Przepisy kulinarne w zakładach gastronomicznych.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 3 stycznia 1957 r.
w sprawie przepisów kulinarnych w zakładach gastronomicznych.

Na podstawie art. 3 ust. 2 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. Nr 44, poz. 301) zgodnie z zarządzeniem Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego z dnia 13 stycznia 1954 r. w sprawie przekazania Ministrowi Handlu Wewnętrznego niektórych uprawnień do wydawania przepisów o gospodarowaniu artykułami spożywczymi w zakładach żywienia zbiorowego (Monitor Polski Nr A-7, poz. 166) zarządza się, co następuje:
§  1.
Wszystkie zakłady gastronomiczne (państwowe, spółdzielcze i prywatne) obowiązane są wytwarzać potrawy i napoje (wyroby kulinarne) wyłącznie w oparciu o przepisy kulinarne.
§  2.
1.
Prezydia wojewódzkich rad narodowych (wojewódzki zarząd handlu) ustalają przepisy kulinarne obowiązujące we wszystkich zakładach gastronomicznych bądź tylko w określonych zakładach gastronomicznych położonych na terenie danego województwa.
2.
Prezydia wojewódzkich rad narodowych mogą przekazać swe uprawnienia wynikające z przepisów ust. 1 prezydiom właściwych miejskich rad narodowych (miejski zarząd handlu).
§  3.
1.
Zakłady gastronomiczne mogą stosować własne przepisy kulinarne po zatwierdzeniu przez prezydia właściwych wojewódzkich rad narodowych, a w przypadku określonym w § 2 ust. 2 - przez prezydia miejskich rad narodowych.
2.
Prezydia wojewódzkich rad narodowych oraz prezydia miejskich rad narodowych, którym zostały przekazane uprawnienia stosownie do § 2 ust. 2, mogą upoważnić poszczególne przedsiębiorstwa gastronomiczne do stosowania przepisów kulinarnych na wszystkie bądź niektóre wyroby bez obowiązku zatwierdzania w trybie określonym w ust. 1. Uprawnienia te nogą być w każdym czasie cofnięte przez prezydia rad narodowych, które je nadały.
§  4.
Każdy zakład gastronomiczny obowiązany jest posiadać obowiązujące przepisy kulinarne stosowane w danym zakładzie.
§  5.
W przepisie kulinarnym należy określić:
1)
wagę nakładu surowców ze wskazaniem, na jaką ilość jest przeznaczony;
2)
wagę gotowego wyrobu;
3)
wagę użytkowych zwrotów surowca zdatnych do dalszego przerobu kulinarnego (np. kości surowe, okrawki mięsne, okrawki tłuszczu mięsnego).
§  6.
1.
Prezydia wojewódzkich rad narodowych powinny w terminie 3 miesięcy od wejścia w życie niniejszego zarządzenia ustalić, które z dotychczas obowiązujących zasadniczych receptur gastronomicznych zachowują moc obowiązującą na terenie danego województwa.
2.
Dotychczasowe zasadnicze receptury gastronomiczne, utrzymane w mocy w trybie określonym w ust. 1, są przepisami kulinarnymi w rozumieniu przepisów niniejszego zarządzenia.
3.
Do czasu wydania decyzji, o których mowa w ust. 1, pozostają w mocy dotychczasowe zasadnicze receptury gastronomiczne. Przepis ust. 2 stosuje się odpowiednio.
§  7.
Uprawnienia prezydiów wojewódzkich rad narodowych przewidziane w § 2 ust. 1 oraz w § 3 przysługują odpowiednio Prezydiom Rad Narodowych w m.st. Warszawie i m. Łodzi.
§  8.
Traci moc zarządzenie nr 171 Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 7 maja 1954 r. w sprawie receptur w zakładach gastronomicznych, zmienione zarządzeniami Ministra Handlu Wewnętrznego nr 412 z dnia 23 listopada 1954 r. oraz nr 59 z dnia 2 lutego 1956 r.
§  9.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1957.1.8

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Przepisy kulinarne w zakładach gastronomicznych.
Data aktu: 03/01/1957
Data ogłoszenia: 14/01/1957
Data wejścia w życie: 14/01/1957