Społeczna kontrola handlu, gastronomii i niektórych usług.

UCHWAŁA
RADY MINISTRÓW I CENTRALNEJ RADY ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH
z dnia 7 października 1964 r.
w sprawie społecznej kontroli handlu, gastronomii i niektórych usług.

W celu:
- lepszego zabezpieczenia interesów konsumentów i odbiorców usług handlowych, gastronomicznych i niektórych innych usług świadczonych ludności,

- usprawnienia pracy i usunięcia niedociągnięć w działalności handlowej i usługowej oraz

- pomocy w wykrywaniu nadużyć w tym zakresie na szkodę państwa i ludności, a także usuwaniu przyczyn ich powstawania

Rada Ministrów i Centralna Rada Związków Zawodowych postanawiają, co następuje:

§  1.
1.
Związki zawodowe organizują społeczną kontrolę handlu, gastronomii i niektórych usług według zasad ustalonych w uchwale.
2.
Przedmiotem kontroli społecznej jest działalność na rzecz ludności handlu detalicznego, przemysłu gastronomicznego i zakładów usługowych.
3.
Zakres kontroli społecznej usług określi Centralna Rada Związków Zawodowych w porozumieniu z Ministrami Handlu Wewnętrznego oraz Gospodarki Komunalnej, Przewodniczącym Komitetu Drobnej Wytwórczości i zarządami właściwych centralnych związków spółdzielczych.
4.
Do zakresu działania kontroli społecznej należy:
1)
kontrolowanie jednostek handlu, przemysłu gastronomicznego i usług dla ludności we wszystkich miejscach, gdzie wykonywane są czynności sprzedaży i usługi, oraz postulowanie usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości i przyczyn ich powstawania,
2)
udział w kontroli wykonywanej przez państwowe organy kontroli,
3)
przekazywanie zainteresowanym instytucjom informacji o rezultatach kontroli.
5.
W uzasadnionych wypadkach kontrola może być przeprowadzana także w jednostkach hurtu i w zakładach produkcyjnych.
6.
Podstawowym zadaniem kontroli jest ujawnianie i pomoc w usuwaniu nadużyć na szkodę ludności, w usuwaniu braków w zaopatrzeniu rynku, asortymentach oraz w jakości towarów, wyrobów i usług, w organizacji obsługi oraz kulturze handlu i usług, a także poziomie sanitarno-higienicznym wykonywanej działalności, pod kątem ochrony i w interesie odbiorców indywidualnych.
§  2.
1.
Kontrola wykonywana jest przez kontrolerów społecznych powoływanych na czas określony przez wojewódzkie komisje związków zawodowych spośród osób o nieposzlakowanej przeszłości, odznaczających się wysokimi zaletami społeczno-etycznymi. Kontrolerami społecznymi, obok robotników, powinni być pracownicy umysłowi i renciści.
2.
Kontrolę zarządza właściwa dla danego terenu instancja związków zawodowych (wojewódzka lub powiatowa komisja związków zawodowych) po porozumieniu z prezydium właściwej rady narodowej lub organem Państwowej Inspekcji Handlowej.
3.
Kontrola może być przeprowadzona z inicjatywy instancji związkowej lub innej organizacji społecznej, komitetu blokowego albo kontrolera społecznego.
§  3.
Kontroli podlegają uspołecznione i nie uspołecznione jednostki handlowe, gastronomiczne i usługowe (§ 1 ust. 4).
§  4.
1.
Organizację kontroli, a w szczególności sposób powoływania kontrolerów społecznych oraz tworzenia grup kontrolerów społecznych i zlecanie im zadań kontrolnych, określi Centralna Rada Związków Zawodowych.
2.
Zakres i metody pracy kontrolerów społecznych, sposób załatwiania wniosków pokontrolnych oraz inne sprawy związane z funkcjonowaniem kontroli określi Centralna Rada Związków Zawodowych w porozumieniu z Ministrami Handlu Wewnętrznego oraz Gospodarki Komunalnej, Przewodniczącym Komitetu Drobnej Wytwórczości i zarządami właściwych centralnych związków spółdzielczych.
3.
Tryb współdziałania kontrolerów społecznych, z Państwową Inspekcją Handlową, a w szczególności włączania kontrolerów społecznych do inspekcji przeprowadzanych przez organy Państwowej Inspekcji Handlowej, regulują odrębne przepisy.
§  5.
1.
Kontrola społeczna może być wykonywana doraźnie lub okresowo.
2.
Kontrole przeprowadzane są co najmniej dwuosobowo.
§  6.
Kontrolerzy społeczni wykonują funkcje w godzinach wolnych od pracy zawodowej. W wypadkach ściśle określonych w instrukcji Centralnej Rady Związków Zawodowych kontrola może być przeprowadzona w godzinach pracy zawodowej kontrolera. Zwolnienie kontrolera na ten okres odbywa się zgodnie z obowiązującymi przepisami na wniosek powiatowej lub wojewódzkiej komisji związków zawodowych.
§  7.
Dokumenty upoważniające do przeprowadzenia kontroli i dokumenty niezbędne do wykonywania czynności kontrolnych wydają na wniosek właściwej instancji związkowej właściwe organy prezydiów rad narodowych lub organy Państwowej Inspekcji Handlowej.
§  8.
Kierownicy kontrolowanych jednostek obowiązani są zapewnić warunki umożliwiające sprawne wykonanie czynności przez kontrolerów społecznych.
§  9.
Przy wykonywaniu kontroli w jednostkach spółdzielczych należy zapewnić współudział samorządu spółdzielczego na zasadach określonych w instrukcji Centralnej Rady Związków Zawodowych, uzgodnionej z zarządami właściwych centralnych związków spółdzielczych.
§  10.
Kontrolerzy społeczni są obowiązani objąć swoimi wnioskami pokontrolnymi również uzasadnione postulaty załóg kontrolowanych jednostek, dotyczące polepszenia działalności oraz warunków pracy w tych jednostkach.
§  11.
Właściwe instancje związkowe powinny być zawiadamiane o sposobie załatwienia wniosków pokontrolnych.
§  12.
1.
Instancje związkowe w porozumieniu z innymi organizacjami społecznymi (komitetami Frontu Jedności Narodu, Ligą Kobiet itp.) oraz komisjami rad narodowych powinny organizować spotkania z konsumentami w obecności przedstawicieli właściwych organizacji handlu, gastronomii i usług oraz przedstawicieli właściwych organów prezydiów rad narodowych, w celu omówienia sposobów wykorzystania wyników kontroli społecznej.
2.
Rady zakładowe powinny popularyzować osiągnięcia kontrolerów społecznych, informując załogi o wykorzystaniu ich pracy kontrolnej dla poprawy funkcjonowania jednostek handlu, przemysłu gastronomicznego i usług.
§  13.
1.
Minister Handlu Wewnętrznego oraz właściwe organy prezydiów wojewódzkich rad narodowych (rad narodowych miast wyłączonych z województw) zapewnią fachowy instruktaż i pomoc w organizacji kontroli społecznej.
2.
Minister Handlu Wewnętrznego wyznaczy spośród pracowników Państwowej Inspekcji Handlowej stałych pracowników do ścisłej współpracy z wojewódzkimi (powiatowymi) komisjami związków zawodowych w sprawach kontroli społecznej.
§  14.
Wykonanie uchwały porucza się Prezesowi Rady Ministrów, Ministrom Handlu Wewnętrznego oraz Gospodarki Komunalnej, Przewodniczącemu Komitetu Drobnej Wytwórczości, prezydiom wojewódzkich rad narodowych (rad narodowych miast wyłączonych z województw), zarządom głównym związków zawodowych oraz wojewódzkim komisjom związków zawodowych.
§  15.
Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Lepsze prawo. W Sejmie odbyła się konferencja podsumowująca konsultacje społeczne projektów ustaw

