pszennej 72% i 50%,
5)
grahamki z mąki pszennej 72% i specjalnej "Grahama",
6)
obwarzanki (bajgle) z mąki pszennej 72% i żytniej 60%,
7)
bułki z kminkiem z mąki pszennej 72%;

E.

grupę V - obejmującą 4 gatunki pieczywa pszennego półcukierniczego:

1)
bułki maślane z makiem z mąki pszennej 72% i 50%,
2)
bułki z marmoladą z mąki pszennej 72% i 50%,
3)
bułki maślane z mąki pszennej 72% i 50% (gatunek ten dzieli się na 9 typów) a mianowicie:
a)
bułki maślane,
b)
półfrancuskie,
c)
bułki filipowskie,
d)
maglowniczki,
e)
mikada,
i)
melony,
g)
rozańczyki,
h)
precle,
i)
papatacze,
4)
bułki drożdżowe z serem z mąki pszennej 72% i 50%;

F.

grupę VI - obejmującą wyroby mączno-cukiernicze trwałe i nietrwale;

G.

grupę VII - obejmującą suchary.

Ogółem więc dopuszczony do obrotu asortyment pieczywa składa się z 7 grup zasadniczych, 40 gatunków i w niektórych gatunkach z 31 typów.
§  3.
Ustala się następujący asortyment obowiązkowy pieczywa:

A.

W ośrodkach miejskich:

1)
dla sklepów branży piekarniczej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 3 gatunki,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 3 gatunki w 4 typach,
c)
grupa III - pieczywo mieszane - 4 gatunki,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki w 4 typach,
e)
grupa V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 2 gatunki w 3 typach,
f)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze:

trwałe - 3 gatunki,

nietrwale - 5 gatunków,

g)
grupa VII - suchary - 1 gatunek, 1 typ;
2)
dla sklepów branży nabiałowo-piekarniczej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 2 gatunki,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 3 gatunki w 3 typach,
c)
grupa III - pieczywo mieszane - 3 gatunki,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki w 3 typach,
e)
grupa V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 1 gatunek w 2 typach,
f)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 1 gatunek,
g)
grupa VII - suchary - 1 gatunek;
3)
dla sklepów branży spożywczo-kolonialnej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 1 gatunek,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki w 3 typach,
c)
grupa III - pieczywo mieszane - 2 gatunki,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 1 gatunek w 2 typach,
e)
grupa V - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 1 gatunek,
f)
grupa VII - suchary - 1 gatunek;

B.

w ośrodkach rolniczych:

1)
dla sklepów branży piekarniczej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 2 gatunki,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki (w tym pieczywo drobne),
c)
grupa III - pieczywo pszenne mieszane - 2 gatunki,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 2 gatunki,
e)
grupa V - pieczywo pszenne półcukiernicze - 1 gatunek,
f)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe - 2 gatunki,
g)
grupa VII - suchary - 1 gatunek;
2)
dla sklepów branży spożywczo-kolonialnej:
a)
grupa I - pieczywo żytnie - 1 gatunek,
b)
grupa II - pieczywo pszenne zwykłe - 2 gatunki (w tym pieczywo drobne),
c)
grupa III - pieczywo mieszane - 1 gatunek,
d)
grupa IV - pieczywo pszenne wyborowe - 1 gatunek,
e)
grupa VI - wyroby mączno-cukiernicze trwałe.
§  4.
Na 1 godzinę przed zamknięciem sklepy mogą posiadać asortyment obowiązkowy zmniejszony nie więcej jednak niż o 50% w stosunku do asortymentu ustalonego niniejszym zarządzeniem.
§  5.
1.
Przedsiębiorstwa handlowe mają prawo za pisemną zgodą wydziałów handlu prezydiów wojewódzkich rad narodowych wprowadzić zmiany w zakresie obowiązującego asortymentu dla poszczególnych kategorii sklepów w zależności od rejonu, warunków lokalnych, położenia i potrzeb rynku.
2.
Wydziały handlu prezydiów wojewódzkich rad narodowych mogą zwolnić na piśmie od obowiązku prowadzenia sprzedaży pieczywa sklepy branży kolonialno-spożywczej i nabiałowej, w pobliżu których znajdują się sklepy branży piekarniczej.
§  6.
Sklepy prowadzące sprzedaż pieczywa mają obowiązek umieszczenia na widocznym miejscu wywieszki zawierającej nazwy sprzedawanych gatunków pieczywa z podaniem przy każdym gatunku numeru właściwej receptury oraz wagi sztuki i ceny.
§  7.
Zarządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po ogłoszeniu.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1953.A-68.836

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Obowiązkowy asortyment pieczywa w sklepach spożywczych.
Data aktu: 29/06/1953
Data ogłoszenia: 23/07/1953
Data wejścia w życie: 30/07/1953