W ciągu pierwszych 5 miesięcy obowiązywania mechanizmu konsultacji społecznych projektów ustaw udział w nich wzięły 24 323 osoby. Najpopularniejszym projektem w konsultacjach była nowelizacja ustawy o broni i amunicji. W jego konsultacjach głos zabrało 8298 osób. Podczas pierwszych 14 miesięcy X kadencji Sejmu RP (2023–2024) jedynie 17 proc. uchwalonych ustaw zainicjowali posłowie. Aż 4 uchwalone ustawy miały źródła w projektach obywatelskich w ciągu 14 miesięcy Sejmu X kadencji – to najważniejsze skutki reformy Regulaminu Sejmu z 26 lipca 2024 r.

Grażyna J. Leśniak 24.04.2025
Przedsiębiorcy zapłacą niższą składkę zdrowotną – Senat za ustawą

Senat bez poprawek przyjął w środę ustawę, która obniża składkę zdrowotną dla przedsiębiorców. Zmiana, która wejdzie w życie 1 stycznia 2026 roku, ma kosztować budżet państwa 4,6 mld zł. Według szacunków Ministerstwo Finansów na reformie ma skorzystać około 2,5 mln przedsiębiorców. Teraz ustawa trafi do prezydenta Andrzaja Dudy.

Grażyna J. Leśniak 23.04.2025
Rząd organizuje monitoring metanu

Rada Ministrów przyjęła we wtorek, 22 kwietnia, projekt ustawy o zmianie ustawy – Prawo geologiczne i górnicze, przedłożony przez minister przemysłu. Chodzi o wyznaczenie podmiotu, który będzie odpowiedzialny za monitorowanie i egzekwowanie przepisów w tej sprawie. Nowe regulacje dotyczą m.in. dokładności pomiarów, monitorowania oraz raportowania emisji metanu.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Rząd zaktualizował wykaz zakazanej kukurydzy

Na wtorkowym posiedzeniu rząd przyjął przepisy zmieniające rozporządzenie w sprawie zakazu stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON 810, przedłożone przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Celem nowelizacji jest aktualizacja listy odmian genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy, tak aby zakazać stosowania w Polsce upraw, które znajdują się w swobodnym obrocie na terytorium 10 państw Unii Europejskiej.

Krzysztof Koślicki 22.04.2025
Od 18 kwietnia fotografowanie obiektów obronnych i krytycznych tylko za zezwoleniem

Od 18 kwietnia policja oraz żandarmeria wojskowa będą mogły karać tych, którzy bez zezwolenia m.in. fotografują i filmują szczególnie ważne dla bezpieczeństwa lub obronności państwa obiekty resortu obrony narodowej, obiekty infrastruktury krytycznej oraz ruchomości. Obiekty te zostaną specjalnie oznaczone.

Robert Horbaczewski 17.04.2025
Prezydent podpisał ustawę o rynku pracy i służbach zatrudnienia

Kompleksową modernizację instytucji polskiego rynku pracy poprzez udoskonalenie funkcjonowania publicznych służb zatrudnienia oraz form aktywizacji zawodowej i podnoszenia umiejętności kadr gospodarki przewiduje podpisana w czwartek przez prezydenta Andrzeja Dudę ustawa z dnia 20 marca 2025 r. o rynku pracy i służbach zatrudnienia. Ustawa, co do zasady, wejdzie w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Grażyna J. Leśniak 11.04.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1964.70.324

Rodzaj: Uchwała
Tytuł: Społeczna kontrola handlu, gastronomii i niektórych usług.
Data aktu: 07/10/1964
Data ogłoszenia: 21/10/1964
Data wejścia w życie: 21/10/1964